Ko "Zelta mikrofona" Top 5 jums nestāsta

Šonedēļ 1. reizi 25. reizi notiekošās Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” nominantu paziņošana jeb Top 5 iekļuvušo izsludināšana notika neklātienē – tā bija skatāma tikai internetā, pats pasākums RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O6 notika bez cilvēkiem no malas.
Pagaidām vēl nav zināms, kādā formātā 16. martā notiks Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” pasniegšanas ceremonija, taču droši vien piepildīsies Mārtiņa Kantera (jeb Ruska) pesimistiskās prognozes – “visticamāk, tieši šādā formātā”, proti, virtuāli un attālināti ©Publicitātes foto: Ritvars Stankevičs

Nav ļaunuma bez labuma, defekts tika pārvērsts par efektu - šāds pandēmijas diktēts formāts un šā brīža totālais izklaides pasākumu deficīts nodrošināja “Zelta mikrofona” nominantu izziņošanai vēl nebijušu auditoriju. Par Top 5 iekļuvušajiem nu jau droši vien visi būs kārtīgi izstrīdējušies, tāpēc par tiem tikai garāmejot (tabulas formātā Top 5 pieejami raksta beigās), bet šoreiz par piecniekā neiekļuvušajiem, kā arī vispārējām tendencēm.

Uzreiz jāatgādina, ka “Zelta mikrofonu” sadali nosaka žūrija, kurā šoreiz bija kopskaitā 44 nozares pārstāvji - vienīgais izņēmums ir “Elektrum” gada dziesma (līdz šim šo kategoriju kūrēja “Alfa”), kurā visu nosaka tautas balsojums. Katrs žūrijas pārstāvis varēja vērtēt ne mazāk kā trīs kategorijas un ne vairāk kā septiņas kategorijas, izvēloties tās atbilstoši savai kompetencei. Ko vērtēt bija gana daudz - 171 albums, kas sadalīts 13 žanru kategorijās, 186 dziesmas, 43 debitantu albumi, 142 videoklipi, kā arī 19 koncertieraksti video formātā. Kopskaitā uz “zelta mikrofoniem” pretendēja 561 ieraksts, kas ir ievērojami lielāks skaits nekā līdz šim (pērn - 262). Neskatoties uz visu šo ierakstu lēveni, daži labi albumi tomēr “mikrofoniem” nemaz nav pieteikti - “Neatkarīgās” apskatniekam uzreiz prātā nāk Sign Libra “Sea To Sea” un Ainara Mielava “220 volti”, savukārt no alternatīvajiem nav grupas “Banga” darba “Moderns prieks” un “Four Minute Man” albuma “Devil Inspired”.

Divos iepriekšējos gados “mikrofonu” krējumu nosmēla “Instrumenti”, bet šogad nav viena izteikta līdera - ja nu vienīgi Aišai (Aijai Andrejevai) ir cerības tikt pie trīs balvām.

Lielākā konkurence bija popmūzikas un roka kategorijās, kurās uz balvām pretendēja attiecīgi 23 un 20 albumi. Ja popā viss noticis tā, kā tam bija jānotiek (prieks par Martu Grigali!), tad roka piecnieks gan izskatās mazliet dīvaini: tajā ir popa un roka krustojums (Arturs Gruzdiņš), hiphopa un roka mikslis (“Nova Koma”), pankroka un roka sintēze (“Židrūns”), blūzroka un hārdroka apvienojums (“So Lucid Electric Feel”) un kaut kā krustojums ar visu ko (“Krāsa”), bet nav kārtīga, “oldskūlīga” roka - pat Jānis Bukums nav ticis Top 5! Taču, ja pavērojam nominantu piecnieku rokmūzikas skarbākajā galā - metālmūzikā, tad izkristalizējas tendence, ka roks un metāls tā tīrajā veidā daudziem vairs nešķiet interesants, nepieciešami kādi eksperimenti un novitātes. Katrā ziņā būs interesanti pavērot, kā šajā kategorijā par uzvaru spēkosies “ZM 2019” sensacionālie uzvarētāji roka un metālmūzikas kategorijā “Velns Viņu Zin” ar Metālmūzikas gada balvas 2020 ieguvējiem “Druun” un potenciālajiem Metālmūzikas gada balvas 2021 uzvarētājiem “Frailty”, kā arī postmetāla karaļiem “Tesa”. Atliek vien izteikt nožēlu, ka šajā cīņā nepiedalīsies, jo aiz Top 5 borta atstāti, “Catalepsia” (arī “Māra”, “Saturn’s Husk” u.c.).

Šajā nominantu izziņošanas pasākumā ar interesantu domugraudu izcēlās mūziķis Kārlis Kazāks: “Rokenrols nav miris, tas ir pārvērties hiphopā!” Ja tā padomā, tad tiešām - kādreizējo roka dumpinieciskuma karogu šobrīd uztvēruši un tālāk nes reperi, kuriem vienmēr atrodas, pret ko protestēt. Lai gan hiphopa kategorijā ir izteikts līderis (ansis), arī pārējie albumi ir ļoti kvalitatīvi (kaut vai Ozols), turklāt nav izslēgts, ka tieši no hiphopa aprindām nāks gada debitante - starp 43 pieteikumiem (pērn tādu bija 22) ļoti spēcīga kandidāte uz “mikrofonu” šajā kategorijā ir Latgales repere Ūga. Šī nominācija parasti uzskatāmi parāda, ar ko varam rēķināties jau tuvākajā nākotnē, piemēram, pērn uzvarēja Patrisha, kas šobrīd jau kļuvusi par vienu no spēcīgākajām spēlētājām latvju popmūzikas tirgū. Līdz ar to noteikti der likt aiz auss tādus vārdus kā Loreta Reide (tikai 16 gadus veca meitene, kura pērn izdevusi EP ar nieka četrām dziesmiņām, toties palikusi prātā ar milzu jaudu, sparu un enerģiju koncertu un publicitātes jomā) un Evija Smagare (izdots ļoti kvalitatīvs un interesants albums “Lai noskan klusums”), arī grupas “Audru” un “Audiokvartāls”. Jāpiebilst, ka debitantu Top 5 neiekļuva pat tādi mūziķi kā “X faktora” atradums Arturs Gruzdiņš, “mikrofoniešu” bīdītā Monta Strūberga, džezmenis Krists Saržants, “Very Cool People” bungu monstrs Andris Buiķis (viņš pērn debitēja solofrontē), blūzroka trio “So Lucid Electric Feel”, alternatīvie “Careless Afterlife”, simpātiskie “Blue Jean Serenade” un daudzi, daudzi citi. Starp citu, šī ir nominācija, kurā noteikti ieviešams vecuma cenzs, citādi tajā laužas arī vīri ar sirmām bārdām, kuri formāli atbilst debitantu statusam, jo sākuši spēlēt jau pirmspeidžeru laikmetā, bet tikai tagad izdevuši savu pirmo albumu… Nez, kāds viņiem būtu prieks saņemt gada debitanta titulu, apsteidzot kaut vai to pašu 16 gadus veco Loretu?!

Kas vēl? Noteikti jāatzīmē ļoti spēcīgā konkurence indīmūzikas kategorijā, kur aiz borta palika tādas spēcīgas grupas kā “Stūrī Zēvele”, “Audru”, “Purple Negative”, “Pacific K”, “Idioti.Trupa” un citas. Un otra galējība - pavisam kuslā sāncensība šlāgermūzikas kategorijā, kurā tika iesniegti tikai seši ieraksti, no kuriem aiz Top 5 palika odiozais “Duets Sandra”, kuri gan paši gribēja tapt vērtēti rokmūzikas kategorijā. Starp citu, arī tas šo to parāda: alternatīvajiem un indīmūzikas māksliniekiem ieraksti vienmēr ir bijuši būtiski, un tas nekas, ka tiem iepretī visbiežāk dižojas “pašizdots”, savukārt šlāgermūziķiem acīmredzot nav liela iemesla censties, ja kovids laupījis iespēju uzspēlēt kāzās, ballēs un “kotlešniekos” - atgādina par sevi Latvijas sirdsdziesmās, un miers mājās… “Zelta mikrofonu” pasniegšanas ceremonija notiks 16. martā, kad arī redzēsim, kuri un kuras varēs nest mājās prestižo Latvijas “Grammy”.

“Zelta mikrofons 2021” Top 5

Alternatīvās vai eksperimentālās mūzikas albums:

Balta Gaisma - Waterflower

Ilgais ceļš kapos - Imants Daksis

Mausoleum - Pamirt

Searching for buried pleasures - Careless Afterlife

Yggdrasil - Jānis Ruņģis

Džeza vai fanka mūzikas albums:

Identities - Kārlis Vanags, Latvian Radio Big Band

Koncertprogramma Pa Apli - Very Cool People feat. Edavārdi, ansis un Kristīne Prauliņa

Lick Attack - B.H.A.D. Company

The Maze - Kārlis Auziņš, Matīss Čudars, Ivars Arutyunyan

Then and Now - Krists Saržants

Elektroniskās mūzikas albums:

Apspēlēts - Kārlis Kazāks un Kaspars Tobis

Blaumaņa laika mašīna - Oriole

Cheasy Rider - Kodek

Dialogue - Kasetes

Insulin - Brimstone

Hiphop mūzikas albums:

Y A U D A - Ozols

Krasta FM - Kreisais Krasts

Lavīna - Arturs Skutelis

LG ir HH - Ūga

Liela māksla - ansis

Indie mūzikas albums:

Bauda - Martas Asinis

Dzīvojumi - Jāņa Ruņģa Klātbūtne

Renesanse - Goran Gora

Šākātā - Alise Joste

Uz karstām oglēm zem degošām zvaigznēm - Baložu Pilni Pagalmi

Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums:

Ezera skaņas - The Bad Tones, Ukko Heinonen, Dzintars Vīksna

Gaisma Krīt - Jolanta Gulbe-Paškeviča

igo/hermanis/dziesmas - Igo, Aivars Hermanis

Mans mīļākais karš - Kārlis Auzāns

Zeme - Reinis Jaunais

Klasiskās vai kora mūzikas albums

Codex Faenza - Ilze Bertrand Daumants Liepiņš: Rahmaņinovs. Zemzaris - Daumants Liepiņš Rihards Dubra: 2. simfonija, Mystery of His Birth - Liepājas Simfoniskais orķestris, Ēriks Kiršfelds, diriģents Atvars Lakstīgala Tālivaldis Ķeniņš: Vijoļkoncerts, Koncerts pieciem sitaminstrumentālistiem un orķestrim, Beatae voces tenebrae - Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un solisti

Vēja mirdzums - Liepājas Simfoniskais orķestris, Vestards Šimkus, diriģenti Gintars Rinkevičs, Atvars Lakstīgala

Metāla mūzikas albums:

Control - Tesa

Grimt - Oghre

Tumši ūdeņi - Frailty

Veļu laiks - Druun

vvz - Velns Viņu Zin

Mūzikas albums bērniem:

Guliet, mazie! - Lauris Valters

Nu-ku-smalki-šiki-drū - Laura Polence

Rīgas kalnu lielā balle - Podziņas

Sadziedam? - Tarkšķi

Visi kopā - Marta Marija Sproģe

Popmūzikas albums:

Distance - Chris Noah

Es iešu tālāk - Aija Andrejeva

Kompozīcijas - Triānas parks

Lietas, kas notiek manā galvā - Marta

Tūrists - Dons

Rokmūzikas albums:

Ak dievs, ko par mums teiks citplanētieši - Krāsa

Aplī - Arturs Gruzdiņš

Kovārņu mazbērniem - Židrūns

Vismaz 9 reizes - Nova Koma, piedalās Edavārdi, Idus Abra

We`re all connected - So Lucid Electric Feel

Šlāgera mūzikas albums:

Bravo! - Čipsis un Dullais

Jauni jāja karavīri - Dobeles zemessargi

Nopietni pa jociņam - Guntis Skrastiņš un Raimonds Pauls

Trīs no Pārdaugavas - Ducele

Vēja dēls - Tērvete

Tautas vai pasaules mūzikas albums:

13 i 1 - Kārlis Kazāks

Dziesmas no Aulejas - Tautumeitas

Mūzika no topošās folkbaleta deju izrādes “Cik Saules mūsos” - Jānis Strazdiņš, Kārlis Auzāns, Mārtiņš Miļevskis

Mantojums Volume 1 - Ieva Kerēvica

Sibīrijas dziesmas - Mūziķu apvienība "Sventava"

Dziesma:

Antidepresanti - Zebrene & Ozols

Daudz par daudz - Patrisha

Dejot vienatnē - Rīgas modes

Dzeguzes balss - Carnival Youth

Laime šī - Aija Andrejeva, Kristīne Pāže, Agnese Rakovska

Debija:

Ieroči - Loreta Reide

Lai noskan klusums - Evija Smagare

LG ir HH - Ūga

Runa nav par naudu - Audiokvartāls

The Lighthouse Trilogy - Audrú

Videoklips:

Atkal jau - rolands če

Bez gaismiņas nedzīvošu - Auļi, RTU Vektors, Laima Jansone

Blingi & Bambaleo - Singapūras satīns

Kaut kaili - Kautkaili

Šis ir mans laiks - Aminata

Koncertieraksts video:

Dabas koncertzāle. Geastrum. Basas kājas

Deniss Pashkevich Quintet / Birthday Concert at Ziemeļblāzma

Dainu kamermistērija “Es, karā aiziedams...” - Ansamblis “Arcandela”

Guntara Rača autorvakars “Mīlestība ir” - Guntars Račs, Saldās sejas, bet bet, Ivo Fomins, Mārtiņš Ruskis, Normunds Jakušonoks un citi

Tutas koncerts - Laura Polence, Elīna Ose, Annija Putniņa, Staņislavs Judins, Rūdolfs Dankfelds, Rihards Goba

Elektrum gada dziesma:

Dzeguzes balss - Carnival Youth

Elektriskā gaisma - Sudden Lights

Lai jau deg - Ivo Fomins

Laime šī - Aija Andrejeva, Kristīne Pāže, Agnese Rakovska

Mālos pelēkos - Triānas parks un Igo

Panama - Tautumeitas

Skaisti savāds - Instrumenti

Soulfulman - Ralfs Eilands un Liepaja Music Orchestra

Tavs karogs - The Sound Poets un #NācGavilēt koris

Tūrists - Dons

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā