Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Putins mudina Lukašenko atbrīvot Baltkrievijā aizturēto Krievijas pilsoņu grupu

© TASS/SCANPIX/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins aicinājis Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko atbrīvot Baltkrievijā aizturēto Krievijas pilsoņu grupu, piektdien pavēstīja Kremlis.

Minskas varasiestādes apgalvo, ka 33 Baltkrievijā aizturētie Krievijas pilsoņi ir algotņi un ka viņu misija bijusi destabilizēt valsti pirms svētdien gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Lukašenko cer izcīnīt tajās sesto pilnvaru termiņu.

Krievija aizturētos raksturojusi kā privātas apsardzes firmas darbiniekus, kas bijuši ceļā uz trešo valsti, iespējams, uz Turciju. Kā norādīja Putina preses sekretārs, aizturētie Baltkrievijas likumus nav pārkāpuši.

Putins telefonsarunā Lukašenko "paudis pārliecību, ka situācija var tikt atrisināta abpusējas sapratnes garā, kas ilgstoši bijusi daļa abu valstu sadarbībā," teikts Kremļa paziņojumā.

"Krievija ir ieinteresēta stabilā politiskā situācijā Baltkrievijā, lai gaidāmās prezidenta vēlēšanas var notikt mierīgā atmosfērā," teikts paziņojumā.

Lukašenko biroja paziņojumā aizturēto Krievijas pilsoņu grupa specifiski nav pieminēta.

Līderi runājuši par divpusējām attiecībām un "nepieciešamību vērsties pret negatīvām tendencēm un trešo pušu soļiem, kas var novest pie to pasliktināšanās".

Baltkrievijas varasiestādes saista aizturēto Krievijas pilsoņu grupu ar Lukšenko nopietnākās vēlēšanu sāncenses Svetlanas Tihanovskas vīru, kas atrodas apcietinājumā.

Tihanovska savu kandidatūru reģistrēja pēc tam, kad viņas dzīvesbiedra, pazīstamā politiskā aktīvista, kandidatūra tika noraidīta.

65 gadus vecais Lukašenko, kas atrodas pie varas kopš 1994.gada un izveidojis Baltkrievijā autoritāru režīmu, ir panācis, ka viņa spēcīgākajiem konkurentiem aizliegts kandidēt 9.augustā gaidāmajās vēlēšanās.

Vēlēšanās viņa galvenā konkurente būs 37 gadus vecā Tihanovska.

Kā ziņots, Baltkrievijā pagājušajā nedēļā tika aizturēti 33 Krievijas pilsoņi, kas apsūdzēti teroraktu gatavošanā.

Minska apgalvo, ka aizturētie ir Krievijas militārās kompānijas "Vagner" kaujinieki, kas gatavojušies veikt teroraktus, lai destabilizētu situāciju pirms Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kas paredzētas 9.augustā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis telefonsarunā ar Lukašenko trešdien sacīja, ka aizturētie, kas apsūdzēti par līdzdalību karadarbībā Ukrainā, būtu jāizdod Ukrainai, paziņoja Zelenska birojs.