Atpakaļ uz nra.lv

FOTO! Virpuļviesulī smagi cietusī ģimene lūdz palīdzību; pašu spēkiem nespēj tikt galā

tautaruna.lv 8.jūlijs 2019, 10:11
 
Ekrānuzņēmums no Facebook/Oskars Baranovskis
Vissmagāk virpuļviesulī cietusī saimniecība Balvu novadā Bērzpils pagastā lūdz līdzcilvēku palīdzību. Ģimene palikusi bez mājās un viss jāsāk no jauna, lai līdz ziemai būtu pajumte.

"Mūsu ģimenes lauku mājas ir piemeklējusi traģēdija - viesuļvētra pāris minūšu laikā ir nopostījusi praktiski visu zemnieku saimniecību, kurā mani senči saimnieko jau 4. paaudzē.

Kopā no 7 ēkām, pilnībā ir iznīcināti 2 siena šķūņi, smagi cietusi ir dzīvojamā māja un kūts un citas ēkas.

Mēs būtu pateicīgi par lietām, kas palīdzētu atjaunot vismaz daļu no saimniecības:

1) Jumta segumi
2) Kokmateriāli: brusas, dēļi
3) Skrūves, leņķi, naglas
4) Mūrjava, ķieģeļi, bloki
5) Dzīvojamais vagoniņš (šobrīd neviena ēka nav apdzīvojama)
6) Finanšu līdzekļi

Šobrīd nav vēl izveidots ziedojumu konts, tāpēc mans bankas konts:
LV83HABA0551024702192 Oskars Baranovskis

Ikdienā bioloģiskajā saimniecībā saimnieko tikai tēta brālis Aldis Baranovskis (56) un vecmamma Veronika Baranovska (87). Viņiem abiem nav pa spēkam tikt galā ar šo traģēdiju, jo papildus ir jārūpējas par padsmit liellopiem un citiem mājlopiem.

Ziema nav aiz kalniem, tāpēc cerams, ka kopīgi izdosies atjaunot vismaz daļu no saimniecības, lai vecmamma varētu atgriezties savās mājās," lūdz Oskars.

Zemnieku saimniecībām aģentūrai LETA pastāstīja, ka zemnieku saimniecībā kopumā atradās septiņas ēkas, no kurām sešas faktiski ir iznīcinātas, tostarp, dzīvojamā ēka. Aptuveni trīs minūtes ilgušā virpuļviesuļa laikā saimniecībā tobrīd atradās tās saimnieks un viņa 87 gadus vecā māte. Sieviete darbojusies āra virtuvē, bet dēls garāžā. Viņi virpuļviesulī nav cietuši.

Zemnieku saimniecībā stāstīja, ka virpuļviesulis ne tikai pacēlis gaisā ēku jumtus, tās sagraujot, bet arī pacēlis gaisā no ēkām dažādus lielgabarīta priekšmetus, piemēram, saldētavu, kas vēlāk atrasta tuvējā laukā. Tāpat virpuļviesuļa noceltās pirts jumta daļas trāpījušas pļavā esošajai govij, to savainojot.

Saimniecībā atzina, zaudējumi tiek apzināti, bet dabas stihija ir pilnībā to iznīcinājusi. "Palikuši tikai lopi un cilvēki," piebilda zemnieku saimniecībā.

Jau ziņots, ka sestdien pēcpusdienā Balvu novada Bērzpils pagastā virpuļviesulis nopostījis vairākas mājas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:23

Jaunākās diskusijas