Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 166. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:05]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 8. augustā. Ukraina jau sesto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.05.Kopš Krievijas atkātotā iebrukuma sākuma Ukrainā 24 februārī krievu zaudējumi kritušajos un ievainotajos, iespējams, sasnieguši jau 80 000, pirmdien atzinis ASV aizsardzības ministra vietnieks Kolins Kāls."Nepilnu sešu mēnešu laikā krievu zaudējumi, iespējams, sasnieguši 70 vai 80 tūkstošus," paziņojis Kāls.

22.09. Pentagons pirmdien paziņojis par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai viena miljarda dolāru apmērā, kas cita starpā paredz papildu raķešu piegādi zalvju uguns sistēmām HIMARS.

21.04. Daudzās Ukrainas austrumu un dienvidu pilsētās infrastruktūra ir tik izpostīta, ka nav pieejams ne siltums, ne ūdens. Slovjanskā, Doneckas apgabalā, atlikusi vairs viena vieta, kur var tikt pie dzeramā ūdens, un tur, riskējot ar dzīvību, ik dienu dodas pilsētā palikušie cilvēki, ziņo "LSM".

20.07. ASV Starptautiskās attīstības aģentūra (USAID) pirmdien paziņoja par papildu 4,5 miljardu dolāru piešķiršanu palīdzībai Ukrainai.

19.37. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien vizītē Dienvidāfrikā paudis viedokli, ka gadījumā, ja Krievijai tiks atļauts terorizēt Ukrainu un sagrābt tās teritoriju, tiks radīts domino efekts visā pasaulē. "Ja mēs atļausim lielai valstij terorizētu mazāku, vienkārši iebrukt un sagrābt tās teritoriju, tad sāksies atklātā sezona ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē," preses konferencē vizītes laikā Dienvidāfrikas Republikā uzsvēris Blinkens.

18.06. Ukrainas Drošības dienests aizturējis Krievijas Federācijas specdienestu darbiniekus, kuri plānojuši Ukrainas aizsardzības ministra Oleksija Rezņikova un Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšnieka Kirila Budanova slepkavības, vēsta dienests.

17.25. Kijiva pirmdien aicinājusi izveidot demilitarizēto zonu ap Zaporižjas atomelektrostaciju (AES), kuru Krievijas karaspēks pēdējās dienās spēcīgi apšaudījis, radot nopietnus draudus kodoldrošībai. Krievijas karaspēks kopš marta sākuma kontrolē Zaporižjas AES, kas ir lielākā Eiropā, bet tur turpina strādāt Ukrainas personāls.

15.37. Turcijas uzņēmums Baykar - Bayraktar bezpilota lidaparātu ražotājs - jau reģistrējies Ukrainā un iegādājies zemes gabalu būvniecībai, intervijā RBC-Ukraine sacīja Ukrainas vēstnieks Turcijā Vasils Bodnārs .

14.05. Petīcija par aizliegumu Krievijas pilsoņiem ieceļot Ukrainā nākamos 50 gadus ir savākusi vairāk nekā 25 000 parakstu, vēsta pravda.com.ua. Tagad šī petīcija būs jāizskata Ukrainas prezidentam.

13.03. Latvijā nogādāti pirmie Ukrainas karā smagi cietušie pacienti, aģentūru informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece. Minētie pacienti Latvijā saņems ilgtermiņa ārstēšanas kursu un rehabilitācijas programmu.

12.50. Ukrainas raķešu triecienā atkal bojāts stratēģiski svarīgais Antonivkas tilts Krievijas okupētās Hersonas pievārtē, ziņo Ukrainas amatpersona. "Pēc provizoriskām ziņām, tilts ir nopietni bojāts," "Telegram" ierakstījis Hersonas apgabala padomes priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Soboļevskis.

1,4 kilometru garais Antonivkas tilts Hersonas nomalē, kas savieno Hersonai administratīvi pakļauto Antonivkas pilsētciematu ar Olešku pilsētu, bija svarīgs Krievijas karaspēka apgādē. Tas tika būtiski bojāts Ukrainas raķešu triecienā 27.jūlijā, un okupācijas iestādes līdz šīs nedēļas beigām bija paredzējušas pabeigt tā remontu.

11.49. Doneckas apgabala militārās pārvaldes vadītājs ziņo, ka svētdien, 7.augustā, Krievijas spēki Doneckas apgabalā nogalināja 5 civiliedzīvotājus, 17 cilvēki tika ievainoti.

11.02. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši aptuveni 42 340 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1811 tankus, 4070 bruņutransportierus, 960 lielgabalus, 261 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 132 zenītartilērijas iekārtas, 223 lidmašīnas, 192 helikopterus, 754 bezpilota lidaparātus, 182 spārnotās raķetes, 2993 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 86 specializētās tehnikas vienības.

10.42. No Ukrainas ostām pirmdien devušies ceļā vēl divi kuģi ar labību, paziņojusi Ukrainas Infrastruktūras ministrija. Kuģis "Arizona" izgājis no Čornomorskas ostas un dodas uz Nīderlandi, bet kuģis "Sakura" izgājis no Pivdennijas ostas un dodas uz Itāliju. Abi kuģi ved pavisam 60 000 tonnu labības.

10.12. Gāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" sadarbībā ar "Ziedot.lv" un Ukrainas labdarības biedrību nogādājis uz Ukrainas pilsētu Žitomiru 10 mikroautobusus, kā arī vairākus agregātus un instrumentus. Kompānijā norāda, ka visa tehnika ir labā tehniskā stāvoklī. Šobrīd Ukrainai izteikti trūkst autotransports, tāpēc uzņēmums nolēma ziedot tieši mikroautobusus, kurus var lietot dažādiem mērķiem.

09.23. Ukrainai ir nepieciešams starptautiskās sabiedrības atbalsts tās atjaunošanas procesā, un Latvija ir gatava sniegt savu pienesumu, norādīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

09.10. Ukrainas bruņotajiem spēkiem naktī uz pirmdienu veicot raķešu triecienus okupētajā Zaporižjas apgabala Melitopolē, nogalināti vairāk nekā 100 Krievijas karavīru, kā arī iznīcināts liels daudzums Krievijas militārās tehnikas, paziņojis Melitopoles mērs Ivans Fedorovs.

07.09. Harkivas mērs Ihors Terehovs atklāj, ka 7. augusta vakarā Harkivas pilsētā gājis "ļoti skaļi", nogranduši vairāki sprādzieni. Vēlāk Terehovs informēja, ka cietis viens infrastruktūras objekts. "Sākotnējie ziņojumi liecina, ka cietis infrastruktūras objekts. Bija vismaz septiņi sprādzieni." Pagaidām nav ziņas par cietušajiem.

00.10. Arī šonakt teju visā Ukrainā izsludināta gaisa trauksme, vēsta pravda.com.ua.

7. augusta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 165. dienu.