Atpakaļ uz nra.lv

Dabas draugi Kurzemē īpašā veidā cenšas paglābt krupjus no nāves

tautaruna.lv 18.aprīlis 2019, 19:24
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Laikam kļūstot siltākam un dabai pamazām mostoties no ziemas miega, Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem darba pilnas rokas, lai pasargātu mūsu mazos draugus. Arī autovadītāji tiek aicināti samazināt ātrumu un nesabraukt uz ceļa pamanītos krupjus, tritonus un vardes.

"Mēs visi zinām, ka lācis un ezis guļ ziemas miegu. To pašu dara arī daudz mazākas radības abinieki - vardes, tritoni un krupji. Pavasarī pēc pamošanās tie sāk migrēt no savām ziemošanas vietām uz ūdenstilpēm. Abinieki ir diezgan konservatīvi dzīvnieki un nemaina savu dzīves vietu - vigu, dīķi, grāvi vai ezeru - desmitiem, pat simtiem gadu no paaudzes paaudzē. Tāpēc viņiem nākas šķērsot šosejas un lauku ceļus, kas uzbūvēti to migrācijas vietās.

Divas reizes sezonā, ejot uz nārsta vietu un atpakaļ, īpaši tritoni un krupji, kā jau lēnākie abinieki, pakļauj sevi nāves briesmām. Lai to nepieļautu vai vismaz mazinātu abinieku sabraukšanas draudus, šogad aprīlī Slīteres Nacionālajā parkā, Vaides ciemā gar vienu ceļa pusi Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas darbinieki uzstādīja sētiņu. Tā paglābj migrējošos tritonus un krupjus no bojā ejas zem automašīnu riteņiem.

Atduroties pret sētiņu, mazie pārceļotāji virzās gar to un noteiktā vietā iekrīt lamatiņās - zemē ieraktos traukos. Tad cilvēkiem atliek tikai tos laiku pa laikam izņemt un pārnest otrpus ceļam drošā vietā tuvāk galamērķim.
Patlaban, tieši pirms svētkiem ir sākusies intensīva krupju migrācija. Brauciet ar mazāku ātrumu kā ierasts un esiet vērīgi! Ja pamanāt kādu lēni čāpojot pāri ceļam, vai nu apbrauciet, vai piestājiet un pārnesiet vardi, tritonu vai krupīti tajā virzienā, kurā tas bija virzījies. Atceraties, ka tautas ticējumos krupītis ir laimes simbols, sevišķi jau dzīvs!" aicina Dabas aizsardzības pārvalde.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:25

Jaunākās diskusijas