Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Laika vērotājs: Aprīļa beigās varētu sagaidīt pat +20 grādus

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Aprīlis ir laiks, kad no laukiem pazūd sniegs un atkūst zeme. Sulu mēnesī bērziem sāk tecēt sula, zied lazdas, alkšņi, kārkli un pūpolvītoli. Kā zeltainas saulītes māllēpes izdaiļo laukus, bet mežmalas pārvēršas zilo vizbulīšu jūrā. Vēlāk viss balto un dzelteno vizbuļu nokrāsās. Aprīlī zied zalktenes un mēneša beigās strautmalās purenes. Sulu mēnesis ir gājputnu atgriešanās laiks. Ja putnu mēneša pirmajā pusē masveidā atlido cīruļi, strazdi un ķīvītes, tad mēneša beigās arī pirmās bezdelīgas, dzeguzes, lakstīgalas. Līdz ar kārklu un vītolu ziedēšanu aprīlī bitēm sākas darba gads un zemniekam zemes darbu un agrās sējas laiks, savā blogā raksta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

Atbilstoši februāra un pavasara pirmā mēneša marta nozīmīgajām dienām, kopumā aprīlis temperatūru ziņā būs tuvu vidējiem mēneša rādījumiem, bet Latvijas austrumos ar noslieci uz siltāku. Dažādu nokrišņu sadalījums nevienmērīgs. Austrumlatvijā nokrišņu mazāk, tuvāk jūrai - vairāk.

Sulu mēneša pirmajā pusē turpināsies lēna un vienmērīga mērena pavasara nostiprināšanās, kas līdz ar to mazinās lielu palu iespējamību mazajās upītēs, raksta laika zīmju vērotājs.

Aprīļa pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Dienās ap +5...+8 grādi. Uzspīdot saulītei temperatūra var paaugstināties līdz +10 un vairāk grādiem. Naktīs reizēm neliels sals līdz -5 grādiem. Nokrišņi mēneša sākumā dažādi. Gan lietus, slapjš sniegs un naktīs arī neliels sniegs.

Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Pēc 10. aprīļa un mēneša vidū vairāk vējainu dienu, vairāk nokrišņu un temperatūras dienās ap +10...+12 grādiem. Aprīļa otrajā pusē laika apstākļi mainīsies un kļūs siltāks. Ja laikā pirms Jurģiem (23. aprīlis) vēl dažviet iespējamas nakts salnas, tad pēc tam jau bez nakts salnām, nokrišņi īslaicīgi un temperatūra dienā var pakāpties līdz +18...+20 grādiem.

Mēneša beigās iespējami arī pirmie pērkona negaisi, bet pēc tiem laiks kļūs vēsāks. Tālāk sekojošais maijs kopumā rādās būt silts, saulains un pārsvarā sauss, kad sagaidīsim arī vasarīgu laiku, cer V. Bukšs.