Vasarā atklās labiekārtoto un papildināto briežu dārzu pie Būšnieku ezera Ventspilī

Ventspils pašvaldība jau ilgstoši rūpējas par pilsētas ziemeļu - ziemeļaustrumu daļas attīstību. 2018. gadā tika atklāts labiekārtotais veloceliņš no Būšnieku ezera peldvietas līdz laivu bāzei, pie ezera labiekārtota peldvieta, katru gadu norisinās labiekārtojuma uzturēšana, piemēram, pamežu sakopšana, savukārt šogad ezera Austrumu pusē dabas taka papildināta ar septiņām zivju skulptūrām, kā arī pārmaiņas piedzīvo tuvumā esošais Briežu dārzs, sniedzot ventspilniekiem un pilsētas viesiem iespēju pavadīt aktīvu atpūtu brīvā dabā.
04.06.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Publicitātes foto

Briežu dārzs Ventspilī pie Būšnieku ezera apmeklētājiem tiks atvērts vasaras otrā pusē. Aizvadītajā gadā Ventspils pašvaldības īpašumā esošo briežu dārzu ar 20 dzīvniekiem, kā arī 25 hektāru lielajā platībā izvietotās ēkas izsoles kārtībā iegādājās zemnieku saimniecība “Dimantu kalns”. Šobrīd norit saimniecības labiekārtošanas darbi un papildus arī dzīvnieku iegāde, lai jau vasaras otrajā pusē, kad gaidāma Covid-19 pandēmijas ierobežojumu būtiska samazināšana, briežu dārzs jeb, plašāk vērtējot, zaļā saimniecība uzņemtu pirmos apmeklētājus.

Dzīvnieku dažādība un tieša klātbūtne

Pēteris Dimants uzsver, ka uzņēmējdarbības uzsākšana Ventspilī ir vienkārša un neprasa papildu piepūli. / Publicitātes foto

Pēteris Dimants ir jau daudziem zināmā briežu dārza saimnieks z/s “Dimantu kalns” Ķeguma novada Rembatē. Vaicāts par vēl viena briežu dārza atvēršanu, Pēteris Dimants stāsta: “Jau daudzus gadus esmu sapņojis, lai visos Latvijas vēsturiskajos novados - Zemgalē, Latgalē, Kurzemē un Vidzemē varētu atvērt briežu dārzus. Pērn pavisam nejauši sieviņa ieraudzīja sludinājumu par briežu dārza pārdošanu Ventspilī - nekavējoties pieņēmu lēmumu startēt izsolē, kurā ieguvu tiesības uz dzīvniekiem un ēkām, kā arī tiesības nomāt 25 ha plašo zemi. Es gan vairāk teiktu, ka tās ir vietas, kur var ieraudzīt ne tikai briežus, bet gan zaļās saimniecības, kur apmeklētāji var iepazīt arī daudzas citas dzīvnieku sugas. Zemnieku saimniecībā “Dimantu kalns” audzējam gan briežus, gan zirgus, gan savvaļas hailanderus jeb tās lielās pinkainās gotiņas, kas cauru gadu dzīvo savvaļā. Uzsvēršu, ka mūsu saimniecībā neaudzē gaļas dzīvniekus - visi dzīvnieki tiek pavairoti, lai tos pārdotu dzīvus citiem dārziem vai saimniecībām. Līdz ar to, ka “Dimantu kalnā” mums ir pietiekami liela dzīvnieku dažādība un to skaits, daļa tiek pārvesta uz Ventspili, kur tie papildinās esošo dzīvnieku pulku.”

Atšķirībā no daudziem briežu dārziem, kur dzīvniekus varam vērot caur žogu, Ventspils briežu dārzā tiks rīkoti safari izbraucieni. Lielā safari piekabē apmeklētāji viesosies tieši plašajos aplokos. Plānots, ka dzīvnieki būs pieraduši pie cilvēkiem un tehnikas, tāpēc droši nāks klāt un labprāt mielosies ar našķiem - burkāniem, āboliem un citiem dzīvniekiem piemērotiem gardumiem, kurus būs iespēja iegādāties uz vietas. Jau šobrīd dzīvnieki tiek pakāpeniski pieradināti pie cilvēku klātbūtnes, lai pēc briežu dārza atvēršanas plašam apmeklētāju lokam, dzīvnieki labprāt izbaudītu cilvēka klātbūtni.

Būvē un labiekārto

Pagaidām Ventspils briežu dārzā notiek aktīvi labiekārtošanas darbi / Publicitātes foto

Briežu dārza labiekārtošana ir šī brīža uzdevums - tiek būvēti iekšējie ceļi, uzstādītas drošas žogu un vārtu sistēmas. Pēteris Dimants uzsver, ka praktiski katra lieta ir jāsaskaņo ar pašvaldības atbildīgajiem dienestiem. “Ja man sākotnēji šķita, ka sadarbība ar Ventspils pilsētas domi būs smagnēja un dokumentācijas saskaņošana būs grūtākais briežu dārza atvēršanas posms, tagad varu teikt, ka tā ir pārsteidzoši viegla. Jūtu visu speciālistu patiesu ieinteresētību projekta īstenošanā. Tas ir saprotami, jo Ventspils attīsta tūrisma jomu, un briežu dārzs ir viens no magnētiem, kas pievilinās pilsētai vēl vairāk viesu. Līdz ar to, ka atrodamies pie ļoti iecienītā tūrisma un aktīvās atpūtas objekta Būšnieku ezera, mūsu briežu dārzam, tāpat kā Būšnieku ezeram, bija ļoti nepieciešama plaša autostāvvieta. Ir zināms, ka pašvaldība ir mūs sadzirdējusi un autostāvvietu jautājums jau šovasar tiks atrisināts.”

Gaidīsim ģimenes no visas Latvijas. Uz tikšanos briežu dārzā! / Publicitātes foto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā