Atpakaļ uz nra.lv

Pircēju pārsteidz, cik Latvijā nopērkamās zāles ir citviet lētākas

tautaruna.lv 29.janvāris 2019, 17:23
 
Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency
Kā liecina informācija sociālajā tīklā facebook, tad kārtējo reizi Latvijas iedzīvotāji nav slēpuši sašutumu, cik dārgi maksā medikamenti Latvijā, bet lēti tepat netālajās valstīs.
Šoreiz pircēja uzmanību piesaistījusi medikamenta "Remantadīna" cena. Ja Latvijā tas maksā 8.29 eiro, tad, piemēram, Baltkrievijā 0.98 eiro. Tāpat kāda komentētāja norādījusi, ka draudzenei Latvijā no Lielbritānijas atsūtījusi medikamentu "Nurofen", kas tur maksā 2.49 mārciņas, savukārt pie mums- 3 reizes dārgāk.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka jaunā valdība apņēmusies veidot nacionālo farmācijas politiku, lai pieejamības uzlabošanai samazinātu zāļu cenas. Savukārt pēc nepilna mēneša 32 Eiropas valstīs un arī Latvijā sāks darboties zāļu drošuma pārbaudes, taču Eiropas līmeņa datu bāzē, kurā tiks pārbaudīti medikamentu unikālie kodi, ražotāji vēl aizvien nav ievadījuši visas nepieciešamās zāles, tāpēc aptiekām ir bažas, ka pēc 9.februāra, kad jaunā kārtība sāks strādāt, pacienti atsevišķas recepšu zāles nevarēs nopirkt.

Jaunā kārtība paredz, ka ražotājam katrs zāļu iepakojums ir jāmarķē ar unikālu kodu, kas jāievada kopīgā Eiropas datu bāzē. Brīdī, kad zāles nonāks pie pacienta, piemēram, aptiekā vai ārstniecības iestādē, kods tiks pārbaudīts. Ja tas neatbildīs datu bāzē redzamajam, tad zāles pacientam izsniegtas netiks, jo tās var būt viltotas. Pret viltošanu tiks pārbaudītas recepšu zāles un bezrecepšu omeprazols, kura viltošanas gadījumi iepriekš konstatēti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:55

Jaunākās diskusijas