Par spīti dramatiskajiem notikumiem, jūras ērgļu ligzdā Durbē izšķīlies mazulis

Dramatiskajiem notikumiem jūras ērgļu ligzdā Durbē kopš marta beigām ik dienas seko līdzi vairāk nekā tūkstotis cilvēku no dažādām pasaules valstīm. Vakar pie datoru un telefonu ekrāniem bija pielipuši vairāki tūkstoši, kas centās saskatīt, vai ir izšķīlies pirmais mazulis. Šorīt Latvijas dabas fonds apstiprināja – cālis tiešām ir izšķīlies.
©Ekrānšāviņš

Ornitologs Jānis Ķuze atzīst, ka cāļa izšķilšanās Durbes ligzdā ir patiešām negaidīts notikums, kas arī mums ir iemācījis ko jaunu un parādījis, ka mēs vēl daudz ko nezinām par dabas procesiem. “Šis ir spilgts gadījums, kad tiešraižu dotā iespēja ielūkoties ligzdā ir sniegusi jaunu informāciju par norisēm ērgļu dzīvē. Cālis ir izšķīlies, bet joprojām principiāli svarīgi ir tas, vai jaunais tēviņš sāks nest barību. Mēs redzējām, ka tēviņš sniedza atbalstu perēšanā, kas ļāva izšķilties cālim, bet nezinām, vai tas arī turpinās pildīt tēviņa lomu cāļa barošanā. Ja tēviņš turpinās atbalsta darbu ligzdā, sildīs cāli, bet mātīte dosies pēc barības, tad tas būtu ierastajam apvērsts lomu sadalījums ērgļu pārī. Tātad - turpinām vērot un sekot līdzi,” komentē J. Ķuze.

Dramatiskie notikumi jūras ērgļu ligzdā, kurā jau vairākus gadus ligzdo Milda un Raimis, sākās 27. martā, kad Raimis pazuda. Pirmās dienas Milda pacietīgi gaidīja partneri, kas līdz šim bija nesis viņai uz ligzdu barību un palaidis izvingrināt spārnus, pats ķeroties pie perēšanas. Kad Raimis pazuda, Mildai zuda tik nepieciešamais atbalsts. Ik pa laikam parādījās kāds jauns kavalieris, kam interesēja Milda, nevis olu perēšana un uzradās ērgļi, kas bija noskatījuši ligzdu sev. Tā kā neviens no jaunajiem kavalieriem neprata atnest Mildai barību, viņai pašai nācās doties tās meklējumos, atstājot ligzdu bez pieskatīšanas un olas - bez sildīšanas. Bija dienas, kad Milda olas bija atstājusi pat uz vairāk nekā piecām stundām un ligzdas vērotāji šaubījās, vai vispār no kādas olas izšķilsies mazulis. Pirms vairākām dienām Mildas tuvumā parādījās jauns kavalieris, ko tā tā čiepstošaš balss dēļ ligzdas vērotāji nosauca par Čipu. Viņš bija vienīgais no kavalieriem, ko Milda neiekaustīja, ka.d viņš tuvojās ligzdai. Milda atļāva uzņemties viņam vismaz daļējas rūpes par ligzdu. Čips, kā izskatījās, vismaz zināja, kā jāvij ligzda un kā jāperē olas. Šorīt Milda uzticēja mazuļa sildīšanu un divu vēl neizšķīlušos olu perēšanu Čipam, un pati devās barības meklējumos.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Milda pirmo olu šogad izperēja 12. martā, nākamo olu 15. martā, bet trešo olu - 18. martā.

Durbes ligzda tiek vērota tiešraidē jau kopš 2015. gada. Kopš 2017. gada marta šajā ligzdā uzturas jūras ērgļu pāris, kam ligzdas vērotāji devuši vārdus Milda un Raimis. Ligzdā notiekošo iespējams komentēt Dabasdati.lv forumā latviešu valodā un Looduskalender.ee forumā angļu valodā.

Notikumiem jūras ērgļu ligzdā Durbē iespējams sekot šeit.



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā