Uz nra.lv
 

Recepte: Jāņu siers no veikalā pirkta piena - tas ir iespējams!

LV Blogeri 20.jūnijs 2021
 
Coockbook
Ilze Šteinfelde
 
Tas ir mīts, ka Jāņu siera siešanai neder veikala piens.
"Jāņu siers” ir viens no 7 Latvijas produktiem, kas ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.

Tajā minēts:

Lai iegūtu 10 kg Jāņu siera, nepieciešamas šādas sastāvdaļas: 28-50 l vājpiena, 10-13 kg vājpiena biezpiena, 1,0-1,2 kg 82 % sviesta vai 2,5 l salda 35 % krējuma, 40-50 g ķimeņu, 100-120 g pārtikas sāls. Pēc izvēles var pievienot arī pārtikas krāsvielu - beta Pagatavošanas gaita: Pienu traukā uzkarsē (līdz 85-90oC),bet neuzvāra. Karstam pienam pievieno sasmalcinātu biezpienu un maisot uzkarsē līdz 65-85oC temperatūrai. Maisīšanu turpina līdz piens pilnīgi sarec,un sāk izdalīties dzidras suliņas. Karsēšanas laikā biezpiens maina struktūru, siera masa kļūst mazliet staipīga.Sūkalas nokāš. Siera masu liek atpakaļ traukā. Pievieno sakultas olas, sviestu vai saldo krējumu, ķimenes un sāli un, maisot, karsē līdz 65-70oC temperatūrai, līdz siera masa atdalās no trauka malām (apmēram 15-30 minūtes), kļūst viendabīga ar nedaudz staipīgu konsistenci. Siera masu saliek veidnēs un ne mazāk kā 1-2 stundas vēsumā iztur. Sieru izņem no formām, ļauj tam apžūt, un iepako.

Sastāvdaļas:

  • Piens: 1000 g
  • Biezpiens: 300 g
  • Sāls: 2 g
  • Olas: 1 gab
  • Sviests: 30 g
  • Ķimenes: 5 g

Pagatavošana:

Sablenderē biezpienu.

Katlā ielej pienu un liek to karsēties. Kad piens sāk teju vārīties, tajā iemaisa biezpienu, un turpina vārīt uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, līdz atdalās sūkalas.

Sietā ieklāj dubultu marli un tajā ielej visu katla saturu, lai sūkalas notekas.

Siera masu ieliek atpakaļ katlā, pieliek šķipsniņu sāls, ķimenes, olu un sviestu, visu samaisa un uzliek uz uguns karsēties. Visu laiku maisa, līdz masa saveļas kamolā.

Ar mitru marli izklāj bļodiņu un tajā ieliek siera masu.

Kad siers ir atdzisis un ieņēmis formu, to var apsmērēt ar izkausētu sviestu un apviļāt garšvielās.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija