Atpakaļ uz nra.lv

Aukstajā laikā palielinās mājdzīvnieku risks saindēties, kāpēc tā?

tautaruna.lv 29.oktobris 2018, 14:35
 
Pixabay
Īrijas dzīvnieku aizsardzības biedrība brīdina mājdzīvnieku īpašniekus, ka gada aukstajā sezonā ir iespējama dzīvnieku saindēšanās ar antifrīzu, atsaucoties uz īru "Independent" ziņo "Baltic-Ireland.ie".

Biedrība trauksmi sākusi celt pēc tam, kad reģistrēti vairāki kaķu saindēšanās gadījumi. Kāds veterinārais hospitālis aizvadīto divu nedēļu laikā ziņojis par trīs gadījumiem, kad kaķi saindējušies ar antifrīzu, divi no dzīvniekiem miruši.

Pazīmes var parādīties 30-60 minūšu laikā pēc antifrīza nokļūšanas dzīvnieka organismā

Veterinārās prakses pārstāvis brīdina kaķu un arī suņu īpašniekus būt ļoti uzmanīgiem un nekavējoties doties pie vetārsta, ja mājas mīlulim parādās saindēšanās pazīmes - letarģija, vemšana, koordinācijas trūkums, zema ķermeņa temperatūra, krampji, nieru mazspēja vai koma. Šādas pazīmes var parādīties 30-60 minūšu laikā pēc antifrīza nokļūšanas dzīvnieka organismā.
Speciālisti norāda, ka kaķiem ļoti patīk etilēnglikola garša un šī viela ir antifrīza sastāvā.

Kaķim letāla var izrādīties pavisam neliela deva - 1 mililitrs uz dzīvnieka svara kilogramu. Arī suņiem antifrīzs ir tikpat toksisks. Ja saindēšanās pazīmes tiek pamanītas 3 stundu laikā pēc antifrīza uzņemšanas, vetārsts var ievadīt pretlīdzekli, lai gan arī tā nav garantija, ka dzīvnieks izdzīvos.

Speciālisti iesaka veikt profilaktiskus pasākumus - antifrīzu novietojiet mājdzīvniekiem nepieejamā vietā, āra kaķus pārvietojiet iekštelpās, pastaigas laikā suni vienmēr turiet pavadā un noslaukiet mājdzīvnieku ķepas pēc tam, kad viņi ir bijuši ārā.

Avots: Baltic-Ireland

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:55

Jaunākās diskusijas