Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Minskā aizturēti 200 protestētāju

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Baltkrievijā jau tradicionālo nedēļas nogales protestu laikā milicija svētdien aizturējusi aptuveni 200 cilvēku.

Spītējot lietum, Minskas ielās izgājuši desmitiem tūkstošiem cilvēku, lai piedalītos Svetlanas Tihanovskas "tautas inaugurācijā", un, kā lēš aģentūras AFP korespondenti, protestētāju skaits arī šajā nedēļas nogalē sasniedzis vai pat pārsniedzis 100 000.

Minskas centrā pirms protesta akcijas sākuma bija manāma milicijas klātbūtne, un ielās varēja vērot bruņumašīnas, kā arī ūdensmetēju.

Neatkarības laukumu, kur atrodas līdzšinējā prezidenta Aleksandra Lukašenko rezidence, norobežoja milicijas ķēdes un barjeras.

Minskas centrā gaidāmo protestu dēļ slēgtas septiņas metro stacijas.

Saņemtas ziņas arī par sakaru traucējumiem, kas regulāri vērojami protesta akciju laikā.

Aģentūras AFP žurnālisti no notikumu vietas vēsta, ka slēgti arī lielveikali, kuros iepriekšējo protesta akciju laikā demonstranti meklējuši patvērumu no milicijas vardarbības.

Iekšlietu ministrijas pārstāve AFP pavēstījusi, ka visā Baltkrievijā līdz šim svētdien aizturēti aptuveni 200 cilvēku.

Tikmēr Baltkrievijas otrā lielākajā pilsētā Gomeļā demonstrantu izklīdināšanai milicija pielietojusi asaru gāzi, bet Mogiļevā - arī trokšņa granātas, ziņo cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Vjasna".

Iekšlietu ministrijas pārstāve noliedza trokšņa granātu izmantošanu, taču atzina, ka esot pielietoti "nemieru kontroles" līdzekļi.

Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā notiek plaši protesti pret autoritāro Lukašenko režīmu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - tikai 10,1% balsu.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas Rietumvalstis.

Neskatoties uz to, Lukašenko šonedēļ slepeni organizēja savas inaugurācijas ceremoniju, kas izsaukusi jaunu sašutuma vilni.

Pirms svētdien gaidāmās kārtējās masu protesta akcijas lietotnes "Telegram" kanāls "Nexta" aicināja baltkrievus sarīkot simbolisku "patiesās prezidentes" Tihanovskas "inaugurāciju".