Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Dabas vērotājs atklāj, kāds laiks sagaidāms oktobrī; uzzini, kad būs pirmais sniegs

© Kaspars Krafts/F64

Dabas vērotājs Vilis Bukšs, balstoties uz novērojumiem dabā, norāda, ka oktobris kopumā rādās būt drusciņ siltāks kā parasti un ar nokrišņiem tuvu vidējam.

Mēneša pirmajā pusē starp mākoņainām dienām, kas atnesīs īslaicīgu lietu un reizēm arī krusu, būs arī saulainas dienas, bet naktis dzestras un daudzviet neliela salna. Temperatūra dienās šajā laikā svārstīsies no +8 līdz +15. Naktīs lielākoties no 0 līdz +5.

Bukšs norāda, ka oktobra vidū laika apstākļi būs mainīgi. Vēlāk būšot vairāk nokrišņu un vējainu dienu. Temperatūra dienās būs ap +5, +12 grādiem, bet naktīs daudzviet gaidāmas salnas.

Oktobra otrajā pusē, īpaši laikā ap 20., 25. oktobri kļūšot vēl vēsāks. Vairāk mākoņu, nokrišņi īslaicīgi un dienas salīdzinoši vēsas, ar temperatūru no +3 līdz + 10 grādiem. Skaidrās naktīs gaidāmas salnas. Šajā laikā dažviet Latvijas ziemeļos un ziemeļaustrumos dzestrie ziemeļrietumu vēji atnesīs arī pirmās sniegpārslas, bet rudens salnas nokodīs pēdējos šīs vasara ziedus. Veļu mēneša izskaņā dienas būšot drēgnas, no +6 līdz +8 grādiem ar nelielu lietu un aukstām naktīm.

Dabas vērotājs uzsver, ka šodien esot cītīgi jāvēro laiks un daba, jo ticējums vēsta, ka kāds laiks 1. oktobrī, tāds būšot visu ziemu. Ja lietus un migla, tad ziema silta un nokrišņiem bagāta. Ja salna un diena skaidra, tad ziemā sals. Ja lapas krīt ar virspusi uz augšu - auksta ziema. Ja ar apakšpusi - mīksta ziema.