Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Grībauskaite: Ierodoties Baltijā, pāvests sūtīs pasaulei vēsti, ka vēsture nedrīkst atkārtoties

© EPA/Scanpix

Pāvesta Franciska gaidāmā vizīte Baltijas valstīs apliecinās cieņu šā reģiona sāpīgajai vēsturei un sūtīs pasaulei ziņu, ka nav pieļaujama totalitāro režīmu noziegumu atkārtošanās, intervijā ziņu aģentūrai BNS ceturtdien norādījusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Pāvests sūtīs pasaulei vēsti, ka šī sarežģītā vēsture nav aizmirsta un ka tā nedrīkst atkārtoties," viņa uzsvērusi.

"Pāvests sūtīs pasaulei vēsti, ka šī sarežģītā vēsture nav aizmirsta un ka tā nedrīkst atkārtoties," viņa uzsvērusi.

Vizītes laikā pāvests Francisks apmeklēs Lietuvas Okupāciju un brīvības cīņu muzeju, kas iekārtots bijušajā VDK ēkā, un Viļņas geto memoriālu.

"Pāvests apliecina solidaritāti mūsu reģionam, tautām, kuru likteņi bijuši ļoti sarežģīti, asiņaini, mēs esam pārdzīvojuši smagus okupācijas laikus un karus. Vatikāns un pāvests to atceras un kopā ar mums mēģina stiprināt mūsu sasniegumus, mūsu cilvēku cerības," sacījusi Lietuvas prezidente.

Aukstā kara gados Vatikāns neatzina Baltijas valstu okupāciju, un katoļu baznīca padomju laikā bija viens no būtiskākajiem disidentu balstiem.

Kā norādījusi Grībauskaite, pateicoties šai nostājai, Lietuvā atšķirībā no dažām citām valstīm baznīca saglabājusi morālo autoritāti.

"Lietuvā vērojams kopīgs valsts un katoļu baznīcas darbs un abpusēja cieņa. Katoļu baznīca pasaulē pārdzīvo dažādus izaicinājumus, bet Lietuvā mēs esam gandarīti, ka baznīca saglabājusi morālo autoritāti - arī tādēļ, ka baznīca bija viena no tiem, kas pretojās okupācijai, pretojās cilvēku pazemošanai," viņa piebildusi.

Savukārt publicists, portāla "Bernardinai.lt" redaktors Donāts Puslis atzīmējis, ka ar vizīti Baltijas valstīs pāvests turpina tradīciju apmeklēt vietas, kas nav uzskatāmas par varas un mantas centriem.

"Tas nebūt nenozīmē, ka perifērijās ir slikta situācija un ka tās jāglābj. Ja reģioni, kas atrodas uz civilizāciju vai kultūru robežām, apzinās un izprot savas vēsturiskās un ģeopolitiskās traumas, perifērija pasaulei var sūtīt daudz stiprāku vēstījumu par to, kā cīnīties ar totalitārajām ideoloģijām un tiekties pēc izlīguma," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Kā ziņots, pāvests Francisks Lietuvu, Latviju un Igauniju apmeklē gadā, kad Baltijas valstis svin savu simtgadi. Lietuvā viņš uzturēsies sestdien un svētdien, Latvijā - pirmdien un Igaunijā - otrdien.