Atpakaļ uz nra.lv

Reisa Stambula-Rīga pasažiere: neviens nevar atbildēt, kur sēdēja slimais irānis

Rita Lazda 29.februāris 2020, 10:44
 
Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency
Šīs nedēļas otrajā pusē tika vēstīts, ka Igaunijā reģistrēts pirmais ar koronavīrusu "Covid-19" saslimšanas gadījums. Izrādījies, ka šajā valstī ieradies Irānas pilsonis, kurš iepriekš ar reisu "Stambula-Rīga" atlidojis uz Latvijas galvaspilsētu un tad ar autobusu devies uz Tallinu. Kamēr Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka izdevies sazināties ar lielāko daļu cilvēku, kuri bija saskarē ar "Covid-19" pacientu, tikmēr kāda reisa pasažiere no Latvijas norāda, ka šobrīd notikušā sakarā radušies divi jautājumi.
Kā mikroblogošanas vietnē twitter raksta reisa "Stambula-Rīga" pasažiere, tad šobrīd neviens nevar atbildēt uz jautājumu,kurā rindā sēdēja slimais vīrietis. "Es saprotu,ka tas nav tik svarīgi,bet manam sirdsmieram atbilde palīdzētu," norāda reisa pasažiere.

"Savukārt, "airBaltic" reakcija uzlika mani uz pauzes.Jautājot,kā es varu pārcelt savu lidojumu uz citu laiku, citādi man jālido tieši 14 dienu laikā,sekoja atbilde,ka tā ir mana problēma.Veselības ministrija var izdomāt pasākumus, bet es lidošu un,varbūt, inficēšu citus,vai kā," uzsver sieviete, kura kopā ar sasirgušo Irānas pilsoni atradusies vienā lidmašīnā.

Izlasot iedzīvotājas pārdomas mikroblogošanas vientē twitter, protams, savus komentārus izteikuši arī citi lietotāji. Kamēr vieni iesaka ievērot 14 dienu karantīnas režīmu, tikmēr citi norāda, ka, viņuprāt, labāk atbildes uz šiem jautājumiem būtu jāsniedz atbildīgajiem dienestiem.

Jau vēstīts, ka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir individuāli sazinājies ar lielāko daļu lidmašīnas pasažieru, kas bija saskarē ar Igaunijā apstiprināto "Covid-19" pacientu, kā arī ar viņu ģimenes ārstiem, kuriem būs jānodrošina uzraudzība, piektdien žurnālistiem pavēstīja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Ģimenes ārsti ir informēti par nepieciešamību viņu pacientiem palikt mājās 14 dienas, kā arī viņiem ir izklāstīti visi ieteikumi izolācijas režīmam. Ārsti ik dienu sazināsies ar šiem cilvēkiem, lai noskaidrotu, vai nav parādījušies simptomi.

Perevoščikovs nevarēja nosaukt konkrētu apzināto lidmašīnas pasažieru skaitu, bet teica, ka šī informācija tiks apkopota un skaidroja, ka ar šo lietu nodarbojas vairāki epidemiologi. Apzināti esot ne tikai Latvijas valstspiederīgie, bet arī ārvalstu iedzīvotāji un informācija par viņiem nodota attiecīgajām valstīm.

Kopā ar policiju ir izdevies noskaidrot arī konkrēto mikroautobusu, ar kuru persona pārvietojās no Rīgas lidostas līdz autoostai. Šī mikroautobusa vadītājs ir informēts, kā arī viņa ģimenes ārstam ir sniegta visa nepieciešamā informācija, skaidroja Perevoščikovs. Vienlaikus SPKC joprojām turpina apzināt trīs cilvēkus, kas vēl bija mikroautobusā un atradās inficētā tuvumā.

Savukārt visi Latvijas valstspiederīgie, kuri kopā ar inficēto brauca vienā autobusā no Rīgas uz Tallinu, ir apzināti un informēti par nepieciešamo rīcību.

Tāpat arī ir zināms, ka vairāk nekā puse no tiem, kuri atradās lidmašīnā ar Igaunijā apstiprināto "Covid-19" pacientu, ir Latvijas pilsoņi. Tomēr SPKC apzināja arī citu valstu pilsoņus, kas atradās lidmašīnā ar minēto personu.

Vaicāts, vai personām, kuras atrodas izolācijā ir obligāti jāuzturas mājās un vai viņi nedrīkst atrasties ārā, SPKC speciālists skaidroja, ka viņiem ir atļauts, piemēram, doties uz veikalu, bet šādos gadījumos ir stingri jāievēro SPKC ieteikumi gan attiecībā uz higiēnu, gan uz kontaktēšanos ar citiem cilvēkiem. Tāpat viņiem būtu jāvalkā aizsargmaskas, piebilda SPKC eksperts.

Patlaban Eiropā inficētajiem vai potenciāli inficētajiem tiek piedāvātas divas opcijas - izolācijas periodā uzturēties kādā ārstniecības iestādē, vai karantīnas perioda laikā palikt mājās. Taču kā norādīja Perevoščikovs, tad visbiežāk cilvēki divu nedēļu periodu izvēlas pavadīt mājās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:36

Jaunākās diskusijas