Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Šodien visā Latvijā ievērojami pieņemsies spēkā vējš

© f64.lv, Kaspars Krafts

Naktī uz sestdienu zemākā gaisa temperatūra Latvijā reģistrēta Vidzemē, kur tā noslīdēja līdz pat -15 grādiem, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Saskaņā ar "Latvijas Valsts ceļi" datiem pie Veclaicenes gaiss atdzisa līdz -14,7 grādiem, bet pie Melturiem, Cēsu pusē, termometra stabiņš noslīdēja līdz -15,5 grādiem.

Daudzviet Vidzemē un Latgalē minimālā gaisa temperatūra bija -11..-13 grādi, pārējā valstī -5..-11 grādi, vien Liepājas un Ventspils ostā saglabājās nedaudz siltāks laiks.

Debesis lielākoties skaidras, no valsts ziemeļiem tās pārklāj plāni mākoņi, nav nokrišņu. Pūš lēns rietumu, dienvidrietumu vējš.

Valsts lielāko daļu sedz plāna sniega sega. Biezākā sniega sega novērojumu stacijās ir trīs centimetri Kuldīgā un septiņi centimetri Alūksnē.

Rīgā agrā rītā skaidrs laiks, lēns dienvidrietumu vējš, gaisa temperatūra -5..-7 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra piektdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no -2,8 grādiem Alūksnē līdz +2,8 grādiem Rucavā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 5.martā bija +22..+23 grādi Portugālē, Spānijā, Grieķijā, Ziemeļmaķedonijā un Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz sestdienu -25 grādi Somijā un -36 grādi Krievijas ziemeļos.

Sestdienas pēcpusdienā Latvijas rietumu un centrālajā daļā, vakarā arī austrumu novados rietumu, dienvidrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 13-19 metriem sekundē, prognozē sinoptiķi.

Lielākās vēja brāzmas gaidāmas Kurzemē, Rietumzemgalē un Ziemeļvidzemes piekrastē.

Sākot no valsts ziemeļiem, sabiezēs mākoņu sega, ziemeļaustrumu novados mazliet snigs.

Gaiss iesils līdz -1..+4 grādiem.

Rīgā debesis kļūs mākoņainas, nav gaidāmi ievērojami nokrišņi, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +3 vai +4 grādiem un dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās pievakarē sasniegs 16 metrus sekundē.

Laikapstākļus nosaka ciklona dienvidu mala. Atmosfēras spiediens pazeminās, no rīta tas ir 1020-1023 hektopaskāli jūras līmenī.

Sestdienas rītā lielākajā daļā Latvijas sniegs un apledojums apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, informēja uzņēmumā "Latvijas valsts ceļi".

Uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir Rīgas, Aizkraukles, Bauskas, Cēsu, Daugavpils, Jelgavas, Jēkabpils, Krāslavas, Liepājas, Limbažu, Madonas, Ogres, Preiļu, Saldus, Talsu, Tukuma un Ventspils apkārtnē.

Slidenos ceļa posmus kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistīta 97 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienība.

Kā norāda ceļu apsaimniekotājs, autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, izvēloties autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un ievērojot piesardzīgu distanci. Uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt tikai sākot veikt manevrus ar mašīnu - bremzējot, manevrējot ar stūri un pedāļiem. Tāpēc visām šīm kustībām nevajadzētu būt straujām.