Glastonberija notiks virtuāli, "Positivus" un Liepāja vēl cer

Iestājoties pavasarim, aizvien straujākiem soļiem pietuvojas tā X stunda, kad vasaras brīvdabas festivālu organizatoriem visā pasaulē nāksies pieņemt lēmumu, ko iesākt ar pērn uz 2021. gadu pārceltajiem pasākumiem. Tostarp arī mūsu festivālu flagmaņiem “Positivus Festival” un “Summer Sound”.
©Scanpix

Par drosmīgu risinājumu parūpējies viens no lielākajiem brīvdabas festivāliem Eiropā - Glastonberija Lielbritānijā. Tas katru gadu pulcē augstākās raudzes pasaules mūziķus un vairāk nekā 200 000 apmeklētāju. Pirmo reizi festivāls notika 1970. gadā, un pērn bija paredzēts vērienīgi rīkot tā 50 gadu jubileju, taču - nekā. Glastonberijas festivāla rīkotāji ātri aptvēruši, ka šis “nekā” diemžēl turpināsies arī 2021. gadā, un paziņojuši par lēmumu pirmoreiz festivāla vēsturē organizēt ekskluzīvu tiešraidi no Somersetas Vorsiju fermas (Somerset Worthy Farm), ļaujot mūzikas faniem jebkurā pasaules malā virtuāli apvienoties un dalīties ar festivāla un tā idilliskās apkārtnes sajūtām. “Šī ir unikāla iespēja virtuāli pabūt festivālā, uz kuru parasti gandrīz neiespējami nopirkt biļetes, jo tās tiek izpārdotas gaismas ātrumā,” piebilst rīkotāji. Te nu viņiem taisnība, tagad pie relatīvi lētām biļetēm var tikt katrs.

Glastonberijas tiešraide sāksies 22. maijā pulksten 21 (pēc Latvijas laika). Pasākumu filmēs visā Vorsiju fermas teritorijā, iekļaujot ievērojamākos objektus, tostarp Piramīdas lauku un Akmens apli. Tiešraides festivālā uzstāsies virkne pazīstamu mākslinieku, tostarp “Coldplay”, Deimons Olbērns (“Blur”), “Haim”, “Idles”, Džordža Smita, Kano, Maikls Kivanuka, “Wolf Alice”, kā arī dīdžejs Honey Dijon. Papildus plānotas arī vairākas patlaban vēl neatklātu mākslinieku uzstāšanās. Piecu stundu ilgo muzikālo ceļojumu pauzēs aizpildīs stāstījumi, kurus sagatavojuši un skatītājiem prezentēs īpaši viesi, vadot pasākuma apmeklētājus ceļojumā pa svēto Somersetas ieleju. Tiešraides filmēšanu uzņēmies vadīt režisors Pols Dagdeils, “Grammy” balvas nominants. Biļešu cena - 23 eiro, kopā ar oficiālo festivāla posteri - 50 eiro.

Pie mums lielākie brīvdabas festivāli “Positivus” un “Summer Sound” pagaidām klusē: pirmā norises datumi joprojām noteikti 16. - 17. jūlijā, bet otrā - nedēļu vēlāk, 23. - 24. jūlijā. “Positivus Festival” mājaslapā pēdējā ievietotā informācija datēta ar 2020. gada 19. maiju, bet liepājnieku gadījumā mājaslapā dzīvību iedveš vien automātiskais skaitītājs, kas skaita dienas, stundas, minūtes un sekundes, kas atlikušas līdz “Summer Sound 2021” norisei. Lai gan par biļešu iegādi iztērēto naudu mūzikas fani lielākoties uzskata par bezprocentu noguldījumu, tomēr kaut kādu skaidrību gribētos gan.

“Positivus Festival” rīkotājs Ģirts Majors ļoti pozitīvi vērtēja Glastonberijas kolēģu lēmumu, turklāt atgādināja, ka Britu salās šogad veidojas visai interesanta situācija: tie festivāli, kas bija paredzēti vasaras pirmajā pusē, nenotiek arī šogad, savukārt uz jūnija beigām tiek cerēts uz visu ierobežojumu atcelšanu, tāpēc vasaras otrajā pusē plānoto festivālu organizatori mēģinās tos sarīkot ierastajā kārtībā. “Lielās valstīs ir iespējams izveidot dažādus alternatīvus [festivālu] video risinājumus, bet tam nav nekāda sakara ar biznesu vai saimniecisko darbību - tur ir kāds, kurš par to maksā,” norādīja Ģirts. “Savukārt mums nekas cits neatliek kā vien vērot, kāda būs kopējā situācija ar Covid-19, kā arī to, vai ārzemju mākslinieki atsāks ceļot. Tā ir ļoti būtiska lieta, jo tie festivāli, kuri tomēr mēģinās šovasar notikt, lielākoties būs bāzēti uz pašmāju grupām. Taču, ja Eiropā hedlaineros savākt pašmāju grupas nav problēmu, tad Latvijā vienkārši nav tādu stadiona līmeņa grupu. Skaidrs, ka pašmāju auditorija tomēr gaida ārvalstu māksliniekus, bet, lai pie mums atbrauktu ārzemju grupas, stāsts nav tikai par to, kāda ir situācija šeit pat uz vietas, bet arī pasaulē - vai būs atjaunojusies grupu kustība. Pagaidām tas viss ir neskaidri. Mums programma lielā mērā bija gatava jau rudenī, taču neko neesam ziņojuši, jo šā brīža situācija jebkuru paziņojumu padarītu par mazliet nenopietnu.”

Tā kā tehniski “Positivus Festival” sarīkošanai nepieciešams aptuveni mēnesis, tad cerības par tā norisi 2021. gadā vēl netiek atmestas, taču… “Ja ārzemju grupas neatsāks koncertdarbību, tad “Positivus Festival” nenotiks, jo “Positivus” nevar iztikt tikai ar pašmāju grupām. “Positivus” notiks tad, kad varēs atbraukt ārzemju grupas, līdz ar to ir jautājums, vai tas varēs notikt šogad vai arī nāksies gaidīt vēl vienu gadu. Šis jautājums joprojām ir atklāts. Kamēr mēs neesam paziņojuši, ka [festivāls] nenotiks, tikmēr mums mikroskopiska cerība vēl ir,” tā Ģirts Majors.

Savukārt viņa kolēģis Liepājā, “Summer Sound” rīkotājs Uldis Pabērzis bija vēl skeptiskāks savās prognozēs: “Es neesmu baigi optimistisks par šo gadu. Lēmuma pārcelt festivālu vēl par gadu pagaidām nav, jo nav arī nekāda oficiāla pamatojuma to darīt, bet, skatoties kādā tempā pie mums notiek visas ap vakcināciju saistītās lietas, nav ticami, ka līdz vasaras beigām mēs šajā jomā sasniegsim tādus rezultātus, lai varētu atļauties rīkot liela mēroga pasākumus.” No mākslinieku viedokļa “Summer Sound” lielu problēmu nebūtu. “Man viss “line-up” uz šo gadu ir pārdots. Teorētiski visi ārzemnieki varētu būt klāt un arī no vietējiem, cik nu esmu runājis, visi būtu gatavi braukt. Cits jautājums - ko varēs atļauties, tāpēc vēl velku laiku, lai gan esmu diezgan skeptisks [par iespējām noorganizēt festivālu],” atzina Uldis. Pēc viņa domām, arī šovasar lielākas cerības ir uz nelielākiem, 500 - 1000 apmeklētāju lielas auditorijas pasākumiem, bet festivāli aptuveni 10 000 cilvēku ir nereāli. “Savukārt “on-line” pasākumi - vietējie mākslinieki tos jau ir izmēģinājuši, ar tiem nevienu nepārsteigsi, un tajos nav iespējams dabūt kritisko masu, lai tie atpelnītos. Savukārt starptautiskie mākslinieki var šādus visai pasaulei domātus pasākumus rīkot arī bez starpniekiem mūsu izskatā, lokācijai taču nav pilnīgi nekādas nozīmes.”

Uldis Pabērzim gan blociņā ar sarkanu atzīmēts laiks, kad vajadzētu viest absolūtu skaidrību “Summer Sound” rīkošanas vai nerīkošanas jautājumā - tās ir maija beigas. “Ja tad būs pozitīvas tendences - vakcīnas pienāk, centri strādā, viss notiek, un jūnijs ir gatavs šim brīnumam, mēneša laikā vēl var pagūt sarīkot festivālu. Bet, ja tajā brīdī joprojām ir savakcinēti 20 - 25% iedzīvotāju un ar vakcīnām joprojām ir neskaidrības, tad arī jūlijā vēl nekas nebūs tādā stadijā, lai varētu rīkot lielus pasākumus.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā