Atpakaļ uz nra.lv

Rīdzinieki izbrīnīti par apkures rēķinu summu salīdzinoši siltajā ziemā

Lelde Veinberga 1.februāris 2020, 19:27
 
Oksana Džadana/F64 Photo Agency
Daudzi rīdzinieki, saņemot janvāra komunālo pakalpojumu rēķinu pauž izbrīnu - samaksa par apkuri nemaz neliecinot, ka piedzīvojam siltāko ziemu pēdējo desmitgažu laikā. Kādēļ tā?

"Šogad mūs ziema nepavisam nelutina ar sniegu, līdz ar to, ja nav sniegs, nav arī mīnuss grādi. Rodas neizpratne par apkuri - par ko maksāt “Rīgas namu pārvaldniekam”, ja gaisa temperatūra līdz šim bijusi plusos?

Ja šobrīd maksāju par 59,30 kvadrātmetriem - 65,40 eiro, tad cik maksāšu pie gaisa temperatūras -10? Kas to kontrolē? Vai vispār iedzīvotāji to var izkontrolēt?

Likās, ka pie šādas ziemas būs ekonomija, bet, izrādās, nekā!" Bez Tabu Sūdzību dēlī ziņo Linards.

Sociālajos tīklos neizpratni pauž arī citi "Rīgas namu pārvaldnieka" un citu pakalpojumu sniedzēju klienti.

"Rīgas namu pārvaldnieks" jau skaidrojis rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem. Rēķinus par siltumu ietekmē divi faktori - siltumenerģijas tarifs un siltumenerģijas patēriņš, ko tiešā veidā ietekmē āra gaisa temperatūra, proti, jo aukstāks ir ārā, jo vairāk nepieciešama siltumenerģija, lai mājoklī būtu komfortabli.

Janvārī, saņemot rēķinus par siltumu, rīdzinieki norēķināsies par decembrī patērēto siltumu. 2019. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija par 3,8 °C augstāka nekā 2018. gada decembrī. Rīgā 2019. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bija +3,3 °C, savukārt 2018. gada decembrī tā bija -0,5 °C, kā rezultātā siltumenerģijas patēriņš, salīdzinot ar 2018. gada decembri, samazinājās par 15%.

Taču jāņem vērā - energoresursiem paliekot dārgākiem, kopš 2019. gada augusta par 17% ir pieaudzis siltumenerģijas tarifs.

Abu šo faktu ietekmē izrakstīto rēķinu summa par 2019. gada decembrī patērēto siltumenerģiju ir vidēji par 1% mazāka nekā 2018. gada decembrī.

"Rīgas siltums" atgādina, ka dzīvokļu īpašniekiem ir iespējams lemt par apkures režīmu ēkā un par to informēt ēkas pārvaldnieku un siltumsistēmas apkalpojošās kompānijas, kas Rīgā ir "Rīgas siltums" un Siltumserviss Rīga. "Rīgas siltums" bez dzīvokļu īpašnieku lēmuma patvaļīgi neregulē temperatūru siltummezglos, vienlaikus dara zināmu, ka, samazinot apkurināmās telpas temperatūru par 1 °C, iespējams ietaupīt līdz 6% no nepieciešamā siltumenerģijas patēriņa.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:23

Jaunākās diskusijas