Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Kosovas prezidents atkāpjas no amata, lai stātos kara noziegumu tiesas priekšā

© Scanpix/REUTERS

Kosovas prezidents Hašims Tači ceturtdien paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no amata, lai stātos kara noziegumu tiesas priekšā.

Tači preses konferencē sacīja, ka atkāpjas no amata "tagad", ar šo paziņojumu nākot klajā neilgi pēc tam, kad viņa tuvākais sabiedrotais Demokrātiskās partijas līderis Kadri Veseli bija pavēstījis, ka arī viņš ir apsūdzēts un dosies uz Hāgu, Nīderlandē, lai stātos tiesas priekšā.

Kā bija teikts apsūdzības raksta projektā, kas tika nodots atklātībā jūnijā, Tači, Veseli un vēl vairāki citi pastrādājuši "teju 100 slepkavības" un citas zvērības pret "simtiem zināmu upuru Kosovas albāņu, serbu, čigānu un citu tautību piederīgo vidū", arī pret politiskajiem oponentiem.

2015.gadā tika izveidota Kosovas Īpašā tiesas palāta, lai izmeklētu grupējuma "Kosovas Atbrīvošanas armija" (KAA) partizānu kara noziegumus, kas izdarīti karā par Kosovas neatkarību no Serbijas un pēc tam.

Tiesa atrodas Hāgā, to finansē Eiropas Savienība, un tās personāls ir starptautisks.

Kosovas karā tika nogalināti vairāk nekā 13 000 cilvēku. Tas beidzās, kad Serbijas spēki tika izvesti no Kosovas pēc 11 nedēļas ilgas NATO bombardēšanas kampaņas.

Kosovas Īpašā tiesas palāta jūnijā izvirzīja Kosovas prezidentam Hašimam Tači apsūdzības kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, un viņš jūlijā tika nopratināts, bet netika oficiāli aizturēts.

Septembra beigās Hāgā bāzētās Kosovas kara noziegumu tiesas prokurori aizturēja savu pirmo aizdomās turamo. Šis aizturētais ir bijušais KAA augsta ranga komandieris Salihs Mustafa.