Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Miris pazīstamais padomju laika Lietuvas disidents Petrs Ciziks

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Pirmdien Lietuvā miris pazīstamais padomju laika disidents, nelegālo preses izdevumu izplatītājs, bada akciju rīkotājs un pirmo brīvības mītiņu iniciators Petrs Ciziks, paziņojis Lietuvas iedzīvotāju genocīda un pretošanās kustības izpētes centrs.

Līdzjūtību sakarā ar viņa nāvi izteikuši Lietuvas valsts un valdības vadītāji.

Kā uzsvērusi prezidente Daļa Grībauskaite, "pašos drūmākajos padomju režīma gados Petru Cidziku nav spējusi salauzt nedz Valsts drošības komitejas (VDK) vajāšana, nedz ieslodzījums".

"Tā bija drosmīga personība, kas ar savu drošsirdību un neatlaidību kopā ar citiem disidentiem neatlaidīgi izplatīja pasaulei vēstījumu par padomju okupācijas varas noziegumiem," viņa norādījusi.

"Lietuva zaudējusi vēl vienu neatkarības aizstāvi, izcilu cīnītāju par lietuviešu tautas brīvību un garīgumu," rakstījis premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Petrs Cidziks dzimis 1944.gadā Lietuvas Lazdiju rajonā. 1971.gadā viņš iestājies Viļņas universitātes Juridiskajā fakultātē, bet saistībā ar aizdomām par līdzdalību pagrīdes izdevuma "Lietuvos Kataliku Bažnyčios Kronika" izplatīšanu 1973.gada februārī aizturēts un uz pusgadu ieslodzīts VDK izmeklēšanas izolatorā.

Nespējot savākt pret Cidziku pierādījumus un viņu garīgi salauzt, pēc VDK iniciatīvas viņam noteikta piespiedu psihiatriskā ārstēšana. Četrus gadus viņš turēts Kaļiņingradas apgabala Čerņahovskas īpašajā psihiatriskajā cietumā un pēc tam vēl pusgadu "ārstēts" psihoneiroloģiskajā slimnīcā Viļņas pievārtē.

Iznākot brīvībā, Cidziks turpinājis cīņu pret padomju okupāciju, rakstot varas iestādēm un starptautiskajai sabiedrībai adresētas protesta vēstules. 1978.gadā iesaistījies disidenta Antana Terlecka dibinātās Lietuvas brīvības līgas darbībā. Līdz Lietuvas valstiskās neatkarības atjaunošanai 1990.gadā aizturēts vēl sešas reizes un apcietināts uz vairākām diennaktīm.

1987.gada 23.augustā kopā ar citiem disidentiem organizējis mītiņu, kas bija veltīts Ribentropa-Molotova pakta gadskārtai un tā sekām Lietuvā, bet 1988.gada sākumā kopā ar domubiedriem izveidojis "Politieslodzīto atbrīvošanas grupu", izvirzot mērķi piespiest padomju varu atbrīvot no nometnēm lietuviešu politieslodzītos.

1988.gada augustā Viļņas Katedrāles laukumā sācis bada akciju, kas iemantoja lielu atbalstu sabiedrībā un raisīja plašas atskaņas Rietumu presē.

1998.gadā Petrs Cidziks apbalvots ar Vīša krusta ordeņa Komandora krustu, bet 2000.gadā - ar Lietuvas Neatkarības medaļu.