Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Daudzviet Latvijā gaidāms neliels sniegs un putenis

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Otrdienas rītā gaisa temperatūra Latvijā ir no -7..-9 grādiem Kurzemes piekrastē līdz -12..-15 grādiem valsts ziemeļaustrumu novados, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Aukstumu pastiprina mērens austrumu, ziemeļaustrumu vējš. Tā ātrums brāzmās sasniedz 7-12 metrus sekundē.

Debesis pārsvarā apmākušās, vietām - galvenokārt valsts dienvidos - mazliet snieg un putina.

Sniega segas biezums novērojumu staciju laukumos no sešiem centimetriem Ventspils ostā līdz 31 centimetram Alūksnē un Siguldā, tai skaitā 19 centimetri Rīgas centrā.

Rīgā apmācies rīts, austrumu vējš pūš ar ātrumu četri metri sekundē, brāzmās līdz deviņiem metriem sekundē. Gaisa temperatūra -9..-10 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no -3,0 grādiem Kolkā līdz -10,7 grādiem Dobelē.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 8.februārī bija +22 grādi Grieķijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu -31..-32 grādi Somijā un kalnos Norvēģijas dienviddaļā, kā arī -40 grādi Krievijā.

Daudzviet Latvijā šodien gaidāms neliels sniegs un putenis, valsts dienvidos snigs ilgstoši, prognozē sinoptiķi.

Debesis būs pārsvarā apmākušās. Austrumu, ziemeļaustrumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu 8-13 metri sekundē, Rīgas līča Kurzemes piekrastē - līdz 15 metriem sekundē.

Gaiss iesils līdz -5..-11 grādiem.

Rīgā gaidāms mākoņains laiks, bez būtiskiem nokrišņiem un ar mērenu austrumu, ziemeļaustrumu vēju. Gaisa temperatūra būs -8 grādi.

Laikapstākļus nosaka zema spiediena apgabala ziemeļu mala. Atmosfēras spiediens jūras līmenī no 1011 hektopaskāliem Kurzemes dienvidos līdz 1017 hektopaskāliem Vidzemes ziemeļos.

Braukšanas apstākļi pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem šorīt ir apmierinoši, taču vietējie ceļi gan daudzviet ir sniegoti, liecina valsts SIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) apkopotā informācija.

Apgrūtināti braukšanas apstākļi pa vietējiem autoceļiem ir visā Latvijas teritorijā, izņemot Rīgas, Aizkraukles, Bauskas, Jelgavas un Ogres apkārtni.

Kā skaidro LVC, autoceļiem ar grants segumu ir noteikta C vai D uzturēšanas klase, kas nozīmē, ka šie ceļi ziemas periodā tiek uzturēti ar sniega kārtu un rievām. C un D klases ceļiem, kas ir pārsvarā vietējās nozīmes autoceļi, nav noteikts laiks, kurā to bīstamajos posmos brauktuves ir jāapstrādā ar pretslīdes materiālu un jāveido rievas. Grants ceļu apstrāde ar pretslīdes materiāliem tiek veikta tikai satiksmei bīstamākajos posmos - stāvos kritumos, kāpumos, līkumos un krustojumos.

Šādos laika apstākļos autovadītāji tiek aicināti būt īpaši piesardzīgiem, ieturēt lielāku distanci līdz priekšā braucošam transportlīdzeklim, neveikt straujus manevrus, kā arī izvēlieties braukšanas apstākļiem un autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu ātrumu.

Ceļu uzturētāji atgādina, ka ziemas laikā braukšanas apstākļi var mainīties ļoti krasi.

Par slideniem valsts autoceļu posmiem ikviens tiek aicināts informēt LVC, zvanot uz diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 8000 5555.