Atpakaļ uz nra.lv

Latvietis stāsta par bezizeju, vēloties veikt koronavīrusa testu

Portāls nra.lv 22.februāris 2020, 11:00
 
f64
Pie portāla ir vērsies kāds vīrietis, daloties ar bēdīgu pieredzi par Latvijas mediķu paviršību koronavīrusa apkarošanas jomā. Atgriežoties no starptautiskas konferences ārvalstīs, Kārlis sajutis saaukstēšanās simptomus, kādi raksturīgi arī koronavīrusa sākuma stadijai. Vēršoties pie mediķiem pēc lūguma veikt testu, Kārlis, diemžēl, saņēma noraidījumu.

Nedēļu pēc atgriešanās no starptautiskas konferences Vācijā, kurā tostarp piedalījās vairāki eksperti no Āzijas reģiona, Kārlis sajuta saakustēšanās slimībām raksturīgus simptomus: drebuli, kaklasāpes, iesnas. "Citkārt šīm slimības pazīmēm, visticamāk, būtu atmetis ar roku, taču, ņemot vērā koronavīrusa (COVID-19) pasaulē izraisīto paniku, izlēmu būt atbildīgs pret saviem līdzcilvēkiem, valsti un veikt visas nepieciešamās pārbaudes," norāda Kārlis.

Telefoniski sazinoties ar Infektoloģijas centru, Kārlis vaicāja operatoram - kā šādā situācijā būtu vispareizāk rīkoties? "Pirmais, ko operators man vaicāja, kādi ir simptomi. Atbildēju, ka drebulis, kakla sāpes un iesnas," portālam klāsta Kārlis. "Tālāk operators vaicāja: vai man ir aizdomas, ka esmu kontaktējies ar koronavīrusa slimniekiem un konkrētas atbildes man protams nebija. Konferences gaitā biju ticies ar cilvēkiem no Āzijas reģiona, vai kāds ir bijis slims - protams nezinu. Tāpt nevaru zināt, vai infekcija nav noķerta metro vai viesnīcā. Taču vienīgais, ko operatore man ieteica: sēdiet mājās, lietojiet sejas masku un nekontaktējieties ar cilvēkiem." Kārlis neslēpj - viņš bija nepatīkami pārsteigts par šādu, paviršu attieksmi, tādēļ tālākajā sarunā vīrietis vēlējies noskaidrot jau ļoti konkrētas lietas. "Vaicāju, vai varu Infektoloģijas centrā veikt ekspretstestu koronavīrusa (COVID-19) noteikšanai. Saņēmu noraidošu atbildi. Nē, tādu testu neviens man netaisīs. Tad vaicāju- vai varu šādu testu veikt pats par saviem līdzekļiem? Nē. Varbūt jebkurā citā privātā ārstniecības iestādē? Un atkal saņēmu noraidījumu," sašutumu neslēpj vīrietis. "Operatore sarkastiski atzina, ka testu veiks tikai tad, ja mani atvestu ar "ātro palīdzību", kas, manuprāt, jau būtu stipri novēloti, jo, "vazājoties" apkārt pa pasauli, es būtu paguvis aplaist jau visu savu mikrorajonu."

"Nesaprtu mūsu valsts attieksmi," neslēpj Kārlis. "Ja cilvēks grib būt atbildīgs pret sabiedrību un līdzcilvēkiem.... Ja ir gatavs pat brīvprātīgi doties karantīnā, ja ir tāda nepieciešamība.... Ja ir gatavs pats par savu naudu veikt testu. Nekas no šī visa nav iespējams. Tai pat laikā jebkurš no mums var atbraukt uz Infektoloģijas centru un pārbaudīt, piemēram, piesūkušos ērci."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:21

Jaunākās diskusijas