Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

AS "Sadales tīkls" Rīgas elektrotīklu atjaunos 63 km garumā

© Publicitātes foto

AS «Sadales tīkls» (ST) turpina Rīgā atjaunot elektrotīklu, kas pilsētā ir veidojies no 19. gadsimta beigām. Šogad kopumā pilsētas teritorijā uzņēmums plāno realizēt 63 investīciju projektus, elektrotīkla atjaunošanā ieguldot 8,4 miljonus eiro.

Šogad tiek atjaunotas apakšstacijas Jāņciems un Bolderāja II. Noslēgsies Stīpnieku izbūve Rīgā ST nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā 350 000 klientu, un katrs klients sagaida kvalitatīvu pakalpojumu, klienti vēlas būt droši, ka elektroapgāde būs nepārtraukta un droša jebkurā diennakts laikā un jebkādos laika apstākļos, kas ir īpaši svarīgi uzņēmējdarbības un tautsaimniecības attīstībai. Tādēļ arī Rīgā ST pakāpeniski veic elektrotīkla pārbūvi, jo elektrotīkls, kā jebkura inženiertehniska iekārta, regulāri jāpārbauda, jāuztur un jāatjauno. Investīcijas elektrotīkla atjaunošanā ST izvērtē ļoti rūpīgi, izvērtējot elektrotīkla stāvokli, klientu apdzīvotības blīvumu, elektroenerģijas patēriņa apjomu un konkrētās vietas attīstības perspektīvu. Šogad kopumā Rīgā paredzēts atjaunot zemsprieguma elektrotīklu 35 km garumā, izbūvēt jaunu vidējā sprieguma 10 kV (kilovoltu) elektrotīklu 28 km garumā un rekonstruēt 31 transformatoru apakšstaciju.

Īpaši svarīgs darbs ir 110/20/10 kV apakšstaciju rekonstrukcija, jo tās nodrošina elektroapgādi vairākiem tūkstošiem mājsaimniecību, uzņēmumiem un valsts nozīmes objektiem, un jebkāds tehnoloģisks traucējums var izraisīt elektroapgādes pārtraukumu vairākiem Rīgas mikrorajoniem. Šogad tiek veikta apakšstacijas Jāņciems, kas atrodas Dārzciema ielā, rekonstrukcija, kura pēc elektroenerģijas patēriņa ir lielākā apakšstacija Latvijā. Projekts uzsākts 2016. gadā, un apakšstacijas pārbūvi paredzēts pabeigt 2019. gadā. Apakšstacijā tiek veikta sadales sistēmas elektroietaišu pārbūve, kas nepieciešama, lai klientiem uzlabotu elektroapgādes drošumu un nodrošinātu iespēju izbūvēt jaunus elektrotīkla pieslēgumus. Pēc apakšstacijas pārbūves ST samazinās iekārtu ekspluatācijas izmaksas un elektroapgādes pārtraukumu laiku, kas nepieciešams iekārtu remontam. Kopējās apakšstacijas rekonstrukcijas izmaksas sasniegs 2,5 milj. eiro. Vērtējot teritoriju attīstības plānus, arī klientiem Mārupes apkaimē un Bolderājā nākotnē būs nepieciešami papildu elektroapgādes pieslēgumi un lielas jaudas elektroapgāde, kas veicinās būvniecības un uzņēmējdarbības attīstību, tādēļ sadarbībā ar AS «Augstsprieguma tīkls» šogad pabeigta apakšstacijas Stīpnieki izbūve, kas nodrošina jaunu pieslēgumu arī lidostai Rīga, un apakšstacijā Bolderāja II tiek veikta 10 kV sadales paplašināšana, kas nodrošinās iespēju izbūvēt jaunu elektrotīkla pieslēgumu Rīgas brīvostas pārvaldei Krievu salā.

Mērķtiecīgi atjauno vēsturisko elektrotīklu pilsētas centrā

Rīgas iedzīvotāju un uzņēmumu elektroapgādes uzlabošanai jau iepriekšējos gados ir realizēti nozīmīgi elektrotīkla atjaunošanas un rekonstrukcijas projekti, un šogad mērķtiecīgs darbs turpinās pilsētas vēsturiskajā centrā, kur vēl joprojām ir saglabājies pagājušā gadsimta laikā izbūvētais 3x220 V (voltu) sistēmas elektrotīkls. Tas neatbilst klientu vajadzībām, jo elektroenerģijas lietošanas paradumi un elektroiekārtas mājokļos un uzņēmumos ir būtiski mainījušās. Elektrotīkls tika būvēts laikā, kad mājoklī bija vien apgaismojums un radio, bet mūsdienās mājsaimniecībās, birojos un uzņēmumos tiek lietoti vairāki desmiti elektroiekārtu, izbūvēta elektriskā apsilde, kā arī elektroiekārtu darbībai nepieciešamā elektrotīkla pieslēguma jauda būtiski palielinājusies. Turklāt, lai šo elektrotīklu uzturētu, ST nepieciešamas īpašas iekārtas un elektroietaises. Elektrotīkls ir novecojis, un tā jaudas kapacitāte ir ļoti zema. Tīkla tehniskais stāvoklis apgrūtina jaunu elektrotīkla pieslēgumu izbūvi un liedz iespēju uzstādīt klientiem viedos elektroenerģijas skaitītājus. Sākotnējais šī vēsturiskā elektrotīkla kopgarums Rīgā bija 191 km, nodrošinot elektroapgādi vairāk nekā 32 000 lietotāju, bet kopš 2014. gada, kad ST uzsāka plānveidīgu elektrotīkla rekonstrukciju, ir atjaunoti jau 73 km. Turklāt pēc šogad plānoto projektu realizēšanas zemsprieguma 0,4 kV elektrotīkls, kas ST nepārtraukti jāuztur un jāremontē, samazināsies par 25 km. Pēc elektrotīkla rekonstrukcijas klientiem būtiski uzlabosies elektroapgādes drošums un sprieguma kvalitāte, jo samazināsies elektroapgādes pārtraukumu skaits, kurus izraisa tehnoloģiskie bojājumi kabeļu līnijās. It sevišķi tajās pilsētas daļās, kur elektrotīkls ir pārslogots. Savukārt ST būs iespēja samazināt elektroenerģijas zudumus, ko būtiski veicina novecojušās elektrolīnijas, un jaunajiem klientiem uzņēmums spēs ātrāk un ar zemākām izmaksām izbūvēt jaunus elektrotīkla pieslēgumus vai palielināt to jaudu. Ik gadu vēsturiskā elektrotīkla atjaunošanā Rīgas centrā ST iegulda ap 6 miljoniem eiro, un to pārbūvi plānots pabeigt līdz 2023. gadam.

Namu īpašniekiem jāsakārto ēku iekšējais elektrotīkls

Lai atjaunotu elektrotīklu, nepieciešams namu un dzīvokļu īpašnieku saskaņojums, tādēļ par plānoto elektrotīkla rekonstrukciju lietotāji tiek laikus informēti, projektētāji un ST darbinieki tiekas ar klientiem, lai skaidrotu rekonstrukcijas nepieciešamību un ieguvumus. Diemžēl projektu saskaņošana ar īpašniekiem bieži vien ir ļoti laikietilpīga, it sevišķi īpašumos, kuri vēsturiski ir veidojušies kā kopīpašumi un kuros elektrotīkla izbūves projekts jāsaskaņo ar vairākiem desmitiem kopīpašnieku. Projektu plānošanas un saskaņošanas laikā nereti veidojas situācijas, kad plānoto elektrotīkla rekonstrukciju nav iespējams veikt, jo kāds no kopīpašniekiem atrodas ārzemēs, bet kāds cits nevēlas, lai viņa īpašumu šķērso elektrolīnija. Šādos gadījumos, kad elektrotīkla rekonstrukcijai iebilst kaut viens īpašnieks, elektrotīkla pārbūvi ST nevar veikt un cieš tie klienti, kuriem elektrotīkla rekonstrukcija ir nepieciešama dzīves komforta paaugstināšanai vai uzņēmējdarbības attīstīšanai. Turklāt, ņemot vērā Rīgā blīvi izbūvēto infrastruktūru un ēku izvietojumu, ST ne vienmēr ir iespēja savas elektroiekārtas izvietot tajās vietās, kur no elektrotīklu attīstības un ekspluatācijas viedokļa tās būtu visērtāk pieejamas uzņēmuma operatīvajam personālam vai kabeļu līniju trases atrastos optimālajās vietās. Lai elektrotīkla pārbūve noritētu veiksmīgi, ST aicina klientus un ēku īpašniekus sadarboties, jo tikai tā uzņēmums spēs nodrošināt saviem klientiem nepārtrauktu un kvalitatīvu elektroapgādi. Bet, lai klienti pilnībā spētu izmantot kvalitatīvu un mūsdienu prasībām atbilstošu elektroenerģiju un paaugstināt savu īpašumu energoefektivitāti, nepietiek vien ar ST darbu elektrotīkla atjaunošanā. Klientiem jāsakārto namu un savu mājokļu vai biroju iekšējie elektrotīkli. Lielākajā daļā denacionalizēto vai privatizēto namu elektroinstalācija ir izbūvēta vienlaikus ar pilsētas elektrotīklu. Laika gaitā vadi un to izolācija ir novecojusi, turklāt tā nav piemērota to elektroiekārtu slodzei, kuras tiek lietotas mūsdienās. Par drošu un pieslēguma jaudai atbilstošu ēkas iekšējo elektrotīklu atbild tā īpašnieks.

Sekmīga sadarbība ar pašvaldību ļauj samazināt projektu izmaksas

ST investīciju projektus plāno vairākus gadus uz priekšu un katru gadu par plānoto informē gan Rīgas domi, gan Rīgas pašvaldības uzņēmumus un organizācijas, vienlaikus iegūstot informāciju par pilsētas un uzņēmējdarbības attīstības plāniem. Elektrotīkla rekonstrukcijas, uzturēšanas un remontu darbs tiek veikts visu gadu, tādēļ pašvaldība tiek informēta, ko un kad ST plāno veikt, lai savstarpēji saskaņotu darbības un iespēju robežās konkrētajā vietā vienlaikus norisinātos gan elektrotīkla pārbūve, gan pašvaldības plānotā ielu, inženierkomunikāciju pārbūve vai pilsētas infrastruktūras uzlabošana. Šāda sadarbība ir efektīva un saimnieciska un sagādā mazāk neērtību iedzīvotājiem. Tiek novērsts risks, ka pēc ielas seguma atjaunošanas darbu šajā vietā uzsāks cits inženierkomunikāciju turētājs. Šogad vienlaikus ar ielas rekonstrukciju elektrotīkls tiek atjaunots Brīvības ielā, savukārt 2019. gadā elektrotīkla pārbūvi vienlaikus ar pašvaldības plānoto ielas seguma rekonstrukciju ST veiks Marijas un Aleksandra Čaka ielā. Šāda sadarbība dod iespēju gan ST, gan pašvaldībai efektīvāk izmantot projektiem paredzētos resursus un vienlaikus veicināt pilsētas iedzīvotāju labklājību un pilsētas attīstību.

Elektrotīkla rekonstrukcija šogad norisinās vai vēl tiks uzsākta Rūpniecības, Hospitāļu, Pērnavas, Vagonu, Tallinas, Miera, Cēsu, Brīvības, Lienes, Mūrnieku, Pļavas, Krāsotāju, Artilērijas, Tērbatas, Alauksta, Marijas, Annas, Miera, Elvīras, K. Valdemāra, Jāņa Asara, Gaujas, Laktas, Klusajā, Klijānu, Ludzas, Mazajā Kalna, Kalna, Līksnas, Sējas, Kurmales, Aristida Briāna, Zvaigžņu, Blaumaņa, Raunas, Kastrānes, Matīsa, Ģertrūdes, Ormaņu, Gramzdas, Lielupes, Lubānas, Ezera, Granīta, Putnu, Graudu, Ķekavas, Lāčplēša, Mežmalas, Augusta Deglava ielā, Raiņa bulvārī, Vienības, Jaunciema un K. Ulmaņa gatvē, Aleksandra Čaka, Terēzes, Ieriķu un Rubeņu ielas apkaimē.

Lai paaugstinātu ST sniegto pakalpojumu kvalitāti Rīgas iedzīvotājiem un uzņēmumiem, arī turpmākajos gados ST realizēs nozīmīgus elektrotīkla atjaunošanas un uzlabošanas projektus. Pēc šogad plānoto projektu īstenošanas un apakšstaciju pārbūves elektroapgādes drošums un kvalitāte paaugstināsies vairāk nekā 40 000 klientu.