Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 87. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:47]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 21. maijā. Ukraina jau trešo mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.23. Krievija devusi mājienu par sagūstīto "Azovu" kaujinieku iespējamo apmaiņu pret Medvedčuku. Vairāk šeit.

22.47. "Conflict Intelligence Team" vadītājs uzskata, ka pēc pusotra līdz diviem mēnešiem Ukrainas puse sāks vērienīgu pretuzbrukumu, atsaucoties uz Meduzu, vēsta pravda.com.ua. "Kaujas Donbasā turpināsies. Ja nebūs mobilizācijas, viss tiks reducēts uz pozīciju cīņām. Būs mēģinājumi veikt uzbrukuma operācijas, lai pamazām ielenktu to vai citu pilsētu. Visticamāk, tagad tiks rīkotas paraugprāvas ar sagūstītajiem Azovas karavīriem un ukraiņu jūras kājniekiem, kuri atradās Azovstalā, "uzskata "Conflict Intelligence Team" vadītājs Ruslans Levijevs.

 

21:34. Rīgas Austrumu slimnīcā sniegta palīdzība pusaudzim, kuru Ukrainas karā, visticamāk, ievainojusi kasešu bumba. Šo bumbu lietošana ir aizliegta, jo to mērķis ir radīt pēc iespējas plašākus un smagākus bojājumus civiliedzīvotājiem. Zēnam bija neciešamas sāpes, jo folija plāksne bija pārgriezusi viņa pleca nervus, paralizējot labo roku, vēsta LTV.

19:02. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien noraidīja iespējamās alternatīvas Ukrainas Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts statusam un aicināja nesalīdzināt Ukrainu ar citām valstīm, kas šādu statusu saņēmušas.

17:18. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien mudinājis Zviedrijas premjerministri Magdalēnu Andešsoni spert "konkrētus soļus", lai tiktu izbeigts atbalsts "teroristu" grupējumiem, pavēstīja prezidenta birojs. Turcija draudējusi bloķēt Zviedrijas un Somijas iestāšanos NATO, apsūdzot abas valstis, ka tās atbalsta Turcijā ārpus likuma izsludinātos kurdu kaujiniekus.

16:03. Krievija noteikusi pretsankcijas 963 amerikāņiem, arī ASV prezidentam Džo Baidenam, un 26 kanādiešiem, sestdien pavēstīja Krievijas Ārlietu ministrija. Maskavas "melnajā sarakstā" iekļautajiem aizliegts ieceļot Krievijā.

14.52. ASV prezidents Džo Baidens sestdien parakstījis likumu par palīdzības paketi Ukrainai 40 miljardu dolāru apjomā, kas nodrošinās pastāvīgu ieroču piegāžu plūsmu un ekonomisko atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krieviju, pavēstīja Baltais nams.

13:50. Ukrainai uzvara būs norobežojošās līnijas, kāda tā bija 24.februārī, sasniegšana, televīzijas intervijā sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Tas liecinās par to, ka viņi mūs nav iekarojuši. Ka mēs esam nosargājuši savu zemi. Un tad mēs pāriesim pie otrās daļas. Es gribētu, lai šai valstij (Krievijai) prāta būtu pietiekami, lai otro daļu mēs izrunātu pie sarunu galda. Un lai šīs sarunas rezultāts būtu galīgais taisnīgums," sacīja prezidents. "Uzvara būs ļoti sarežģīta. Tā būs asiņaina, tā pavisam noteikti būs kaujā, bet noslēgums pavisam noteikti būs diplomātijā. Par to es esmu pārliecināts. Tāpēc, ka ir dažas lietas, kuras mēs nevaram noslēgt savādāk, kā vien pie sarunu galda," sacīja Zelenskis. "Jo mēs gribam atgūt visu, bet Krievijas Federācija grib visu neatdot. Citiem vārdiem, neatdot neko. Tāpēc noslēgums būs tāds," piebilda prezidents.

12:48. Krievijas Tieslietu ministrija "ārvalstu aģentu" reģistrā iekļāvusi vēl divus Kremļa kritiķus - šahistu Gariju Kasparovu un uzņēmēju Mihailu Hodorkovski, liecina nule atjaunotā informācija ministrijas mājaslapā.

Kasparovs un Hodorkovskis iekļauti "ārvalstu aģentu" fizisko personu sarakstā par "politiskas darbības veikšanu".Hodorkovski ministrija sasaista ar Ukrainu, bet Kasparovu - ar ASV fondu "Human Rights Foundation".

11:49. Krievija sestdienas rītā pārtraukusi dabasgāzes piegādes Somijai, jo Somija atteikusies par Krievijas gāzes piegādēm maksāt rubļos, sestdien pavēstīja Krievijas gāzes koncerns "Gazprom".

10:46. Krievijas karaspēks Ukrainas dienvidos nostiprinās ierakumos un gatavojas ilgām kaujām, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā. Krievijas armija koncentrējusies uz nocietināšanos esošajās aizsardzības robežās un uz papildu aizsardzības izstrādāšanu dienvidu asī, skaidro eksperti. "Tas, kā šķiet, norāda uz to, ka Krievijas karaspēks gatavojas aizsardzībai pret iespējamu Ukrainas pretuzbrukumu un gatavojas ilgām operācijām Ukrainas dienvidos," uzskata ISW eksperti.

07. 54. ASV Aizsardzības ministrija ir noliegusi Krievijas paziņojumus, ka tā Ukrainā esot lietojusi lāzerieročus, kas var notriekt bezpilota lidaparātus, vēstīja Lielbritānijas informācijas aģentūra "Reuters".

Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs piektdien preses konferencē paziņoja, ka Krievija agrāk nav izmantojusi lāzeru tehnoloģijas un nav apstiprinājuma, ka šāda tipa ieroči būtu lietoti Ukrainā.

05.50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā nakts uzrunā ierosināja partnervalstīm atzīt, ka Krievijai jābūt materiāli atbildīgai par saviem noziegumiem.

Zelenskis atzīmēja, ka varas iestādes tuvākajā laikā strādās pie tā, lai panāktu kompensāciju par visiem zaudējumiem, kurus Krievija nodarījusi Ukrainai ar savu agresiju.

03.01. Itālija un Vācija ir atļāvušas uzņēmumiem atvērt kontus Krievijas rubļos Krievijas gāzes pirkšanai, ziņoja Lielbritānijas informācijas aģentūra "Reuters", atsaucoties uz saviem avotiem.

Itālija un Vācija pēc sarunām ar Eiropas Savienību (ES) ir paziņojušas uzņēmumiem, ka tie var atvērt rubļu kontus, lai turpinātu pirkt Krievijas gāzi, nepārkāpjot sankcijas pret Maskavu.

00.40. Bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni, kurš ir arī tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugs, ir paziņojis, ka Eiropai vajag pārliecināt Ukrainu pieņemt Krievijas prasības, ziņoja Itālijas laikraksts "Libero Quotidiano".

00.10. Ukrainas prokuratūra identificējusi rotas komandieri, kurš lika Bučā nogalināt civiliedzīvotājus. Vairāk šeit.