Tūrisma jaunumi Latgalē: Daugavpilī gatavojas Šmakovkas festivālam un piedāvā jaunas ekskursijas

2021. gadā ceļotājus Latgalē sagaidīs vairāk nekā 900 tūrisma objektu. Neskatoties uz pandēmiju, arī Latgales pusē būs vairāki interesanti jaunumi, tostarp Daugavpilī un tās apkārtnē.
©Publicitātes foto

Viena no lielākajām “Moskvič” kolekcijām Baltijā

Daugavpils jaunais tūrisma objekts - retro automobiļu ekspozīcija “RetroGaraž-D” ir interesants un izzinošs piedāvājums dažādām vecuma grupām un auditorijām, Neatkarīgajai atklāj Latgales reģiona tūrisma asociācijas “Ezerzeme” pārstāve Laura Spundere.

Tā ir šobrīd Daugavpilī un arī Latgalē plašākā retro mašīnu ekspozīcija, ko izveidojis kolekcionārs Aleksandrs Kašerins. Tajā var apskatīties 22 “Moskvič” automobiļus, vienu automašīnu “Volga”, divas automašīnas “Žiguļi” un vienu “Mercedes”. Iespējams, ka šī ir pati lielākā “Moskvič” kolekcija Baltijas valstīs. Viens no vecākajiem kolekcijas automobiļiem ir ražots 1947. gadā, pēckara periodā, kā automašīnas “Opel” kopija. Ekspozīcijas darba laiks: sestdienās un svētdienas no plkst. 10.00 līdz 18.00, darba dienās pēc iepriekšējas pieteikšanās zvanot pa telefonu (+371 29494061, +371 27716222).

Daugavpils cietoksnī mīļmantiņu ekspozīcija

Daugavpils cietoksnis ir pilsētas mikrorajons, līdz ar to tas ir atvērts apmeklējumam 24 stundas diennaktī. Tas ir unikāls valsts nozīmes arhitektūras un kultūrvēstures piemineklis, kura platība ir vairāk nekā 150 ha. Daugavpils cietoksnis ir pēdējais bastionu tipa cietoksnis pasaulē. Skatoties no putna lidojuma, cietoksnis atgādina saules, zvaigznes, bruņurupuča vai pat sikspārņa formu. Mūsdienās tas ir viens no Daugavpils populārākajiem apskates objektiem.

Publicitātes foto

2021. gada tūrisma sezonā Pirmā pasaules kara muzejs “Pie komandanta”, kas atrodas Daugavpils cietoksnī, apmeklētājiem piedāvās jaunu ekspozīciju “Bērnu istaba”, kurā būs apskatāmas dažādu laikposmu rotaļlietas. Bērniem būs iespēja salīdzināt savas, savu vecāku un vecvecāku rotaļlietas ar muzejā esošajām mīļmantām.

Daugavpils cietoksnī būs pieejamas divas tematiskā ekskursijas “Ilglaicīgas fortifikācijas vēsture” un “Cietokšņa dzimšana”. “Ilglaicīgas fortifikācijas vēsture” veltīta Daugavpils cietokšņa nocietinājumiem, to raksturīgajām iezīmēm un atrašanās mērķiem. Šīs ekskursijas laikā tiks rastas atbildes uz jautājumiem, kuri interesē ļoti daudzus cietokšņa viesus: kāpēc cietoksnis ir līdzīgs zvaigznei, kādam mērķim ir paredzēti cietokšņa kazemāti. Tematiskajā ekskursijā “Padomju laika periods cietokšņa dzīvē” varēs noklausīties arī stāstu par cietokšņa vēsturi laikā no 1948. līdz 1994. gadam, kad cietokšņa teritorijā darbojās liela, nozīmīga mācību iestāde - Kara aviācijas tehniskā, vēlāk Jāņa Fabriciusa Kara aviācijas inženieru augstskola. Savukārt ekskursija “Cietokšņa dzimšana - cietokšņa celtniecības un attīstības posms no 1810. gada līdz 1920. gadam” veltīta cietokšņa celtniecībai un attīstībai. Visas ekskursijas ir piemērotas dažādām vecuma grupām, un tās var pieteikt Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā vai Daugavpils tūrisma informācijas centrā.

Šmakovkas festivāls

Publicitātes foto

Šmakovkas muzejs 2021. gada jūnijā plāno rīkot Šmakovkas festivālu, kurā būs iespējams iepazīties ar Latgales kulinārā mantojuma bagātību. Tiesa, jābūt gataviem, ka pandēmijas apstākļu dēļ pasākums var tikt pārcelts uz citu laiku. Šogad ekskursiju piedāvājumu papildinās jaunas tematiskās ekskursijas skolēniem. Paralēli gida stāstījumam varēs iepazīties ar privātkolekciju izstādēm un gastronomiskā tūrisma maršruta “Šmakovkas ceļš Latgalē” izstādi.

Ekskursija ar elektrobusiņu pa Daugavpils ievērojamākajām vietām

Ar elektrobusiņu tiks piedāvāti 3 dažādi ekskursiju maršruti: pilsētas vēsturiskais centrs, Daugavpils cietoksnis un Baznīcu kalns. Braucot pa noteiktu maršrutu, ikviens tiks iepazīstināts ar interesantākajiem un skaistākajiem pilsētas objektiem un tās vēsturi. Kopumā vienlaikus ekskursijā varēs doties septiņi pasažieri.

Publicitātes foto

Slutišķu sādža, kas atrodas Naujenes pagastā Daugavpils novadā, ir daudziem labi zināms un iemīļots tūrisma objekts. Tuvākajā nākotnē tur taps vecticībnieku kultūras mantojuma centrs un radošās darbnīcas. Šobrīd Slutišķu sādžā tiek īstenota jauna iecere - restaurētas divas ēkas, kas savulaik būvētas vecticībnieku senajās tradīcijās. Restaurētajā lauku sētā “Slutišķi 2” tiks ierīkots vienots ekspozīcijas komplekss “Vecticībnieku kultūras mantojuma centrs”. Vienā no ēkām būs pieejama informācija par vecticībnieku garīgo un materiālo kultūru, tiks atjaunots telpas interjers ar vecticībnieku tradicionālo krāsni, dažādiem sadzīves un reliģiskā kulta priekšmetiem. Savukārt otrajā ēkā plānots iepazīstināt ar Dienvidlatgales vecticībnieku amata prasmēm - galdnieka amatu, kā arī tradicionālo nodarbošanos lauku sētā - lopkopību.

Tāpat ir iesākta Slutišķu gravu takas izveide. Jaunā taka savienos Slutišķus ar Slutišķu krauju, ko labiekārtoja “Latvijas valsts meži”. Plānots, ka 2021. gada pavasarī visi interesenti varēs baudīt skaisto, gleznaino dabas parku “Daugavas loki”, pastaigājoties pa vēl vienu aizraujošu dabas taku.

Kempings “Daugavas lokos” atrodas tieši starp Daugavpili un Krāslavu - Slutišķu sādžā. Vienkārša, bet brīnumskaista vieta, no kuras paveras pasakains skats uz Daugavas lokiem. Kempingam ir diezgan plaša teritorija, 10 mājiņas, katrā mājiņā ir 6 gultasvietas, gultasveļa, apgaismojums, rozetes, ventilācija, krēsli, galds, pakaramie. Atsevišķā ēkā atrodas koplietošanas dušas un tualetes. Kempingā pieejams arī dzeramais ūdens. Viens no kempinga lepnumiem ir pirts un kubls ar skatu uz Daugavas lokiem. “Daugavas lokos” ir bērnu laukumiņš un volejbola tīkls. Kempingā var nakšņot arī savās automašīnās vai teltīs. Neatkarīgi no izvēlētā nakšņošanas veida visiem kempinga viesiem ir pieejams grils, ugunskura vieta, malka, krēsli un galds. Šī ir burvīga vieta, lai makšķerētu vai peldētos. Par papildu samaksu ir iespējams izbraukt Daugavas lokus ar laivām, SUP dēļiem vai koka plostiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā