Uz nra.lv
 

5 "zero waste" dzīvesveida idejas, ko var ievērot jebkurš

Dzīvo gudri! 20.oktobris 2018
 
pixabay.com
Rita Lazda
 
Laikā, kad pasaulē arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta resursu lietderīgai izmantošanai, savu popularitāti iemantojis arī tā dēvētais "zero waste" dzīvesveids. Visprecīzāk un vienkāršāk šī dzīvesveida ideja izskaidrota blogā "seekthesimple.com", savukārt mēs piedāvājam 5 vienkāršas idejas, ko ieviest savā ikdienā, pat ja vēl neesi vai nevēlies kļūt par "zero waste" kustības pārstāvi.

#NEMET ĀRĀ SAKALTUŠU MAIZI

Mājaslapā "less-stuff.uk" norādīts, ka nekad nevajag izmest sakaltušu maizi, jo arī šādā veidā tā lieliski noder kulinārijā. To sadrupinot ar virtuves kombaina palīdzību iespējams iegūt gardus maizes kraukšķus, kas vēlāk noder citu produktu pagatavošanā.

VIDEO: Maizes kraukšķu pagatavošana

# IZMANTO DĀRZEŅUS UN AUGĻUS LIETDERĪGI

"Zero waste" filozofija paredz, ka šķietami uzturā nelietojamas dārzeņu un augļu sastāvdaļas nav jāizmet, bet gan jāizmanto lietderīgi. Piemēram, ja ēd ābolu bez mizas, mizu sakaltē un izmanto tējas pagatavošanai. Brokoļu un ziedkāpostu kātus nevis izmet, bet gan izmanto dārzeņu buljona pagatavošanai. Tāpat ieteicams sezonālos dārzeņus un augļus sasaldēt, lai tos var lietot arī nesezonā.

Video: kā sasaldēt zemenes

# DIENAS BEZ IEPIRKŠANĀS

Visloģiskāk būtu, ja dotos uz veikalu ar sarakstu. Tā tu nodrošinātos, ka nopērc visas nepieciešamās preces un vismaz reizi nedēļā vari atrast dienu, kad uz veikalu tomēr nedoties. Tāpat seko līdzi produktu cenām- vislabāk, ja esi lietas kursā par veikalos pieejamajām atlaidēm un par precēm atdod mazāk naudas.

Video: padomi par "zero waste" iepirkšanos

# IZVAIRIES NO PLASTMASAS LIETOŠANAS

Plastmasa ir viena no dārgāk un grūtāk pārstrādājamiem materiāliem. Tā vietā, lai kārtējo reizi veikalā iegādātos plastmasas maisiņu, nopērc auduma maisu, kas noderēs katrā iepirkšanās reizē. Tāpat produktus vari iesaiņot papīra iepakojumos, vai ievietot stikla traukos.

Video: kā ikdienā izvairīties no plastmasas lietošanas

# IESAIŅO DĀVANU DĀVANĀ

Katru gadu ir ne mazums brīžu, kad kādam dāvinām dāvanas. Tā vietā, lai tās iesaiņotu papīra vai plastmasas iepakojumā, labāk tās ietin, piemēram, šallē, segā, kas dāvanas saņēmējam noderēs arī pēc tam. Ja nu tomēr tev šī ideja neiet pie sirds, tad dāvanu iesaiņošanai izvēlies, piemēram, otrreiz pārstrādātu papīru.

Video: "zero waste" dāvanu iesaiņošana

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija