Atpakaļ uz nra.lv

Īrijas slimnīcās izplatoties jauns "supervīruss"

tautaruna.lv 18.jūlijs 2019, 2:05
 
ekrānuzņēmums/Baltic-Ireland
Stafilokoku (MRSA), kurš agrāk bija visizplatītākā un nevēlamākā infekcija slimnīcās jebkurā valstī, Īrijā ir aizstājis jauns, potenciāli nāvējošs “supervīruss” – Carbapenemase Producing Enterobacterales (CPE), brīdina veselības aprūpes speciālisti. Īpašu risku tas rada cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu un vecāka gadagājuma pacientiem, atsaucoties ar Independent.ie vēsta Baltic-Ireland.

Stafilokoku (MRSA), kurš agrāk bija visizplatītākā un nevēlamākā infekcija slimnīcās jebkurā valstī, Īrijā ir aizstājis jauns, potenciāli nāvējošs “supervīruss” - Carbapenemase Producing Enterobacterales (CPE), brīdina veselības aprūpes speciālisti. Īpašu risku tas rada cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu un vecāka gadagājuma pacientiem, vēstī Independent.ie.

Inficēšanās ar CPE gadījumu skaits ir pieaudzis no 433 2017. gadā līdz 537 pagājušajā gadā. Tajā pašā laikā MRSA draudi pēdējo desmit gadu laikā ir samazinājušies par vairāk nekā 80 % un pagājušajā gadā tas tika diagnosticēts 147 gadījumos.

Kamēr CPE dzīvo zarnās, tas ir nekaitīgs, bet tas var kļūt bīstams, kad nonāk asinsritē. Vairāk nekā puse no visiem pacientiem, kuriem attīstās CPE infekcijas, mirst tieši no tās vai netieši no komplikācijām. Īpaši apdraudēti ir cilvēki ar vāju imūnsistēmu un vecāka gadagājuma cilvēki.
Vīruss tika pasludināts par ārkārtas situāciju sabiedrības veselībā 2017. gada oktobrī un var būt grūti ārstējams, jo ir rezistents pret daudzām antibiotikām.
Saistībā ar zāļu rezistentu infekciju attīstību sabiedrībā arvien pieaug bažas par antibiotiku plašo pielietojumu Īrijas slimnīcās.

Antibiotiku pārmērīga lietošana un nelietderīga izmantošana veicina zāļu rezistentu baktēriju vai “supervīrusu” attīstību. Veselības aprūpes speciālisti atzīst, ka mazākajās slimnīcās to pielietošana ir daudz izplatītāka nekā slimnīcās, kurās ārstē sarežģītākās slimības.

Atkārtoti tiek paustas bažas par to, ka, ja turpmākajos gados antibiotikas tiks padarītas vēl neefektīvākas, medicīna atgriezīsies akmens laikmetā.
HSE pārstāve teica, ka dienests nesaņem informāciju par antibiotiku izrakstīšanas iemesliem un piebilda: “Mazākās vietējās slimnīcas, kas nodrošina medicīnisko aprūpi galvenokārt vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem nepieciešama neatliekama aprūpe, visticamāk, bieži ārstē pneimonijas un urīnceļu infekcijas, tāpēc izmanto vairāk antibiotiku.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:27

Jaunākās diskusijas