Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 168. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:48]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 10. augustā. Ukraina jau sesto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.48. Satelītuzņēmumi liecina, ka Krievija Krimas lidlaukā zaudēja visamz 9 lidmašīnas, vēsta pravda.com.ua.

22.08. Saistībā ar starptautiskās cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" skandalozo ziņojumu par Ukrainu no organizācijas aizgājis tās Zviedrijas nodaļas līdzdibinātājs Pērs Vestbergs. Viņš ir rakstnieks, dzejnieks, kritiķis un žurnālists. No 1976. līdz 1982.gadam viņš bija laikraksta "Dagens Nyheter" galvenais redaktors, bet no 1979. līdz 1986.gadam - starptautiskās literātu organizācijas "PEN International" prezidents. Kopš 1998.gada Vestbergs ir Nobela prēmijas literatūrā komitejas loceklis, bijis šis komitejas priekšsēdētājs.

21.06.Krievijas raķešu triecienā Doneckas apgabala Bahmutas pilsētā trešdien nogalināti septiņi cilvēki, paziņoja Ukrainas ģenerālprokuratūra. Raķetes trāpījušas Bahmutas centrā. Nodarīti postījumi veikaliem, daudzdzīvokļu ēkām un privātmājām.

20.24. Pēc Ukrainas raķešu trieciena tilts pār Dņepru pie Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) Krievijas okupētajā Hersonas apgabalā vairs nav izmantojams, trešdien pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku operatīvā pavēlniecība "Dienvidi". "Tilta pie Kahovkas AES statuss ir nostiprināts kā nederīgs izmantošanai," teikts pavēlniecības paziņojumā.

19.45. Ukrainas karavīrs notrieca Krievijas uzbrukuma lidmašīnu Su-25, ziņo portāls "Pravda.com.ua".

17.29. G7 valstu ārlietu ministri aicinājuši Krieviju nekavējoties atdot Ukrainai kontroli pār Zaporižjas atomelektrostaciju (AES), kuru Krievijas karaspēks nesen spēcīgi apšaudīja, radot nopietnus draudus kodoldrošībai. Krievijas karaspēks kopš marta sākuma kontrolē Zaporižjas AES, kas ir lielākā Eiropā, bet tur turpina strādāt Ukrainas personāls.

17.14. Vācija Ukrainai nodevusi vēl četras pretgaisa aizsardzības sistēmas Gepard, kopumā ukraiņu rīcībā tagad ir divpadsmit tādas.

15.32. Krievijas naftas piegādes Ungārijai, Čehijai un Slovākijai pa cauruļvadu "Družba" caur Ukrainu, kas vairākas dienas bijušas apturētas, drīzumā tiks atjaunotas, trešdien paziņoja Slovākijas enerģētikas uzņēmums "Slovnaft".

13.52. Krievija pašlaik ir lielākais drauds Eiropai, trešdien Rīgā žurnālistiem uzsvēra ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins, kurš ieradies vizītē Latvijā. Vairāk šeit

Ostins uzsvēra, ka ASV vienmēr iestāsies par Latvijas brīvību un tās teritoriālo nedalāmību. Tieši tāpēc ir svarīgi palīdzēt Ukrainai, lai tā uzvar karā pret Krieviju. "Krievija ir izvēlējusies agresiju un karu. Tā nogalina Ukrainas civiliedzīvotājus, iznīcina svarīgo infrastruktūru," uzsver Ostins, papildinot, ka Krievija pašlaik ir lielākais drauds Eiropai.

12.51. Sprādzienos krievu kara aviācijas bāzē Krievijas okupētajā Krimas pussalā otrdien iznīcināta aviācijas munīcijas noliktava un aptuveni desmit lidmašīnas, aplēsuši Ukrainas Gaisa spēki.

12.46. Naktī uz 9. augustu Krievijas spēki izmantoja daudzkārtējās raķešu palaišanas sistēmas, lai uzbruktu Mikolajivas pilsētai. Cietušas astoņas privātmājas un trīs civiliedzīvotāji, tostarp 13 gadus veca meitene, ziņo portāls pravda.com.ua.

11.26. Krievijas karaspēkam naktī uz trešdienu apšaudot Ņikopoles rajonu Ukrainas vidienē, nogalināti 13 cilvēki, bet 11 guvuši ievainojumus, paziņojis Dņipro apgabala kara administrācijas priekšsēdētājs Valentīns Rezņičenko.

11.11. Maz ticams, ka Krievija vainos Ukrainu aviācijas bāzes apšaudē Krimā, saka Nacionālo bruņoto spēku kapteinis Jānis Slaidiņš. Patlaban nav oficiāli apstiprinātas informācijas, ka uzbrukumu bāzei Krimā veikuši Ukrainas spēki, tāpēc jāsagaida tuvākās dienas, kad varētu sekot plašāka informācija. Vienlaikus ir pilnīgi skaidrs, ka notikušais nav negadījums, jo notikuši vairāki sprādzieni vairākās vietās vienlaicīgi.

10.34. Līdzīgi domājošām valstīm ir jāsadarbojas vēl ciešāk, izolējot Krieviju starptautiskajos formātos un veicinot izpratni par Krievijas pret Ukrainu sāktā kara nopietnajām globālajām ekonomiskajām un humanitārajām sekām, tiekoties ar Jaunzēlandes parlamenta priekšsēdētāja vietnieku Adrianu Ruravi, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

09.39. Trešdien pusnaktī beidzoties pārejas periodam, Eiropas Savienībā (ES) stājas spēkā Krievijas ogļu importa aizliegums. Ogļu embargo paredz aprīlī apstiprinātā piektā sankciju pakete, kas vērsta pret Krieviju, reaģējot uz tās atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

ES dalībvalstis bija vienojušās par 120 dienu ilgu pārejas periodu, lai dotu iespēju nozarēm pielāgoties krievu ogļu importa aizliegumam, kas noteikts nolūkā vājināt Krievijas ekonomiku.

09.23. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši aptuveni 42 800 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1832 tankus, 4076 bruņutransportierus, 971 lielgabalu, 261 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 133 zenītartilērijas iekārtas, 232 lidmašīnas, 193 helikopterus, 766 bezpilota lidaparātus, 185 spārnotās raķetes, 3005 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 89 specializētās tehnikas vienības.

08.46. Krievijas karaspēkam naktī uz trešdienu apšaudot Ņikopoles rajonu Ukrainas vidienē, nogalināti vismaz 11 cilvēki, bet 13 guvuši ievainojumus, ziņo Dņipro apgabala kara administrācijas priekšsēdētājs Valentīns Rezņičenko. Krievi uz dzīvojamajiem rajoniem raidījuši vismaz 80 reaktīvo mīnmetēju "Grad" šāviņus.

07.04. Ukrainas armija Hersonas apgabalā iznīcinājusi krievu munīcijas noliktavu un izpletņlēcēju pulka komandpunktu, trešdien ziņo operatīvais štābs "Dienvidi". Diennakts laikā likvidēti 35 krievu iebrucēji, sešas bruņutehnikas un autotehnikas vienības, ieskaitot tanku T-72 un mobilo komandpunktu.

04.54. Krievija ir sākusi reailizēt plānu, kas paredz atslēgt Zaporižjas AES no Ukrainas energosistēmas un to pieslēgt Krievijas energosistēmai Krimā, paziņoja Ukrainas valsts uzņēmuma "Energoatom" prezidents Petro Kotins.

01.30. Krievijas okupētajā Krimas pussalā blakus kūrortpilsētai Saki esošajā krievu kara aviācijas bāzē otrdien atskanējuši sprādzieni un sācies ugunsgrēks, atsaucoties uz aculieciniekiem, ziņo "Telegram" kanāls "Krim Segodnja. Novosti".

Sprādzienos gājis bojā viens cilvēks, bet deviņi - ievainoti, paziņoja okupētās Krimas administrācijas Veselības ministrijas preses dienests.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka Krievijas karš pret Ukrainu sākās ar Krimas ieņemšanu un beigsies ar tās atbrīvošanu.

 

9. augusta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 167. dienu.