Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saeimā dala komisijas un mandātus ministru aizvietotājiem

Pēc valdības izveides 10. Saeimā notikusi rokāde, kuras dēļ vieni politiķi sākuši darbu valdībā, bet citi vakar saņēma parlamentāriešu mandātus. Tāpat 10. Saeimas deputāti vakar dalīja vietas parlamenta komisijās un jau ievēlēja atsevišķu komisiju vadītājus.

Vakar Saeimas sēdē tika akceptēti jauno deputātu mandāti.

Apvienības Vienotība rindas papildinājuši septiņi jauni deputāti, kuri mandātu saņem tikai uz to laiku, kamēr attiecīgie apvienības deputāti pildīs ministru amata pienākumus. No Vidzemes apgabala Saeimas deputāta mandāts vakar apstiprināts Smiltenes novada domes priekšsēdētāja vietniecei un Smiltenes Centra vidusskolas direktorei Ilzei Verginai, 8. un 9. Saeimas deputātei Lienei Liepiņai, kā arī Gulbenes novada domes deputātam Andim Caunītim.

No Rīgas vēlēšanu apgabala, kuru līdz šim 10. Saeimā pārstāvēja jaunais ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, nākamais mandāts pienācās Vairai Paeglei, kura no tā atteicās, bet kā nākamajai – Lindai Mūrniecei, kura arī ir kļuvusi par ministri. Tādējādi darbu 10. Saeimā sācis Pasaules dabas fonda direktors Uģis Rotbergs.

Tikmēr no Zemgales apgabala trīs jauno Vienotības ministru vietā Saeimā darbu sācis pieredzes bagātais politiķis Jānis Reirs, Tukuma novada domas priekšsēdētāja vietnieks Aivars Volfs, kā arī lauksaimnieks Ansis Saliņš, kurš ir viens no Pilsoniskās savienības dibinātājiem.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķu iekļaušanās valdībā devusi iespēju iegūt "mīkstos mandātus" Labklājības ministrijas konsultantam Mārim Dzelzkalnam, Jaunpiebalgas novada domes priekšsēdētājam Laimim Šāvējam, kā arī Ozolnieku novada domes deputātam Guntim Rozītim.

Tāpat Saeima vakar pieņēma lēmumu par parlamenta pastāvīgo komisiju izveidošanu un jau ievēlēja 16 komisiju sastāvus. Vairākas komisijas pat paguva sanākt uz pirmajām sēdēm un ievēlēt savus vadītājus. Tā, piemēram, par Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāju vakar kļuva bijušais aizsardzības ministrs Imants Viesturs Lieģis (Vienotība).

Par Saeimas Saimnieciskās komisijas priekšsēdētāju šodien tika ievēlēta deputāte Ilze Viņķele (Vienotība).

Katrs no jaunievēlētajiem 10. Saeimas deputāts var darboties kādā no parlamenta darba grupām – Ārlietu, Budžeta, Juridiskajā, Cilvēktiesību, Izglītības, Aizsardzības, Valsts pārvaldes, Tautsaimniecības, kā arī Sociālo lietu komisijas, tāpat arī Mandātu, Pieprasījumu, Publisko izdevumu, Saimnieciskā, Nacionālās drošības, Pilsonības likuma izpildes un Eiropas lietu komisijas.

Ir zināmi arī visu Saeimas frakciju vadītāji. Apvienības Vienotība 33 deputātu lielo frakciju vadīs Dzintars Zaķis, kurš iepriekšējā Saeimā bija partijas Jaunais laiks frakcijas vadītājs. Dz. Zaķis politikā darbojas kopš 2002. gada, bijis Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs, kā arī Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs.

Par politiskās apvienības PLL Saeimas frakcijas priekšsēdētāju kļuvis TP valdes loceklis Edgars Zalāns. Bet ZZS parlamentāro grupu turpinās vadīt līdzšinējais frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Nacionālās apvienības VL!-TB/LNNK frakcijas pārraudzība nodota Eināra Cilinska rokās. Apvienības SC frakciju, kurā ir 29 deputāti, turpinās vadīt Jānis Urbanovičs.