Atpakaļ uz nra.lv

Valmieriete: 7 gadus vecā meita pēc asiņu nodošanas ieguva morālu traumu

tautaruna.lv, Lelde Veinberga 31.jūlijs 2018, 9:30
 
pixabay.com
Ieva savu 7 gadus veco meitu aizveda uz laboratoriju Valmierā, kur bija nepieciešams nodot asinis, taču, diemžēl, vizīte mazajam klientam izvērsās par lielu pārdzīvojumu.

Māte raksta, ka tāpat kā pirms pāris gadiem, laboratorijas darbiniece netrāpīja bērnam vēnā un bakstoties ar adatu, lai uzmeklētu vēnu, nodarīja bērnam sāpes. Tad bērns ieguvis morālu traumu un pie ārstiem bija problēmas aizvest.

Un atkal bērns vairs neuzticas ne ārstiem, ne man, jo solīju, ka nebūs ilgi un sāpīgi

"Šogad izrunājām, ka jau liela un drosmīga, un bērns saņēmās - sēdēja un pat nesakustējās," raksta Ieva, norādot, ka laboratorijas darbiniece atkal netrāpīja vēnā, stumdīja adatu uz visām pusēm, meklējot vēnu.

"Asins nāca laukā gar adatu, ne stobriņā, spaidīja rociņu, lai kaut ko izdabūtu stobriņā. Un atkal bērns vairs neuzticas ne ārstiem, ne man, jo solīju, ka nebūs ilgi un sāpīgi.. Bet bija ilgi un arī sāpīgi! Pati esmu mediķe un atbilde, ka mazās vēniņas pie vainas ir tikai neprofesionāls attaisnojums," norāda meitenītes mamma.

Kā raksta Bērnu klīniskās universitātes slimnīca, asinis no vēnas pieaugušiem pacientiem tiek ņemtas elkoņa rajonā, bet bērniem atkarībā no vecuma šī vieta var būt arī plaukstas virspuse, cirksnis, pēdas virspuse vai galvas virspusējās vēnas. Medicīnas personāls šo vietu izvēlēsies, apskatot bērnu un atrodot vietu, kur materiālu var paņemt vismazāk traumatiskā veidā.

Ir ļoti neliela varbūtība, ka asiņu ņemšana radīs sarežģījumus, tomēr jāņem vērā, ka pēc procedūras, dūriena vietā būs maza brūcīte, var izveidoties zilums. Lai novērstu ziluma veidošanos, pārsienamais materiāls uz dažām minūtēm ir viegli jāpiespiež. Retos gadījumos var veidoties pietūkums. Asiņošana ver būt pacientiem ar hematoloģiskām saslimšanām, kā arī pacientiem, kuri lieto asinis “šķidrinošus” medikamentus.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:24

Jaunākās diskusijas