Rīgas Stradiņa universitātes Studiju programmas Uzturs vecāko kursu studenti kopā ar studijas absolventiem un pasniedzēju Lolitu Neimani, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes Uztura programmas Uzturs vadītāju, diētas ārsti, dažādu zinātnisko publikāciju un grāmatu autori, nodibinājuši Latvijas Diētas un Uztura speciālistu asociāciju.
Asociāciju dibinājušas programmas absolventes un esošās studentes Inga Širina, Anna Augule, Jeļena Zuboviča, Signe Rinkule un Gundega Rudzīte. Savukārt Lolita Neimane ievēlēta par asociācijas priekšsēdētāju.
Pagājušās nedēļas beigās notika asociācijas pirmā sēde. To atklāja Ropažu Mūzikas un mākslas skolas Saksofona kvartets Elmāra Rudzīša vadībā. Vēlāk uzrunu klātesošajiem teica profesors Zigurds Zariņš, Rīgas Stradiņa universitātes Uztura laboratorijas vadītājs, kā arī Stradiņa KUS Gastroenteroloģijas centra ārsts internists, diētas ārsts, gastroenterologs Edgars Bodnieks. Profesors Zariņš uzsvēra, ka uzturs cilvēka veselības veicināšanā ir pats svarīgākais faktors. Tāpēc uztura speciālistiem cieši jāturas kopā un šai jomā jāizglīto sabiedrība. Savukārt Edgars Bodnieks piebilda, ka ar uztura palīdzību iespējams palīdzēt daudzu slimību pievārēšanā.
Asociācijas priekšsēdētāja Lolita Neimane uzsver, ka jau senos laikos valdījis uzskats, ka ar pareizu uzturu iespējams izārstēt gandrīz visas slimības. Tāpēc asociācijas dalībnieki cer, ka nākotnē šī uzskata pamatotību izdosies pierādīt arī Latvijas sabiedrībai.
Asociācijas mērķis ir, sadarbojoties uzturas speciālistiem, sniegt sabiedrībai uz pētījumiem balstītu informāciju par sabalansētu uzturu, veicināt sabiedrības veselību, informācijas pieejamību un izglītošanu par veselīgu un sabalansētu uzturu.
Svarīgi atcerēties, ka uztura speciālists nav ārsts, tomēr viņa darbība lielā mērā līdzīga diētas ārsta darbam. Asociācijā apvienojušies speciālisti padziļināti apguvuši uztura zinātni, sākot ar pārtikas ķīmiju un beidzot ar ieteicamo uzturu dažādu slimību gadījumos. Uztura speciālisti var izglītot gan kā ēst veselīgi, gan arī kādu uzturu lietot, piemēram, nieru slimību, sirds un asinsvadu slimību un citu pacientiem.