Atpakaļ uz nra.lv

Rēzeknē ceļ trauksmi! Iespējams, tiek izšķērdēta baznīcas nauda

tautaruna.lv 2.oktobris 2018, 10:22
 
F64
Rēzeknes iedzīvotāji ziņo par kādu katoļu mācītāju, kuram pieder liels dzīvoklis Rēzeknes centrā, kurā tiek veikts kapitālais remonts. Iedzīvotāji ir neizpratnē, vai netiek šķērdēti ziedojumi, ko draudzes locekļi atvēl dievnamam, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Petrovskis noraida bažas par ziedojumu šķērdēšanu, viss tiekot remontēts par paša iekrātajiem līdzekļiem, kas atvēlēti kā atlīdzība par darbu.

Kāds vīrietis vārdā Ivans, raizējoties par draudzes ziedojumu šķērdēšanu, vērsies ar vēstuli.

“Runa ir par katoļu mācītāju atalgojumu. Cik iespējams atrast informāciju, Katoļu baznīcā mācītājs mēdz administrēt ievāktos ziedojumus. Vajadzētu jau to darīt kopā ar draudzes komiteju, bet bieži vien viņš visu izlemj pats. Mācītājs ir tas, kurš izdomā, kā ievākto naudiņu izlietot — kur ir kādas vajadzības baznīcai un ko tērēt savām vajadzībām. Pastiprinātu interesi izrādu tāpēc, ka prāvestam Imantam Petrovskim, kas ir Rēzeknes novada Ciskādu un Ozolmuižas draudžu prāvests, pieder salīdzinoši liels 103. sērijas dzīvoklis Rēzeknes centrā. Izpētot ss.lv piedāvājumu, 3-4 istabu neremontētu 103. sērijas dzīvokļu cenas ir no 21 000 eiro. Turklāt iepriekš minētā prāvesta dzīvoklī jau apmēram ceturto mēnesi notiek kapitālais remonts; vai 80-100 m³ dzīvokļa remonta tāme nav vēl aptuveni 20 000 eiro? Tāpēc ļoti interesē, kā vīrietis, kam nav darba algas, tātad arī netiek izsniegti kredīti, sludinot askētisku dzīvesveidu, to var atļauties? Kā tas ir iespējams? Vai tiešām tērē draudžu ziedojumus savām vajadzībām?” raksta vīrietis.

Katoļu baznīcā mācītāji nesaņem atalgojumu. Garīdznieks tiesīgs nelielu daļu ziedojumu ievākt sev kā atlīdzību par darbu, lauvas tiesa paliek dievnama apsaimniekošanai. Mācītājs Imants Petrovskis kalpo Ozolmuižas un Ciskādu draudzēs. Mācītājam baznīca nodrošina dzīvesvietu mācītājmājā. Mācītājam Petrovskim ierādīta mājvieta pie Ciskādu dievnama. Tāpēc arī citi uzrunātie Rēzeknes un Rēzeknes novada iedzīvotāji, tostarp Ciskādu draudzes pārstāvji, ir neizpratnē, uzzinot, ka garīdzniekam ir īpašums, kurā turklāt tiek veikts kapitālais remonts.

Prāvests stāsta, ka mēnesī no ziedojumiem viņam tiek no 200 līdz 300 eiro. Lielais dzīvoklis esot piederējis mātei. Petrovskis nenoliedz, ka tagad tajā notiek kapitālais remonts. Garīdznieks stāsta, ka 18 kalpošanas gados esot izdevies iekrāt konkrētu naudas summu no tās ziedojumu daļas, kas tiekot viņam katru mēnesi.

Taujāts, kāpēc nepieciešams dzīvoklis, ja tiek nodrošināta dzīvesvieta mācītājmājā, kāpēc nepieciešams veikt kapitālo remontu miteklī, mācītājs atbild:

”Tur remonts nebija veiks kopš padomju laikiem. Dzīvokli izmantoju, ja iznāk uzkavēties pilsētā. Kādu laiku to izīrēju. Ja priesteris beidz kalpot, viņam kaut kur vecumdienās ir jāpaliek.”

Petrovskis noraida bažas par ziedojumu šķērdēšanu, viss tiekot remontēts par paša iekrātajiem līdzekļiem, kas atvēlēti kā atlīdzība par darbu.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:19

Jaunākās diskusijas