Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Jaunzēlandē uz vēlēšanām atnāca 38 balsotāji un iecirknī pietrūka biļeteni

© f64

Jaunzēlandē izvietotajā 13.Saeimes vēlēšanu iecirknī negaidīti lielās aktivitātes dēļ pietrūkuši biļetenu komplekti un aploksnes, tomēr situācija atrisināta. Jaunzēlandē izvietots viens Saeimas vēlēšanu iecirknis un tas atrodas Ziemeļu salas lielākajā pilsētā Oklandē.

Komisijai nav precīzu datu par to, cik balsstiesīgo latviešu pašreiz atrodas Jaunzēlandē, bet parasti uz saviesīgiem pasākumiem ierodas aptuveni 50 līdz 60 cilvēki.

Šodien bijis gaidīts, ka vēlēt ieradīsies ne vairāk kā 20 cilvēki, tāpēc arī vēlēšanu biļetenu komplekti un aploksnes bija atsūtītas 20. Negaidīti līdz plkst.18 pēc vietējā laika balsot ieradušies 38 cilvēki.

"Man bija jākontaktē ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Arni Cimdaru par to, ko darīt, ja aploksnes ir beigušās. Zvanīju viņam plkst.3 naktī (pēc Latvijas laika) un pamodināju. Viņš pastāstīja, kā parasti šādās situācijās rīkojās un viss tika atrisināts ātri un bez problēmām," pastāstīja Jaunzēlandes Vēlēšanu komisijas vadītāja.

Viņa pauda nožēlu, ka latviešiem no Kraistčērčas, kas ir lielākā pilsēta Jaunzēlandes dienvidu salā, nav izdevies ierasties nobalsot. Toties pieci cilvēki esot īpaši atlidojuši uz Oklendu no Vellingtonas, kas ir teju 650 kilometru attālumā, un vēl mikroautobuss ar latviešiem esot ieradies nobalsot no Ņūplimutas, kas ir pilsēta teju 400 kilometru attālumā no Oklendas.

"Tie, kas šeit ir, un tie, kas vienmēr ir aktīvi piedalījušies, tie ir arī visi atnākuši uz vēlēšanām, kas ir ļoti, ļoti apsveicami," pauda Meiere Nestecka.

Cimdars iepriekš žurnālistiem skaidroja, ka šogad parlamenta vēlēšanās iecirkņi, kuros pietrūks biļetenu, tās varēs drukāt 6.oktobrī uz vietas.

Kā ziņots, šajās Saeimas vēlēšanās darbosies 1075 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 954 vēlēšanu iecirkņi atrodas Latvijā, bet 121 vēlēšanu iecirknis - ārvalstīs.

Savukārt Cimdars aģentūrai LETA pastāstīja, ka situācijā, kad kādā no ārzemju vēlēšanu iecirkņiem sāk beigties vēlēšanu aploksnes, procedūra paredz iecirkņa komisijas priekšsēdētājam sazināties ar CVK un par to informēt. Tajā brīdī CVK izdod rīkojumu par materiālu sagatavošanu uz vietas, līdz ar to aploksnes, kuras ir sagatavotas uz vietas, iegūst leģitīmu spēku.

"Šāds risinājums noteikti ir loģiskāks un finansiāli izdevīgāks, nekā sūtīt ar lidmašīnu tonnu papīra, kas iespējams paliks pāri," uzsvēra Cimdars.