Atpakaļ uz nra.lv

Iedzīvotājs atklāj savu versiju par milzīgā Valdgales ugunsgrēka iemesliem

tautaruna.lv 22.jūlijs 2018, 14:02
 
Artūrs Andrejs Blomkalns, Valsts policija
Jau vairāk nekā 110 stundas tiek turpināts darbs, lai nodzēstu plašo kūdras un meža ugunsgrēku Valdgales pagastā. Kamēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji turpina informēt par darba gaitu, tikmēr kāds kungs sociālajā tīklā facebook publicējis ierakstu, kurā spriež, vai lielo ugunsgrēku bija iespējams nodzēst ātrāk.
"Vai šo gadsimta lielāko ugunsgrēku Latvijā varēja novērst ātrāk?"

"Vai šo gadsimta lielāko ugunsgrēku Latvijā varēja novērst ātrāk?" sociālajā tīklā facebook raksta Gatis P. "Informācija no kūdras purva darbiniekiem. Skaidrs, ka purvs aizdegās no tehnikas. Tika izsaukts gan VUGD, gan Valsts meža dienesta dzēsēji. Atbrauca jau arī samērā operatīvi, bet "Valsts meži" ar teju 5 mašīnām gaidīja, kad mežs sāks degt, jo purvs nav viņu kompetenē. VUGD, savukārt, saprata, ka automašīnas grimst, tā arī nebrauca uz lauka. Sadeg pirmais "JHon Deer" traktors. Vakarā uguns jau pie meža, bet izrādās tumsā nevarot dzēst. Gaida gaismu. Tad jau arī mežš ar pilnu deg un, protams, ierobežot nav iespējams vairāk. Vietējo darbinieku iespaidā sāk vilkt beidzot trubas pa purvu, otrā dienā nodeg vēl viens traktors. VUGD auto pārsmit metrus noskatās ar binokli, sakot, ka nav rīkojuma dzēst traktoru," it kā notikušo ierakstā atstāsta Gatis.

Ekrānšāviņš no Gatis P. facebook

Ja nebūtu brīvprātīgie zemnieki ar savu tehniku, tad sūdi būtu daudz lielāki.

Vietējie esot bijuši nikni par šādām atrunām. "Morāle- ja to visu būtu sākuši laicīgi un ar pilnu sparu, iespējams, varētu ko nosargāt, lai uguns neizplatītos pa tūkstošiem hektāru."

"Ja nebūtu brīvprātīgie zemnieki ar savu tehniku, tad sūdi būtu daudz lielāki. Nav gatavi šādiem pasākumiem mūsu spēki. Interesanti, vai beidzot vasts iedalīs VUGD līdzekļus, lai sapirktu normālas tehnikas visiem. Tur vēl dažas no 80.gadiem var redzēt."

VUGD pārstāvji reaģējot uz publicēto ierakstu norāda, ka šajā ierakstā gan sabiedrība tiekot maldināta ar nepatiesu notikumu izklāstu.

"17.jūlijā ierodoties notikuma vietā Talsu novada Valdgales pagastā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ir izveidojies liels sadūmojums, kūdra deg ar atklātu liesmu un lielā platībā, turklāt spēcīgā vēja rezultātā ugunsgrēks izplatījies uz blakus esošo mežu. VUGD sāka organizēt izlūkošanas un dzēšanas darbus, sākot dzēst kūdras ugunsgrēku, kā arī iesaistīja Valsts mežu dienestu, lai dzēstu mežu. Pieteicēja sniegtajā informācijā, izsaucot glābējus, nekas netika minēts par degošu traktoru arī notikuma vietā nebija redzams, ka tas degtu," izklāsta VUGD.

VUGD nekad nestāv malā uz neskatās, kā kaut kas deg.

"Tikai vēlāk notikuma vietā uzņēmuma darbinieki informēja ugunsdzēsējus glābējus, ka purvā atrodas nodedzis traktors, kuru viņi paši saviem spēkiem mēģinājuši dzēst. VUGD nekad nestāv malā uz neskatās, kā kaut kas deg. Pastāv ugunsgrēku dzēšanas taktika, kur tiek izvirzītas prioritātes, lai pēc iespējas sekmīgāk un ātrā ierobežotu uguns izplatību un likvidētu to.
Līdzīgi kā citu ugunsgrēku gadījumos, arī šī ugunsgrēka izcelšanās iemeslus noskaidros Valsts policija," vēsta glābēji.

Jāatgādina, ka informācija par to, ka izcēlies ugunsgrēks tika publicēta otrdienas pievakarē. Vairākkārt glābēji skaidroja šī kūdras ugunsgrēka specifiku - kūdra gruzd un deg dziļumā, bet vietām uzpūšot vējam, gruzdošās vietas uzliesmo un deg ar atklātu liesmu

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:18

Jaunākās diskusijas