Pavasara baudījums Ventspils ielās, skvēros un parkos

Tradicionāli Ventspils ir vieta, kas priecē ar savu neatkārtojamo ziedu rotu no agra pavasara līdz rudens salnām. Lai arī pavasaris šogad nāk lēni, pilsētā uzziedējuši pavasara ziedi – sniegpulkstenītes, krokusiņi, savu uznācienu gaida tulpes un narcises.
22.04.2021. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Publicitātes foto

Iespaidīgs skaits - brīnišķīgs skats

Ventspils pilsētas dobēs šajā pavasarī un vasarā uzplauks vairāk nekā 177 640 sīpolpuķu. Pagājušā gada rudenī pilsētas dobēs tika iestādītas dažādu šķirņu un veidu sīpolpuķes. Piemēram, Ventspilī uzplauks 8630 agrās tulpes; 2310 agrās pildītās tulpes; 54 970 triumfa tulpes, 13 850 Darvina tulpes, 6500 lilijziedu tulpes, 4950 botāniskās tulpes, 2700 papagaiļziedu tulpes, 7600 Kaufmaņa tulpes un 3200 daudzziedu tulpes. Tāpat uzplauks 16 780 dažādu šķirņu narcises, bet sākuši ziedēt ir jau 10 130 krokusi. Pilsētas galvenā dārzniece Zane Makrecka stāsta: „Lai tulpju stādījumi ik pavasari būtu nevainojami, pēc to noziedēšanas sīpoli tiek izrakti un rudens pusē stādīti jauni, jo tikai speciāli ziedēšanai audzēti sīpoli garantē, ka tulpe uzziedēs visā krāšņumā. Izraktos sīpolus šķirojam - lielākos ar labu potenciālu stādām nomaļākās vietās. Tāpat sīpoliņus zem velēnām ieberam parkos un skvēros, kur tie turpmāk augs brīvdabā bez īpašas aprūpes.”

TULPJU SKAISTUMS. Ik gadu Ventspilī uzzied desmitiem tūkstošu dažādu tulpju. Jau šobrīd tiek domāts, kā izskatīsies pilsētas ziedu rota 2022. gadā / Publicitātes foto

Ginesa rekords ar turpinājumu

Dārzniecei vismīļākās ir baltās ‘Calgary’ šķirnes tulpes, kas nekad nepieviļ - tās izzied vienādi lieliem baltiem ziediem vienādā augstumā un ar stingriem kātiem. Domājot par dažādību, ik gadu stādījumi ir atšķirīgi, izvēlētas tiek dažādas tulpju šķirnes dažādās tonalitātēs. Dārzniece teic, ka iedzīvotājiem ir interese par izmantotajām tulpju šķirnēm, tāpēc informācija ir publiski pieejama. Nākotnē plānots uzsākt ciešāku sadarbību ar Latvijas selekcionāriem un Ventspilī vairāk parādīt mūsu puķkopju veikumu. Kopumā šogad pilsētas noformējumā dominēs baltie, bālgani zaļganie un rozīgie toņi, taču nākamajam gadam pilsētas akcenti tiek plānoti tumšākās krāsās.

Ko redzēsim vasarā?

Vasarā pilsēta tiks izdaiļota ar ļoti plašu ziedu sortimentu - vairāk nekā 80 000 viengadīgo augu papildinās pilsētas dobes un topiārijus, bet ziedu piramīdās tiks stādītas 1778 atraitnītes un 5489 viengadīgās puķes, ziedu kastēs kuplos 3058 viengadīgie augi.

Zane Makrecka teic, ka Ventspils seko modes tendencēm un arī šogad stādījumos būs redzamas populārās graudzāles. Tās vairāk gan akcentē ziemciešu stādījumus, tostarp rožu dobes, bet noteikti būs redzamas arī vasaras puķu dobēs. Kā interesantu niansi jāatzīmē savvaļas ziedu, kāda smilgu pudura vai suņuburkšķa atstāšana pļaušanas teritorijās. „Mēs esam izskolojuši arī apstādījumu pļāvējus, kuri zina, ka katra puķīte vai skaista smilga zālājā obligāti nav jānopļauj, bet pa kādai jāatstāj, lai vienmuļajā zālienā parādās kāds spilgtāks akcents.”

Sniegpulkstenīšu baltums - pirmais pavasara prieks

Atgādināsim, ka 2018. gada pavasarī par godu gaidāmajai Latvijas simtgadei Ventspilī tika sasniegts sniegpulkstenīšu stādīšanas rekords - 6 minūtēs 28 sekundēs un 44 sekundes simtdaļās 1293 dalībnieki iestādīja 7756 sīpolpuķu cerus, kuri tika izvietoti Latvijas kontūras formā. Dažu gadu laikā sniegpulkstenītes ir sakuplojušas, teritorija papildināta arī ar narcišu stādiem, kas kopumā pavasarī priecē ar Latvijas kontūru vispirms baltā un tad dzeltenā krāsā.

Ar to sniegpulkstenīšu uzvaras gājiens nav apstājies - šogad no 1. līdz 6. aprīlim ventspilnieki gan individuāli, gan ģimenes lokā tika aicināti turpināt pilsētas tradīciju - stādīt sniegpulkstenītes. Iedzīvotāji aktīvi devās uz Jūrmalas parku, lai kopīgi to padarītu vēl ziedošāku, akcijas laikā iedēstot ap 5000 balti ziedošo pavasara vēstnešu stādus.

SNIEGPULKSTENĪTES ir pirmie pavasara vēstneši, kas priecē gan lielus, gan mazus. Lieldienu brīvdienās ventspilnieki atkal pievērsās sniegpulkstenīšu stādīšanai, domājot par savu pilsētu un tās pievilcību / Publicitātes foto

Ventspilnieki galvenokārt novērtēja iespēju doties uz Jūrmalas parku sev ērtā laikā visu dienu, jo sniegpulkstenīšu stādīšanai tika atvēlētas 6 dienas. Dārzniece ir gandarīta, ka ventspilnieki ļoti aktīvi iesaistās ne tikai pavasara puķu stādīšanā, bet uztur tradīciju apzaļumot savu pilsētu arī citos pasākumos.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā