Atpakaļ uz nra.lv

FOTO: Dabas aizstāvji apgaitas laikā Kurzemes upītē ierauga ko spocīgu

tautaruna.lv 17.novembris 2018, 15:16
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Apsekojot lašveidīgo zivju nārstu vietas, lai apgrūtinātu maluzvejnieku dzīvi un pasargātu no tiem nārstojušos taimiņus un lašus zoologs un Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārstāvis Vilnis Skuja Rindas upes ūdeņos uzgājis ko nepatīkamu.

"Kādā pirmdienā novembra sākumā DAP Kurzemes administrācijas darbinieki, apsekojot taimiņu nārsta vietas Rindas upē, kopā ar nārstojošajām zivīm ieraudzīja ko spocīgu: kāds bija upē sametis nodīrātās briežu ādas. Tās, kādu gabalu peldējušas, nu bija aizķērušās seklumā un pakrastes koku saknēs.

Bija zināms, ka augstāk pa upi atrodas mednieku māja. Pārrunās ar galveno mednieku noskaidrojās, ka vīri domājuši, ka daba dabai kaitēt nevar. Sak’ ādas taču nav nekādas riepas un galu galā gan jau kāds kustonis tās ādas upē atradīs un apēdīs...

Sarunas apskaidroti, mednieki atzina savu vainu un no visas sirds solījās, ka tā vairs nedarīs. Liels bija dabas sargu pārsteigums pirmdien upē, tajā pašā vietā, ieraugot divas aļņu ādas. Zvans jau zināmajam mednieku priekšstāvim atklāja, ka šoreiz šie nav pie vainas, jo savas aļņu licences izmantojuši jau sen.

Tātad vēl kāds cits, braucot pāri upei, apstājies uz tilta un iesviedis "savas" ādas upē.

Nevar nevienu vainot, bet tas, ka svaigi dīrātās ādas upē iemestas sestdien vai svētdien, liecina, ka, visdrīzāk, tas noticis pēc legālām medībām, jo maliķi izvairās medīt brīvdienās, kad mežā daudz mednieku. Tiesa, upē var noslīkt briedis un tā līķis lēnām, līdz vasarai tiks apēsts un šāds process ir dabisks. Savu atkritumu (un medījuma atliekas ir par tādiem uzskatāmas) mešana upē nevar tikt uzskatīta par dabisku. Nelielā upē tāda pūstošu ādu flotīle var sabojāt konkrēto nārsta vietu un, protams, šāda rīcība ir mednieka necienīga," 15. novembrī Facebook rakstīja V. Skuja.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:26

Jaunākās diskusijas