Atpakaļ uz nra.lv

Pašvaldība cenšas no mājām "izlikt" ģimeni ar īpašām vajadzībām; labdari netaisnību novērš

tautaruna.lv 13.jūnijs 2019, 18:10
 
Pixabay
Pērnā gada nogalē labdarības organizācijas "Palīdzēsim viens otram" saņēma vēstuli no kādas ģimenes, kurai paziņoja, ka tiek "izlikta" no sociālā dzīvokļa, kurš it kā atrodoties avārijas stāvoklī. Kā izrādās pašvaldības piedāvātais jaunais miteklis vairāk atbilst avārijas stāvoklim un bija antisanitārs. Ar kopīgiem spēkiem ģimene varēja palikt savās mājās.

"Esošais sociālais dzīvoklis atrodas blakus ezeram - skaistā un perspektīvā vietā. Apsekojot māju, kura it kā “esot kritiskā stāvoklī” konstatējām, ka pati ēka ir ļoti labā tehniskā stāvoklī, salīdzinoši nesen mājai pievienots centrālais ūdens vads un kanalizācija, vienīgā problēma ir skurstenis, kurš būtu jāatjauno. Ģimene bija saņēmusi pašvaldības vēstuli, kur atrunāts, ka līdzekļi skursteņa atjaunošanai tikuši piešķirti un ir iekļauti 2019. gada pašvaldības budžetā.

Mums “iedegās” sarkanā gaisma, jo skaidri bija redzams, ka īpašumu kāds ir noskatījis savām privātajām vajadzībām, jo ir bijuši mēģinājumi “graut” ģimenes pašvērtējumu norādot, ka viņiem nekas nepieder, un, ka viņi tur nekas nav.

Ģimenē vīrs ir otrās grupas invalīds un meitiņai ir nopietni garīga rakstura traucējumi. Arī abi pārējie dēli ir ar garīga rakstura traucējumiem, un periodiski viņi apciemo mammu, lai ģimene varētu pabūt kopā. Lieki piebilst, ka patreizējā vide ir ļoti atbilstoša, jo atrodas nomaļus no novada centra, tai pat laikā netālu no mājas atrodas sabiedriskā transporta pieturvieta, kas cilvēkiem ar šādu diagnozi ir ļoti svarīgi.

Operatīvi reaģējot, dodoties uz domes sapulcēm, rakstot vēstules panācām, ka ģimene paliek esošajā mājā vēl trīs gadus, par to noslēdzot jaunu uzturēšanās līgumu.

Vakar atkārtoti apciemojām ģimeni, mamma mūs cienāja ar pašizceptu rabarberu plātsmaizi un piparmētru tēju. Piemājas dārziņš skaisti sakops, visapkārt puķes un dārzeņu dobes. Arī malka ziemai jau laikus tiek gādāta un skaisti malkas apļi sagūluši pagalma stūrī. Pagrabā tiek atbrīvota jauniem konserviem un ievārījuniem, un ir milzīgs prieks redzēt, cik ļoti ģimene cenšas pašu spēkiem nodrošināt sev labākus apstākļus.

Šādi gadījumi, kur ģimenes saskaras ar netaisnību vai citu alkatību ir nesaskaitāmi daudz," atzīst organizācijas dibinātājs Edijs Pipars.

Biedrība “Palīdzēsim viens otram” ir sabiedriskā labuma organizācija , kas no nelielas Facebook grupas, kuras dalībniekus saistīja vēlme palīdzēt dažādās grūtībās nonākušiem cilvēkiem, tās vadītāja Edija Pipara vadībā dažu gadu laikā ir izaugusi par nozīmīgu labdarības organizāciju ar reģionālajām nodaļām Latvijas reģionos, kurās biedrības koordinatori organizē palīdzības sniegšanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:13

Jaunākās diskusijas