Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Delna" no EK par neesošo "kapu tramvaju" saņēmusi 200 tūkstošus

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Skanstes tramvaja iepirkuma uzraudzības veikšanai Delnai no Eiropas Komisijas līdzekļiem četru gadu laikā bija plānots piešķirt 356 731 eiro. Nepilnu divu gadu laikā Delna iztērējusi 202 041,15 eiro, jo tieši šādu summu tā pērn ir uzrādījusi kā šā projekta attaisnotos izdevumus. Detalizētu naudas izlietojumu šā projekta īstenošanai Delna Latvijas sabiedrībai atsakās sniegt.

Rīgas tramvaju infrastruktūras būvniecība Skanstes tramvajs bija viens no 17 ES kohēzijas politikas ietvaros līdzfinansētajiem projektiem 11 dalībvalstīs, kuram tika veikta integritātes pakta izmēģināšana projektā Integritātes pakti - pilsoniskās kontroles mehānisms ES fondu uzraudzībai, 2. posms - Eiropas Komisijas Reģionālās politikas un pilsētpolitikas dienesta un Transparency International kopīgā iniciatīvā.

«Pamatojoties uz pēdējo Eiropas Komisijas saņemto pārskatu, kurā atspoguļots stāvoklis uz 2018. gada 31. decembri, Transparency International Latvia (Delna) ir ziņojusi par attiecināmajiem izdevumiem 202 041,15 eiro apmērā. Šajā summā iekļauts darbs, ko Delna veikusi saistībā ar projekta uzraudzību. Lai gan Rīgas tramvaja projekts ir izbeigts, gūtā pieredze un secinājumi ir ļoti vērtīgi, un tiem vajadzētu palīdzēt uzlabot publisko iepirkumu un ES līdzfinansēto projektu ieviešanu Latvijā. Tāpēc mēs ceram, ka pirms savas dalības pabeigšanas projektā Delna dalīsies ar novērojumiem un secinājumiem ar Latvijas iestādēm, kuras īsteno ES projektus, un citām attiecīgajām ieinteresētajām personām,»Neatkarīgajai norāda Eiropas Komisija.

Šobrīd nav arī vairs paša uzraugāmā. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) 2018. gada decembrī apturēja Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma maksājumus Skanstes tramvaja projekta īstenošanai saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajiem kriminālprocesiem par Rīgas satiksmes iepirkumiem. Savukārt šā gada maijā CFLA ir pieņēmusi lēmumu izbeigt līgumu ar uzņēmumu Rīgas satiksme par šā projekta īstenošanu.

Eiropas Komisija skaidro, ka saskaņā ar dotāciju nolīgumu Eiropas Komisija visus maksājumus veic tikai Transparency International sekretariātam kā projekta un visu 17 integritātes paktu koordinatoram. Tas tiek darīts reizi gadā, atmaksājot faktiski radušās izmaksas, pamatojoties uz īpašiem Komisijai iesniegtiem ziņojumiem. To vidū ir ziņojums par virzību uz plānotajiem rezultātiem un darbībām, ieskaitot ziņojumu par gada darba plāna izpildi; darbības pārbaudes ziņojums; atzinums par finanšu pārskatiem un tā pamatā esošo uzskaiti par katru saņēmēju un saistīto subjektu.

«Attiecībā uz projektā radušos izmaksu pārbaudi dotāciju nolīgumā visiem nolīguma saņēmējiem paredzētas prasības regulāri iesniegt tehniskos un finansiālos ziņojumus. Piemēram, saņēmējiem jāiesniedz atzinums par finanšu pārskatiem, ko sagatavojis neatkarīgs revīzijas uzņēmums, kurš pārbauda to finanšu pārskatus un izdevumus. Saskaņā ar šīm prasībām Delna Komisijai šādu atzinumu ir iesniegusi. Dotāciju nolīgums arī ļauj koordinatoram (Transparency International sekretariāts) veikt savas finanšu pārskatu pārbaudes un novērtēt projektu virzību salīdzinājumā ar darba plāniem,» atklāj Eiropas Komisija.

Ja jau Delna ir ziņojusi par attiecināmām izmaksām ar precizitāti līdz eirocentam, iesniegusi atskaites un ziņojumus, tad dīvaina un Delnas būtībai neatbilstoša ir tās nevēlēšanās sabiedrībai detalizēti atklāt, kā tikusi tērēta uzraudzībai paredzētā nauda.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Delna, kas citiem pārmet netaisnīgu un bezatbildīgu apiešanos ar valsts budžeta līdzekļiem, uz jautājumu par trešdaļas miljona izlietošanu Skanstes tramvaja projekta uzraudzībai Neatkarīgajai strikti atbildēja: «Detalizētāka informācija netiks sniegta.»

«Projekta lielākā finansējuma daļa ir izlietota, lai piesaistītu neatkarīgus ekspertus: būvinženierus, transporta inženierus, zvērinātus advokātus u. c. Delnas darbinieki kopā ar piesaistītajiem ekspertiem analizēja Rīgas satiksmes iepirkumu dokumentus, īpaši to tehniskās specifikācijas, un norādīja uz nepilnībām. Tieši pateicoties šā kopīgā darba rezultātam, Delna apstrīdēja vairākus iepirkumus, kurus Rīgas satiksmei nācās labot, lai nodrošinātu godīgu iepirkumu procedūru,» Neatkarīgajai iepriekš sacīja Delnas projekta Integritātes pakts - pilsoniskās kontroles mehānisms ES fondu uzraudzībai vadītājs Jānis Veide, neatklājot, cik daudz un par kādiem pakalpojumiem maksāts ekspertiem, darbiniekiem.