Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 90. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:04]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 24. maijā. Ukraina jau trīs mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.04. Džersijas salu varas iestādes veic apjomīgu izmeklēšanu saistībā ar Krievijas oligarham Romānam Abramoviča piederošajiem īpašumiem ārzonā, vēsta pravda.com.ua.

22:04. Ukraina atsāks sarunas ar Krieviju tikai pēc tam, kad Krievija būs atdevusi Ukrainai vai tā pati atkaros visas pēc 24.februāra sagrābtās Ukrainas teritorijas, otrdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Arī pēc tam, kad būs deokupētas teritorijas, ko Krievija sagrāba pēc pilna mēroga kara uzsākšanas, sarunas ar Krieviju par uguns pārtraukšanu "būs smagas", piebilda Zelenskis.

21:45. Ungārijā tiek izsludināts ārkārtas stāvoklis Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara dēļ, pavēstīja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns. Ārkārtas stāvoklis nodrošinās valdībai telpu reaģēšanai uz jauniem draudiem, arī saistībā ar karu Ukrainā, sociālajā tīklā "Facebook" publicētā video skaidroja premjers.

20:51. Krievijas Ārlietu ministrija aizliedz valstī iebraukt 154 Lielbritānijas Lordu palātas locekļiem, teikts paziņojumā ministrijas tīmekļa vietnē.

20:23. Krievijas karaspēks cenšas Donbasā izvērst masīvu uzbrukumu, otrdien pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs. Limanas virzienā pretinieks aktivizējis kaujas darbības. Ar artilērijas un aviācijas atbalstu tiek veikts uzbrukums Limanai.Severodoneckas virzienā ar artilērijas uguns atbalstu ienaidnieks veic uzbrukumu Severodoneckai. Savukārt Bahmutas virzienā ienaidnieks uzbrūk Lipovas un Bilohorivkas rajonos. Krievija veikusi aviācijas triecienus Kramatorskai, Limanai un Slovjanskai, norādīja Ģenerālštābs.

19:34. Darbu atsācis Ukrainas otras lielākās pilsētas Harkivas metro, kas kopš Krievijas iebrukuma sākuma kalpoja kā bumbu patvertne. "Mēs esam nolēmuši atsākt darbu, jo mums ir jārestartē ekonomika," sacīja mērs Ihors Terehovs. piebilstot, ka braucieni metro nākamās divas nedēļas būs bez maksas. "Mēs esam nolēmuši netraucēt cilvēkus, kas joprojām dzīvo metro," viņš sacīja. Ja situācija uzlabosies, viņus mudinās pārcelties uz alternatīvām dzīvesvietām, piebilda Harkivas mērs.

18:44. Mariupolē daudzstāvu ēkas drupu novākšanas darbu gaitā atrastas 200 cilvēku mirstīgās atliekas dažādās sadalīšanās stadijās, ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja pilsētas mēra padomnieks Petro Andrjuščenko. Apbedīšanas un ekshumācijas darbus veic Doneckas uzņēmums "Ritual". Daudzstāvu ēku pagalmos apbedīto cilvēku pārapbedīšanas process ir faktiski apturēts.

17:54. Krievija Eiropas acīs sevi ir pierādījusi kā neuzticamu enerģijas piegādātāju, norādīts Eiropas Komisijas (EK) un ASV kopīgajā paziņojumā.

Kā aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā, paziņojumā atzīmēts arī tas, ka Krievija ir veikusi nepamatotas un nepieņemamas darbības, piemēram, pārtraukusi elektroenerģijas un dabasgāzes piegādi Somijai, apturējusi dabasgāzes eksportu uz Poliju un Bulgāriju un draudējusi līdzīgi vērsties arī pret citām Eiropas valstīm. EK un ASV nosoda Krievijas enerģētisko šantāžu un atkārtoti apliecina apņemšanos stiprināt Eiropas enerģētisko drošību.

16.52. Lielbritānija šobrīd negrasās nosūtīt savus karakuģus uz Melno jūru, lai palīdzētu noregulēt labības piegādes no Odesas, pavēstīja Lielbritānijas valdības pārstāvis. "Mēs turpinām intensīvi strādāt ar starptautiskajiem partneriem, lai rastu veidus, kā atjaunot labības eksportu no Ukrainas. Bet šobrīd mums nav plānu izvietot britu karakuģus Melnajā jūrā," sacīja pārstāvis. Britu laikraksts "The Times" iepriekš vēstīja, ka Lielbritānijas un Lietuvas ārlietu ministri Liza Trasa un Gabrieļus Landsberģis runājuši par "aizsargkoridora" izveidošanu no Odesas, lai atjaunotu labības piegādes no šīs Ukrainas ostas.

16.12. Krievijas-Ukrainas karā aktīvā kara fāze ar kaujām aptuveni tādā līmenī kā šobrīd beigsies šā gada beigās, un šajā laikā Ukrainas armija ne tik vien atbrīvos kopš 24.februāra okupētās teritorijas, bet arī atjaunos Kijivas kontroli pār Donbasa separātisko veidojumu teritorijām un ieies Krimā, prognozē Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Kirils Budanovs.

15.09. Mariupoles rūpnīcas Azovstal teritorijas atmīnēšanas laikā uzspridzinājās četri iebrucēji. Viens no viņiem guva smagus ievainojumus, ziņo Mariupoles mēra padomnieks Petrs Andrjuščenko. Incidents notika 23. maijā, kad okupanti nosūtīja savus sapierus uz Azovstalu, lai no rūpnīcu atbrīvotu no mīnām. To apstiprina Kremļa kontrolēto struktūru pārstāvji.

14.52. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena runā Pasaules ekonomikas forumā Davosā ierosinājusi izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus Ukrainas pēckara atjaunošanas finansēšanai.

"Mums jāizmanto viss iespējamais, proti, arī mūsu iesaldētie Krievijas aktīvi, ja tas iespējams," Leiena sacīja, otrdien Šveices kūrortā notiekošajā samitā runājot par Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām pret Krievijas privātpersonām un uzņēmumiem.

14.07. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien salīdzinājusi Krievijas karaspēka rīcību Ukrainā ar Padomju Savienības īsteno graudu konfiscēšanu. "Krievijas okupētajā Ukrainas [daļā] Kremļa armija konfiscē graudu krājumus un tehniku," runā Pasaules ekonomikas forumā Davosā sacīja Leiena.

13.54. Mariupolē, augstceltnes gruvešos, atrasti aptuveni 200 līķi, "Telegram" ziņo Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko. "Pētot augstceltnes gruvešus piepilsētas degvielas uzpildes stacijas Nr. 2 teritorijā Murija avēnijā, pagrabā zem ēkas tika atrasti aptuveni 200 līķi."

13.05. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Speciālās novērošanas misijā Ukrainā tiks atsaukti pieci Latvijas civilie eksperti, šodien lēma valdība.

12.35. Mariupoles mēra Vadima Boičenko padomnieks Petro Andrjuščenko ziņo, ka mīnas sprādzienā ievainoti četri Krievijas karavīri, vēsta portāls pravda.com.ua. "Mariupole. Azovstaļas atmīnēšanas laikā četri krievu sapieri tika ievainoti. Viens ir kritiskā stāvoklī, divi ir vidēji smagi ievainoti un viens guvis vieglus ievainojumus. Manuprāt, šīs ir ziņas, kuras varam uzskatīt par labām."

11.55. Sankciju dēļ jūrā iestrēdzis rekordliels Krievijas naftas daudzums. Aptuveni 62 miljoni barelu (rekordapjoms) Krievijas Urālu naftas atrodas kuģos jūrā: tirgotāji mēģina atrast naftas pircējus, taču tīkotāju nav. Par to, atsaucoties uz analītiskās kompānijas Vortexa datiem, raksta Reuters.

11.08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši aptuveni 29 350 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī Krievijas spēki zaudējuši 1302 tankus, 3194 bruņutransportierus, 606 lielgabalus, 201 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 93 zenītartilērijas iekārtas, 205 lidmašīnas, 170 helikopterus, 480 bezpilota lidaparātus, 112 spārnotās raķetes, 2213 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 43 specializētās tehnikas vienības.

09.32. Naktī uz 24. maiju Krievijas karavīri veica raķešu triecienu Dnipro apgabalam, "Telegram" ziņo Dņipropetrovskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Valentīns Rezničenko. "Okupanti "demilitarizēja" lauku Pavlogradas apgabalā." Sprādziens radījis četrus metrus dziļu krāteri. Cietušo nav.

08.02. Militārajā konfliktā Ukrainā patlaban ir vērojama stagnācija, kas draud ar diezgan ilgstošu karadarbības turpināšanos, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

07.38. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzsvēris, ka Ukrainas cīņa pret Krieviju ir visu brīvās pasaules valstu kopīgo vērtību aizstāvēšana.

"Visi mūsu partneri ir vienisprātis, ka Ukrainas cīņa karā pret Krieviju ir visu brīvās pasaules valstu kopīgo vērtību aizstāvēšana. Mūsu kopējās brīvības aizstāvēšana. Un, ja tā, tad mums ir tiesības rēķināties ar pilnīgu un steidzamu palīdzību, pirmām kārtām, ar ieročiem," sacīja Ukrainas prezidents pirmdienas vakarā ierakstītajā videouzrunā.

07.10. Tiesa Ukrainas pilsētā Kropivnickā ir piespriedusi prokrieviskam aģitatoram iemācīties Ukrainas himnu, Konstitūcijas nodaļu, dziesmu par Stepanu Banderu un dzejoli "Mīlēt Ukrainu", sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Kirovohradas apgabala padomes vadītājs Serhijs Šuļga.

"Tiesnesis Kropivnickā ar savu spriedumu lika 19 gadus vecam puisim no Harkivas, kurš Krievijas iebrukuma sākumā aizbrauca uz Kirovohradas apgabalu un sāka sociālajā tīklā aģitēt par "krievu pasauli", iemācīties no galvas: Ukrainas himnu, Konstitūcijas 9.nodaļu par teritoriālo iedalījumu, dziesmu "Mūsu tēvs - Bandera, Ukraina - māte!" un Volodimira Sosjuras dzejoli "Mīlēt Ukrainu"," rakstīja Šuļga.

05.44. Krievijas karaspēks Mikolajivas apgabalā bija nosūtījis automobiļus ar civiliedzīvotājiem uz mīnu lauku, bet pēc tam apšāvis mīnu eksplozijā izdzīvojušos, pirmdien paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Operatīvā pavēlniecība "Dienvidi".

03.46. Krievijas karaspēks Hersonas apgabalā ir saņēmis par ķīlniekiem vairāk nekā 500 mierīgos iedzīvotājus, ziņoja multimediju projekts "Ukraine World", atsaucoties uz Ukrainas prezidenta pastāvīgo pārstāvi Krimā Tamilu Taševu.

02.47. Ukrainā tuvākajā laikā tiks tiesāti vēl 48 Krievijas karavīri, kas tiek turēti aizdomās par kara noziegumu izdarīšanu, pirmdien Pasaules ekonomikas forumā Davosā paziņoja Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova.

02.13. Krievija kopš pilna apjoma iebrukuma sākuma ir izšāvusi uz Ukrainu 2275 raķetes un veikusi vairāk nekā 3000 aviācijas triecienu, pirmdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

01.56. Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma nogalināti 3930 mierīgie iedzīvotāji, bet vēl 4532 cilvēki ievainoti, pirmdien paziņojis ANO augstākā cilvēktiesību komisāra birojs (OHCHR).

OHCHR no kara sākuma 24.februārī apstiprinājis 1482 vīriešu, 973 sieviešu, 90 meiteņu un 98 zēnu nāvi karadarbības rezultātā. Nogalināti ir arī 69 bērni un 1218 pieaugušie, kuru dzimums pagaidām nav noskaidrots.

00.25. Sabiedroto sanāksmē pirmdien 20 valstis ir piedāvājušas jaunas drošības palīdzības paketes Ukrainai, paziņojis ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Tiešsaistes sanāksmē piedalījās gandrīz 40 valstis un organizācijas, kas apvienojušās Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupā. Pēc sarunām par palīdzēšanu Ukrainai 20 valstis apsolījušas ieročus, munīciju un cita veida piegādes Ukrainas atbalstam.

00.10. Zelenskis atklāj plānu B - gadījumam, ja viņu nogalina. Vairāk šeit.