Uz nra.lv
 

Rūpējies par drošību! IETEIKUMI pareizai atstarotāju lietošanai

Dzīvo gudri! 19.oktobris 2018
 
Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency
Rita Lazda
 
Ceļu satiksmes noteikumu likums nosaka, ka diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem. Apkopojām ieteikumus, kas jāņem vērā izvēloties atstarotāju.

Pēdējo gadu laikā lielu popularitāti ir ieguvuši atstarojoši somu piekariņi, piespraudes un apģērbi ar dažādiem iestrādātiem atstarojošiem materiāliem. Lai arī šie dekoratīvie elementi, iespējams, izskatās pievilcīgāk kā parastie tirdzniecības vietās nopērkamie atstarotāji, tomēr ne visi no tiem pildīs atstarotāja funkciju un būs pamanāmi autovadītājiem tumsā no dažādiem leņķiem, atgādina Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

IZVĒLOTIES ATSTAROTĀJU PĀRLIECINIES, KA PRECE IR ATSTAROTĀJS, NEVIS GAISMU ATSTAROJOŠS PRIEKŠMETS, KAS TIKAI VIZUĀLI ATGĀDINA ATSTAROTĀJU!

Iegādājoties atstarotāju vērs uzmanību:

  • lai atstarotāja lielums nebūtu mazāks par 15 kvadrātcentimetriem
  • atstarotājs ir gaišā tonī
  • izgatavots no mikroplazmas materiāliem
  • Svarīgi ir pārliecināties, ka precei ir CE marķējums (Tas norāda, ka preces ražotājs ir veicis atbilstības novērtēšanu un apliecina, ka atstarotājs atbilst drošuma būtiskām prasībām)
  • izvēloties atstarotāju, ir jāņem vērā, ka vislabāk pamanāmi ir balti vai citu gaišu toņu atstarotāji. Tad seko dzelteno toņu atstarotāji, bet nav ieteicami tumšo toņu atstarotāji.

Ieteikumi atstarotāja lietošanā:

  • Atstarotājs jāpiestiprina pie apģērba, rokas vai kājas
  • Atstarotājs jāpiestiprina tajā ķermeņa pusē, kas atrodas tuvāk ceļa braucamajai daļai
  • Ejot gar šoseju, velciet atstarojošu vesti
  • Atstarojošs elements jāpiestiprina arī pie velosipēda, bērnu ratiem, invalīda ratiem
  • Lentveida atstarotājus ieteicams aplikt ceļgala augstumā vai ap roku ķermeņa pusē, kas atrodas tuvāk brauktuvei. Piekarināmais atstarotājs pie apģērba jāpiestiprina tā, lai to “noķertu” automašīnas gaismu. Atstarotājs nav pamanāms vai to ir grūti pamanīt, ja tas piestiprināts pie apģērba neatbilstošā vietā vai veidā (daļēji aizsedz apģērbs)

ATCERIES! Par atstarotāja nelietošanu var izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu no 7 līdz 30 eiro.

* Raksta tapšanā izmantota informācija no PTAC

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija