Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Gaišā dienas laikā pilsētas centrā nosit 2 cilvēkus

GULBENES CENTRĀ, blakus Jaunatnes parkam, privātā dārzā, kuru iekļauj biezs dzīvžogs, 17. maijā prātu pārdzēris 65 gadus vecs vīrs līdz nāvei piekāva pudeles brāļus – 58 un 50 gadus vecus vīriešus © Monika Sila

Ar kautiņu un nelabojamām sekām Gulbenē piektdien, 17. maijā, ir beigusies trīs vīru pļēgurošana kāda privātā dārza teritorijā. Kamēr citiem viņu vecumā šī bija parasta darba diena, šie vīrieši bez noteiktas nodarbošanās dārzā dzēra jau no paša rīta, līdz sastrīdējās un sāka konfliktēt.

Rezultātā dzīvs ir palicis tikai viens no viņiem - 1954. gadā dzimis vīrietis, kuram tagad par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu draud cietumsods līdz 15 gadiem un mantas konfiskācija.

1961. gadā dzimis vīrietis ar acīmredzamām vardarbīgām traumām tika atrasts bezsamaņā. Atradējs bija dārza saimnieks, kurš pusdienlaikā ieradās apsekot savu īpašumu. Viņš izsauca mediķus, kuri konstatēja nāvi. Mediķi par šo faktu ziņoja Valsts policijai. Un policija, jau apskatot notikuma vietu, pret vakaru šajā pašā privātīpašumā vēl dzīvu atrada trešo vīru - 1969. gadā dzimušu -, kuram arī bija acīmredzamas smagas traumas. Vīrietis, visticamāk, bija slēpies un centies sevi pasargāt. Izsauktie mediķi cietušo nogādāja Balvu slimnīcā, kur viņš nomira. Gulbenes rajona prokuratūras virsprokurors Helmuts Brasovs saka: «Iereibis cilvēks rīkojas reizēm neloģiski. Ja viņš būtu par sevi ziņu devis laikus, ja viņam agrāk tiktu sniegta medicīniskā palīdzība, varbūt viņš šodien būtu dzīvs.» Policija uz karstām pēdām noskaidroja kopā dzērušās personas un aizturēja sveiku un veselu esošo 1954. gadā dzimušo vīrieti. Sākotnēji viņš bija aizturēts uz divām diennaktīm. Kad atklājās, ka konfliktā ir jau divi upuri, tika prasīta aizdomās turamās personas apcietināšana, stāsta H. Brasovs. Tiekot uzskatīts, ka kautiņš un miesas bojājumu nodarīšana diviem cilvēkiem ir savstarpēji saistīts notikums. Viss noritējis 17. maija rīta cēlienā. Ir uzsākts kriminālprocess par tīšu smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cilvēku nāvei. Sākotnēji šā kriminālprocesa uzraudzītājs ir H. Brasovs, taču viņš domā, ka drīzumā šo pienākumu pārņems Vidzemes tiesu apgabala prokuratūra, kurai ir lielāka pieredze saistībā ar sevišķi smagajiem noziegumiem.

Bezjēdzīgais un reizē traģiskais kautiņš ir noritējis Gulbenē, O. Kalpaka ielā. Pilsētas centrā, Jaunatnes parka malā. Privātais dārzs ar nelielo namiņu, kur vīri dzēra un kāvās, atrodas aiz bieza dzīvžoga. Priekšā ir vārtiņi. Gulbenē runā - tur bieži arī agrāk dzērušas kompānijas. No malas iekļūt bez atļaujas diezin vai kāds iedrošinās. 17. maija iedzeršana bija pēdēja 1969. gadā dzimušajam vīrietim, kurš šajā dārzā jutās kā mājās. Gulbenieši stāsta - šis dārzs ar namiņu ir viņa mātes īpašums. Piederīgajiem tagad sāp sirds, ka vīrietis nāvējošās traumas kautiņā guva zem mātes stādītām un šobrīd ziedošām ābelēm. «Tas puisis ir mans klasesbiedrs. Miermīlīgs cilvēks. Noteikti iešu uz viņa bērēm. Jā, viņš oficiāli laikam nekur nestrādāja, un viņam patika iedzert. Bet tāpēc jau nav pelnījis, ka kādas atnāk un nosit viņu paša dārzā!» laikrakstam saka kāds vīrietis, sastapts pīppauzē starp bezdarbnieku kursu apmeklētājiem Gulbenē. Viņš spriež - klasesbiedrs labticīgi bija atļāvis sava dārza teritorijā ienākt diviem paziņam, nedomājot, ka kādam no trijotnes būs pārdzerts prāts un sāksies nekontrolējama agresijas lēkme. Gulbenieši zina teikt, ka visi trīs liktenīgās iedzeršanas dalībnieki faktiski dzīvo vienā mikrorajonā. Taču pļēgurošanai izvēlējās šķietami neitrālu teritoriju. Par abiem bojā gājušajiem runā kā par miermīlīgiem dzērājiem, kuri strādājuši gadījuma darbus, periodiski bijuši simtlatnieku programmā. Par gados vecāko no trim kopā dzērušajiem - 1954. gadā dzimušo vīrieti - Gulbenē izsakās kā par pretrunīgu cilvēku. Dzīvojis viens savā privātmājā, bijis strādīgs, ar zelta rokām, kā kaimiņš - izpalīdzīgs, atsaucīgs. Taču viņam reizēm bijušas pēkšņas garastāvokļa maiņas. Kad iedzēris, mēdzis būt ass, pat kašķīgs, vicinājis dūres. Runā - viņš agrāk jau bijis konfliktā ar likumu un savulaik pat atradies ieslodzījumā.