Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Savākti vairāk nekā 19 000 paraksti, aicinot atcelt prasību sākumskolēniem lietot sejas maskas

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Par aicinājumu atcelt prasību sākumskolēniem skolās lietot sejas maskas iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti jau vairāk nekā 19 200 paraksti.

Trešdien aptuveni septiņu stundu laikā tika savākti nepieciešamie 10 000 paraksti, bet līdz ceturtdienas rītam par iniciatīvu parakstījušies jau vairāk nekā 19 200 cilvēku.

"Manabalss.lv" informēja, ka iniciatīva šorīt iesniegta Saeimā.

Iniciatīvu "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot" trešdien dienas pirmajā pusē iesniegusi Olga Petkeviča. "Ja ministri šādu lēmumu pieņem mēnesi pirms regulējuma stāšanās spēkā, tad viņi neslēpj to, ka paši netic sevis pieņemto ierobežojumu efektivitātei," uzskata idejas autore, pieprasot atcelt valdības pieņemto lēmumu par obligātu masku lietošanu 1.- 4.klases skolēniem.

Pēc Petkevičas paustā, Pasaules veselības organizācija nosaka, ka bērniem no sešu līdz 11 gadu vecumam masku valkāšana var tikt rekomendēta. Turklāt, ja tā tiek īstenota, tai esot jānotiek pieaugušo kontrolē.

"Tas nozīmē, ka skolotājiem papildus būs jāseko tam, lai maskas tiek valkātas pareizi. Tas nozīmēs viņiem papildu slodzi un laika tērēšanu jau tā apgrūtinātos mācīšanas apstākļos. Kopš 2020.gada septembra bērni netiek izlaisti no klasēm starpbrīžos, tāpēc jau ir vērojams svaiga gaisa trūkums telpās, kur viņi pastāvīgi atrodas," pausts iniciatīvā.

Masku lietošana nozīmēs, ka bērni ieelpos vēl mazāk svaiga gaisa, kas nepieciešams viņu normālai attīstībai un veselībai, ir pārliecināta iniciatīvas autore. "Uzklausot šo iniciatīvu, mūsu sākumskolu skolēni būs veselīgāki un brīvi ieelpos jau tā klašu telpās ierobežoto skābekli. Bērni nav lielākie slimotāji valstī, tāpēc šie ierobežojumi attiecībā uz viņiem nav samērīgi," uzskata Petkeviča.

Jau ziņots, ka līdz ar ārkārtējās situācijas pagarināšanu valdība otrdien arī nolēma noteikt vairākus jaunus ierobežojumus. Tostarp noteikts, ka no 4.janvāra skolās maskas jānēsā gan stundu laikā, gan ārpus mācību procesa gan skolotājiem, gan visiem skolēniem.

Kā trešdien skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, citu valstu pieredze liecina, ka stingri Covid-19 ierobežojumi jeb "lokdauni" ir nepieciešami, ja sabiedrībā nav līdzdalības Covid-19 ierobežojumu ievērošanā.

Viņš atklāja, ka vairākās Eiropas valstīs tiek novērots saslimstības ar Covid-19 kritums, kamēr Latvijā un vēl četrās valstīs tā turpina pieaugt.

"Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas sākumā bija stabilizācijas pazīmes - saslimstības pieaugums no nedēļas uz nedēļu samazinājās, bet pagājušajā nedēļā, katru dienu sekojot situācijai, mēs vairs neredzējām saslimstības samazināšanos," kopējo situāciju raksturoja epidemiologs.