Atpakaļ uz nra.lv

"Vai mums ir otra valoda?"; latviete izbrīnīta par internetā redzēto

tautaruna.lv 12.augusts 2019, 7:00
 
Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency
Kāda latviete sašutusi par to, ka ārvalstu interneta lapa, ļaujot izvēlēties valodu, pie Latvijas karodziņa norāda gan latviešu, gan krievu valodu.

“Esmu izbrīnīta! Ieejot “Essence” mājaslapā, piedāvā izvēlēties starp "Latvija-latviešu valodu" un "Latvija - krievu valodu". Vai es maldos, vai mums ir otra valoda?” Bez Tabu Sūdzību dēlī vaicā Linda.

Ekrānuzņēmums

Pārbaudot norādītā tirgotāja mājaslapu, pārliecinamies, ka patiesi ir šāda valodu izvēle.

Valsts valoda ir ar likumu noteikta oficiālā valoda, kas lietojama likumdošanā, valsts un pašvaldību iestādēs, tiesā, uzņēmumu, iestāžu un organizāciju oficiālos darījumos un lietvedībā. Latvijā tā ir latviešu valoda.

2012. gadā notika tautas nobalsošana par likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" bija pilsoņu parakstu vākšanā ierosināts referendums par likumprojektu, kas paredzēja mainīt Latvijas Republikas Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104. pantu, piešķirot krievu valodai otrās valsts valodas statusu.[ Tā kā Saeima likumprojektu neatbalstīja, tad atbilstoši Satversmes 14. pantam Latvijas Centrālā vēlēšanu komisija 2012. gada 3. janvārī nolēma izsludināt tautas nobalsošanu par grozījumiem Satversmē 2012. gada 18. februārī.

Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, tautas nobalsošanā par tiem bija jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem — 771 893 pilsoņiem (no 1 543 786). Tā kā par Satversmes grozījumiem nobalsoja tikai 273 347 vēlētāji (24,88% no balsojušajiem), tad grozījumi tika noraidīti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:19

Jaunākās diskusijas