Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 126. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:05]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 29. jūnijā. Ukraina jau četrus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

23.05. Ja Ukraina zaudēs karā, pastāv liela iespēja, ka nākamo karu Krievija sāks pret visu aliansi, NATO samita laikā Madridē notikušajā Kanādas un Latvijas aizsardzības ministru kopīgajā preses konferencē akcentēja Artis Pabriks. Atbildot uz jautājumu, vai Kanādas un Latvijas panāktā vienošanās par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas stiprināšanu un palielināšanu to līdz brigādes līmenim kanādiešiem būtu jāsaprot, ka Kanāda ir uzņēmusies ilga laika saistības, Pabriks uzsvēra, ka patlaban norit karš. Viņš aicināja neticēt, ka karš starp Ukrainu un Krieviju beigsies pēc nedēļas vai mēneša.

22.03. ASV Nacionālās izlūkošanas direktore Avrila Heinsa uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins joprojām nav atteicies no plāniem ar militāriem līdzekļiem sagrābt lielāko daļu Ukrainas teritorijas.

20.55. Norvēģijas uzņēmumiem un valdībai pēdējās 24 stundās uzbrucis noziedzīgs prokrievisku hakeru grupējums, trešdien paziņojis Norvēģijas Nacionālās drošības dienests. NRK ziņoja, ka hakeru grupējums atsaucies uz Krievijas ziņojumu, kurā Maskava apsūdz Norvēģiju, ka tā nav ļāvusi ar kuģi piegādāt pārtiku krievu kalnračiem Svalbārā, kas ir Norvēģijas teritorija Arktikā ar speciālu starptautisku statusu.

"Killnet" arī draudējis NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam, nodēvējot bijušo Norvēģijas premjerministru par "ienaidnieku numur viens".

19.02. ASV apņemšanās palielināt savu militāro klātbūtni Eiropā un Baltijas valstīs rotācijas kārtībā izvietot vairāk karavīru no jauna skaidri apliecina ASV stingro apņēmību īstenot NATO 5.panta garantijas, un tas būtiski sekmēs mūsu reģiona un ikviena Latvijas iedzīvotāja drošību, uzskata aizsardzības ministrs Artis Pabriks

18.25. No gūsta izdevies atbrīvot 95 "Azovstaļ" aizstāvjus. Vairāk šeit.

17.26. NATO līderi trešdien samitā Madridē nosodījuši Krievijas brutālo agresiju Ukrainā un solījuši lielāku atbalstu Kijivai.

"Krievijas šausminošā nežēlība ir izraisījusi milzīgas cilvēku ciešanas un masveida pārvietošanos, nesamērīgi ietekmējot sievietes un bērnus," teikts NATO līderu paziņojumā.

16.14. Lielbritānija trešdien paziņojusi par jaunām sankcijām saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, cita starpā iekļaujot "melnajā sarakstā" vienu no Krievijas turīgākajiem oligarhiem un Kremļa uzticības personu Vladimiru Potaņinu.

15.21. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien aicinājis NATO valstu līderus piegādāt Ukrainai modernus ieročus un sniegt finansiālo palīdzību cīņā ar Krieviju.

14.44. Pasaulei ir nepieciešams drosmīgs NATO, lai izvairītos no reālas neveiksmes pretoties Krievijas iebrukumam.To savā uzrunā sabiedroto samitā norādīja prezidents Volodimirs Zeļenskis. Runājot ar NATO līderiem, izmantojot videosaiti, Zelenskis uzsvēra, ka viņa tiešā dalība nākamā gada samitā būtu apliecinājums "mūsu kopējai uzvarai". "Taču nākamgad var būt vēl sliktāka situācija, reāla alianses neveiksme, ja Krievija tiks uzbrukta ne tikai Ukrainai, bet arī vairākām citām valstīm, iespējams, alianses dalībvalstīm," brīdināja Ukrainas prezidents.

13.10. Krievijas prezidents Vladimirs Putins nebūtu iebrucis Ukrainā, ja viņš būtu sieviete, uzskata Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

"Ja Putins būtu sieviete, kas viņš acīmredzami nav, bet, ja viņš būtu, es tiešām nedomāju, ka viņš būtu sācis traku, mačo iebrukuma un vardarbības karu tādā veidā, kā viņš to izdarījis," intervijā Vācijas raidorganizācijai ZDF sacīja Džonsons.

12.44. G20 prezidējošās valsts Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo trešdien devies vizītē uz Kijivu un Maskavu, cenšoties būt par vidutājs starp abām karojošajām valstīm. "Mēs sākām šo miera misiju ar labiem nodomiem," tviterī paziņoja Indonēzijas prezidents, paužot cerību uz situācijas uzlabošanos.

11.44. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši aptuveni 35 450 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 1572 tankus, 3720 bruņutransportierus, 781 lielgabalu, 246 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 103 zenītartilērijas iekārtas, 217 lidmašīnas, 185 helikopterus, 640 bezpilota lidaparātus, 142 spārnotās raķetes, 2598 automobiļus un autocisternas, 14 kuģus un ātrlaivas un 61 specializētās tehnikas vienību.

11.06. 28. jūnijā Krievijas spēki veica uzbrukuma operāciju Doņeckas un Luhanskas apgabalu administratīvajai robežai, taču bija spiesti atkāpties, ziņo Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

09.41.Krievijas karaspēka raidītai raķetei trešdien trāpot daudzdzīvokļu ēkā Ukrainas dienvidu pilsētā Mikolajivā, nogalināti trīs un ievainoti pieci cilvēki, paziņojis Mikolajivas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims.

08.22. Kad Ukrainas karš būs noslēdzies, visdrīzāk, notiks liela donoru konference, kuras dalībnieces paudīs sava veida apņemšanās ieguldīt līdzekļus Ukrainas atjaunošanā, tomēr jāņem vērā, ka tas nenotiks, neizvirzot zināmus priekšnoteikumus, intervijā aģentūrai LETA sacīja Austrumu partnerības eksperts Oskars Kastēns.

"Visdrīzāk, donoru konferencē pie viena gada apsēdīsies visas valstis, kas atbalsta Ukrainu un grib to redzēt kā ekonomiski plaukstošu un demokrātisku valsti. Tad tiks paustas sava veida apņemšanās, kad katra valsts vai valstu bloks apmēram iezīmēs tās summas, kādas tās ir gatavas veltīt Ukrainas atjaunošanai," prognozēja Kastēns.

07.09. Ukrainas sabiedrības prieka pilnais periods ar cerībām jau drīz pēc kara beigām kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti ātri vien atdursies skaudrajā realitātē - līdz šī mērķa sasniegšanai priekšā vēl garš, smags un arī dārgs process, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra Austrumu partnerības eksperts Oskars Kastēns.

03.45. Krievijas karaspēka okupētajā Ukrainas pilsētā Severodoneckā vēl ir palikuši vairāk nekā 7000 civiliedzīvotāju, bet pilsētā beidzas pārtika, preses konferencē paziņoja pilsētas mērs Oleksandrs Strjuks.

00.21. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien ierosināja izslēgt Krieviju no ANO Drošības padomes un apturēt tās dalību ANO Ģenerālajā asamblejā.

Prezidents uzsvēra, ka ANO Hartas 6.pants skaidri nosaka, ka jebkura ANO dalībvalsts, kura sistemātiski pārkāpj principus, kas noteikti Hartā, var tikt izslēgta no ANO ar Ģenerālās asamblejas lēmumu.

00.10. Hakeri vakar uzlauza Krievijas valsts reģistrācijas, kadastra un kartogrāfijas dienesta "Rosreestr" vietni un apsveica ar Ukrainas Konstitūcijas dienu, vēsta pravda.com.ua.