Atpakaļ uz nra.lv

Kā tā var būt? Bauskas pusē iedzīvotājiem jau ilgu laiku trūkst dzeramā ūdens

tautaruna.lv 25.oktobris 2018, 12:10
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme. / F64
Bauskas novadā daudzi iedzīvotāji mēnešiem ilgi palikuši bez dzeramā ūdens, jo sausuma dēļ akas ir tukšas, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Dzeramā ūdens aka pagalmā, kas parasti pilna teju ”līdz lūpai”, jau vairākus mēnešus ir tukša sausuma dēļ. Ūdens krīze esot daudzās saimniecībās un viensētās.

Bauskas novada Vecsaules pagastā Gundars savā ”Auniņu” saimniecībā dzīvo kopā ar māti sirmgalvi, suni un mājlopiem, tostarp govi. Lai apkoptu gulošo māti, padzirdītu govi nepieciešams visai liels ūdens daudzums.

Dzeramā ūdens aka pagalmā, kas parasti pilna teju ”līdz lūpai”, jau vairākus mēnešus ir tukša sausuma dēļ. Ūdens krīze esot daudzās saimniecībās un viensētās.

”Nepietiek ūdens, lai pagatavotu ēdienu, padzirdītu govi, nodrošinātu higiēnas prasības mammai. Trūkst ūdens, neesmu te tāds vienīgais. Ir vēl daudzas mājas. Vecsaules pagastā vērsās draudzes priekšniece, kura neko nepanāca. Nekādas atsaucības! Pagastā saka, ka pašiem jātiek galā. Nenodrošina iespēju saņemt ūdeni.” stāsta vīrietis.

Par problēmu ar ūdens neesamību stāsta vēl kāda iedzīvotāja.

”Mums arī akā nav ūdens. Man ir divi bērni, meitai divi bērni, kaimiņiem četri bērni. Ūdens dažkārt ir tikai pašā apakšā. Lai dabūtu vienu spaini ūdens, jāsmeļ piecas, sešas reizes. Bet iznāk ārā tikai dubļi, jo apakšā duļķains, bet, kad aka bija pilna, tad ūdens tīrs. Tā mēs te mokāmies. Tagad pārtiekam pārsvarā no sausās pārtikas. Pagājušovasar bija ūdens, jo bija slapja vasara, Aizpagājušovasar arī bija mocības. Pagasts jau to zina, ka mums nav ūdens. Ūdens problēmas dēļ gribētos mukt no šejienes, bet nav jau kur iet.”

Ilgstoši par Vecsaules puses iedzīvotājiem rūpējas nevis pašvaldība, bet gan cita iedzīvotāja Silvija un vēl daži, kuru saimniecībās ir dziļurbumi, spices. Ar kannām vai nelielām cisternām, cik nu spēj, apgādā iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni.

”Palīdzēt vajag. Šeit ir diezgan kritiska situācija. Skaidrs, ka ar to [ūdens sagādi] vajadzētu nodarboties pašvaldībai!” teic Silvija, kura ūdeni iegūst no sava dziļurbuma un izvadā citiem iedzīvotājiem.

Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Voldemārs Čačs stāsta, ka iepriekš pašvaldība saņēmusi informāciju no cita pagasta iedzīvotāja par dzeramā ūdens trūkumu, šī problēma esot atrisināta. Čačs taisnojas, ka par Vecsaules pagasta ūdens krīzi dzird pirmoreiz.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:36

Jaunākās diskusijas