Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PRODUKTI, kas palīdz tikt vaļā no vēdera taukiem

© Publicitātes foto

Katrā jokā ir kāds patiesības grauds. Viegli jau pasmīnēt par tiem, kuriem liekā svara problēma ir nepārejoša aktualitāte, tomēr nezinātājam grūti saprast, kā tas ir, kad domas visu laiku ap ēdienu vien grozās. Katram ir savas gaidas saistībā ar tievēšanu, pamatotas un arī nepamatotas. Ne visi paņēmieni der visiem, tāpēc vislabāk būtu individuāli konsultēties ar diētas ārstu vai uztura speciālistu. Bet nebūs jau tā, ka viņš tikai sniegs priekšrakstus, kam akli sekot. Nāksies arī pašam domāt, analizēt, rēķināt, iedziļināties produktu sastāvā, pievērsties ēdienu gatavošanai, kaut ko mainīt savās ierastajās receptēs, ja nepieciešams – arī skatīt kalorijas un savu iespēju robežās censties būt fiziski aktīvam.

Neviens jau nestrīdas, ka ēdienkartē un dzīvesveidā vajadzīgas radikālas pārmaiņas, bet reizēm ir labi, ja var sākt ar pussolīti, piemēram, nepalielinot kopējo apēstā daudzumu, iekļaut ēdienkartē produktus, kas veicina gremošanu, palīdz tikt vaļā no vēdera taukiem un mazina vēdera pūšanos.

* Ūdens. Vidusmēra cilvēkam dienā vajag 1,5-2 litrus kvalitatīva dzeramā ūdens. Labāk izvēlēties negāzētu, jo gāzēts var izraisīt vēdera pūšanos.

* Mandeles. Tās ir bagātas ar omega-9 taukskābēm un šķiedrvielām, tāpēc palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs, kas savukārt ļauj sagaidīt nākamo plānoto maltīti, nemeklējot našķus ēdienreižu starplaikos.

* Avokado. Kaut arī šie augļi ir bagāti ar kalorijām, tie satur veselīgus taukus, kas palīdz normalizēt holesterīna līmeni un noturēt stabilu cukura līmeni asinīs. Bagāti ar kāliju, šķiedrvielām, B grupas un E vitamīniem.

* Baltās zivis. Lielisks olbaltumvielu avots, kurā nav daudz kaloriju. Vēlams vārīt, cept cepeškrāsnī vai gatavot tvaika peldē. Par panējumu gan jāaizmirst.

* Čili pipari. Piešķir maltītei asumu, jo satur kapsaicīnu, kas uz brīdi paaugstina temperatūru, liek svīst, un tāpēc organisms tērē vairāk enerģijas un aktivizējas tauku vielmaiņa.

* Linsēklas. Satur veselīgas taukskābes un šķiedrvielas, veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma.

* Greipfrūti un citi citrusaugļi. Labs C vitamīna avots, kas cita starpā pozitīvi ietekmē arī tauku vielmaiņu. Greipfrūti satur naringenīnu, kas ir spēcīgs antioksidants un piešķir auglim raksturīgo rūgtumiņu, veicina gremošanu un palīdz cīnīties ar aknu aptaukošanos.

* Ingvers. Ingvera sakne veicina gremošanu un ir bagāta ar šķiedrvielām.

* Olīvu eļļa. Laba alternatīva produktiem, kas satur piesātinātos taukus. Kvalitatīva auksti spiesta olīvu eļļa ir Vidusjūras diētas būtiska sastāvdaļa, bagāta ar A un E vitamīniem.

* Auzas. Lielisks šķiedrvielu avots, nodrošina ilgstošu sāta sajūtu.

* Tītaru gaļa. Augstvērtīgs olbaltumvielu avots. Tievētājiem ieteicams lietot uzturā liesāko daļu - krūtiņu. Novērots, ka tas palīdz kritiskos brīžos, kad gribas atkal atgriezties vecajās sliedēs un iekļūt jo-jo diētas apburtajā lokā - kad cilvēks «noraujas», atsāk ēst par daudz un zaudētais svars tiek atgūts ar uzviju.

* Kanēlis. Pētījumos noskaidrots, ka tas palīdz uzlabot šūnu jutīgumu pret insulīnu - hormonu, kas atbildīgs par glikozes iekļūšanu šūnās, kas nodrošina tām enerģiju. Kanēlim piemīt arī dabas dotas antibakteriālas īpašības, tāpēc regulāra tā lietošana uzturā sekmē zarnu trakta attīrīšanos no nevēlamiem mikroorganismiem un toksīniem. Tas viss labvēlīgi iespaido vielmaiņu un līdz ar to palīdz normalizēt ķermeņa masu.

* Olas. Tas sniedz noturīgu sāta sajūtu un stimulē tauku vielmaiņu. Cieti vārītas olas ir dabisks līdzeklis pret vēdera pūšanos.

* Žāvēti augļi. Ļoti laba alternatīva saldumiem, nodrošina magniju, kāliju, šķiedrvielas un nesatur taukus. Vairāk par sauju dienā gan nevajadzētu ēst, jo satur arī daudz cukura. Iegādājoties žāvētos augļus, ir jāpārliecinās, ka tiem nav pievienots glikozes sīrups.

* Selerijas. Tās izdaudzinātas ar savu spēju veicināt tauku «sadedzināšanu», kā arī ar urīndzenošajām īpašībām. Seleriju kātus var vienkārši grauzt, pievienot salātiem vai arī sablendēt un pievienot smūtijiem.

* Sīpoli un ķiploki. Sēru saturošie savienojumi, kas ir šajos dārzeņos, uzlabo asinsriti, veicina gremošanu un darbojas kā dabisks urīndzinējs līdzeklis. Tas viss kopumā liek vielmaiņas procesiem notikt raitāk.

* Kvinoja. Viens no pasaules «superproduktiem», bagāts ar olbaltumvielām, šķiedrvielām un vitamīniem. Tiem, kuri vēlas notievēt, ir vērts aizstāt makaronus un baltos rīsus ar kvinoju, kas satur mazāk ogļhidrātu, kurus organisms pārvērš tauku rezervēs, ja fiziskā slodze ir nepietiekama.

* Kafija. Par savu spēju veicināt tauku metabolismu kafija var pateikties kofeīnam un niacīnam (PP vitamīnam). Tievētājiem jāizvēlas melna kafija bez cukura.

* Rudzu maize. Sātīga, šķiedrvielām bagāta, sniedz ilgstoši stabilu cukura līmeni asinīs, tāpēc palīdz sagaidīt nākamo ēdienreizi bez našķēšanās.

* Skābēti kāposti. Probiotisks produkts, kas labvēlīgi ietekmē zarnu traktu un aktivizē gremošanu. Palīdz zaudēt svaru, tikai ar noteikumu, ka netiek sautēts kopā ar krietnu taku daudzumu, kā mēs to mēdzam darīt.

* Kartupeļi. Pretēji dažādiem mītiem kartupeļi nāk par labu veselīgai svara zaudēšanai, jo tie satur t.s. rezistento cieti - ūdenī šķīstošu šķiedrvielu, ko resnās zarnas mikroorganismi sadala gandrīz pilnīgi. Tā labvēlīgi ietekmē tauku un ogļhidrātu vielmaiņu, palīdz regulēt holesterīna un cukura līmeni asinīs.

* Āboli un bumbieri. Maz kaloriju, daudz šķiedrvielu, turklāt organismam tiek arī vitamīni. Lietojami ikreiz, kad sagribas kādu kārumu.

Dažas pieturzīmes svara zaudēšanas ceļā:

* Labāk pievienot nekā atņemt. Diētas, kas balstītas uz noteiktu produktu vai veselu produktu grupu aizliegšanu, ilgtermiņā ir lemtas neveiksmei. Tāpēc uztura speciālisti iesaka nevis pilnīgi atteikties no produktiem, kas cilvēkam ļoti garšo, bet ierādīt tiem ēdienkartē noteiktu vietu, nepārtraukti papildinot to ar jauniem, veselīgiem produktiem. Vienmēr der vairāk domāt par ēdiena kvalitāti.

* Ķermeņa masa nav pats galvenais veselības rādītājs. Dažkārt cilvēkam šķiet, ka notievēšana atrisinās visas viņa veselības problēmas. Bet ir arī citi darbi - fiziskās aktivitātes, normāla izgulēšanās, harmoniskas attiecības ar apkārtējiem, stresa mazināšana u.c. Dažiem arī jāsamierinās ar faktu, ka viņu svars un figūras aprises ir dabas noteiktas un netraucē būt veselam, kaut arī neapmierina.

* Būs jāizzina savs organisms. Vislabākos rezultātus svara normalizēšanā gūst tie, kuri ņem vērā ieteikumu ieklausīties savā organismā, lai saprastu, kad patiešām gribas ēst un kad tā tikai liekas, kad esi paēdis un kad - pārēdies, kādi ēdieni izraisa tādu vai citādu reakciju. Nāksies arī dokumentēt, cik un ko esi apēdis, pievērst uzmanību produktu sastāvam un kvalitātei.

* Svari nepasaka visu. Par to, kādi ir panākumi svara zaudēšanā, mēs parasti spriežam pēc ķermeņa masas izmaiņām, ko rāda svari. Bet nav nemaz tik reti gadījumi, kad svara samazināšanās, neraugoties uz visām pūlēm, ir niecīga, bet apģērba izmērs samazinās, viduklis kļūst tievāks, vēders - plakanāks. Tas nozīmē, ka tievēšana sokas labi un nevajag zaudēt drosmi.