Maija nogalē nokrišņu daudzums bijis lielāks par normu

Maija pēdējā dekādē nokrišņu daudzums visā Latvijā bija lielāks par normu, kopumā valstī to pārsniedzot 2,3 reizes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Visvairāk nokrišņu bija Salacgrīvā - tur dekādes normatīvais nokrišņu daudzums tika pārsniegts 4,6 reizes, savukārt 3,6 līdz 4,1 dekādes nokrišņu normai līdzvērtīgs nokrišņu daudzums bija Dobelē, Saldū un Stendē.

Vismazākais - 1,3 dekādes normām līdzvērtīgs - nokrišņu daudzums maija pēdējā dekādē bija Kolkā, Ogres novada Lielpēčos un Rēzeknes novada Griškānos.

Maija izskaņā lija katru dienu, visvairāk - 21.maijā, kad piecās novērojumu stacijās diennaktī nolijušais nokrišņu daudzums pārsniedza visas dekādes, Salacgrīvā - divu dekāžu nokrišņu normu. Atsevišķās vietās lielāks par dekādes normu nokrišņu daudzums bija arī 26., 27. un 29.maijā.

Intensīvākajos gubu-lietus mākoņos bieži veidojās pērkona negaiss. Kopumā dekādē kaut kur Latvijā tas bija deviņās dienās no vienpadsmit. 21.maijā pērkona negaiss bija gandrīz visā Latvijā.

Maija trešās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 2,9 grādus augstāka par normu. Siltākas par ilggadīgiem vidējiem rādītājiem bija arī visas dekādes dienas. No tām tikai divās - 25.maijā un 26.maijā - termometra stabiņš Latvijā nepakāpās virs plus 20 grādiem. Pārējā laikā gaiss bija jau vasarīgi silts, 27.maijā dienā Jelgavā sasniedzot plus 25 grādus, bet 30.maijā Kuldīgā - plus 25,2 grādus.

Visstiprākās vēja brāzmas šajā dekādē sasniegtas 27.maijā Ventspilī un Saldū, kur vējš pūtis brāzmās līdz 17, 18 metriem sekundē.