Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Atklāj mežu no jauna LVM skolu programmās

MĀCĀS DAROT. Rīgas Teikas vidusskolas Ķīmiķu pulciņa dalībnieki (9. līdz 11. klase) ir pirmie, kas šobrīd testē Latvijas valsts mežu un Skolas 2030 ekspertu veidoto izglītības programmu Koksnes biorafinēšana. Skolēniem laboratorijas darbu laikā jāliek lietā savas zināšanas ķīmijā, fizikā, ekonomikā © Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Mūsdienās milzum daudz informācijas var atrast interneta dzīlēs. Taču ne vienmēr, virpinot teksta rindiņas datora vai mobilo ierīču ekrānos, par interesējošo tēmu var iegūt pilnvērtīgu priekšstatu, piemēram, par tādu dzīvu organismu kā mežs.

Ir jādodas dabā, paša acīm jāredz mežā notiekošie procesi, jāpēta, jāanalizē redzētais - tieši šie un citi līdzīgi aktīvas darbības soļi ir veids, kā vislabāk iepazīt Latvijas bagātību - mežu. Tieši tādēļ Latvijas valsts meži (LVM) jau kopš 2005. gada īsteno daudzveidīgas vides izglītības programmas, ļaujot bērniem, jauniešiem un pedagogiem caur praktisku darbošanos atklāt meža unikalitāti. Turklāt šobrīd vidusskolēniem top jauna izglītojoša programma, kas ir ciešā sasaistē ar jaunā mācību satura (Skola 2030) pamatprincipiem, ko mācību iestādēs pakāpeniski ieviesīs no šā gada septembra.

Eksperimenti Teikas vidusskolā

Neatkarīgā ar LVM skolu programmu vadītāju Līgu Abizāri tikās Rīgas Teikas vidusskolā. Šī mācību iestāde aktīvi izmanto iespējas, lai mācību vielu skolēniem spētu piedāvāt jaunajai paaudzei saistošā veidā - eksperimentējot, pētot, dodoties izzinošās ekskursijās ārpus skolas telpām u. tml., tāpēc skola ir arī ilggadēja LVM skolu programmu dalībniece. Turklāt tagad atsaukusies arī uzņēmuma aicinājumam būt pirmajai, kas notestē jauno LVM un Skola 2030 ekspertu veidoto mācību tematu vidusskolēniem Koksnes biorafinēšana. Šajā tematā galvenais fokuss ir uz pētniecisko darbu, skolēnam praktiski pielietojot zināšanas ķīmijā, fizikā un ekonomikā. Latvijas Universitātes Starpnozaru izglītības inovāciju centra eksperts kompetencēs balstīta mācību satura izstrādē Kārlis Greitāns norāda: «Ikdienā piedalos mācību programmu izveidē, kurā ļoti organiski iekļaujas arī Latvijas valsts mežu vēsts, ka koksne ir ļoti vērtīgs dabas resurss, bet līdz šim nav pilnā apjomā lietderīgi izmantots. Veidojot mācību saturu un dzirdot šo ziņu, tapa skaidrs, ka arī skolēnu vidū šī tēma ir jāaktualizē. Pateicoties Latvijas valsts mežiem, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtam un inovācijām atvērtām skolām, tapa plāns, kā šo tēmu skolēniem interesantā veidā pasniegt, raisot interesi par koksnes pētīšanu.»

Arī jau iepriekš izstrādātās LVM skolu programmas ir cieši saistītas ar mācību iestādēs apgūstamo mācību saturu, lai skolā uzkrātajām zināšanām skolēni ieraudzītu praktisku pielietojumu. «LVM skolu programmas nav interešu izglītība, bet tās ir integrētas mācību saturā, jo katrā mācību priekšmetā var atrast kādu meža izziņas aspektu,» skaidro L. Abizāre.

Kopumā 7 programmas

Pašlaik LVM piedāvā meža izglītību apgūt septiņās programmās, kas paredzētas un pielāgotas visām vecuma grupām, sākot no pirmsskolas bērniem, līdz pedagogiem.

Ekoprogramma Cūkmena detektīvi ir domāta piecus līdz septiņus gadus jauniem bērniem. Tās mērķis ir rosināt bērnos atbildību pret vidi, vairojot izpratni par vērtīgo un lieko dabā, kā arī apgūt drošas uzvedības nosacījumus meža vidē. Jaunās zināšanas un prasmes tiek apgūtas rotaļnodarbību veidā. Neiztrūkstoša programmas sastāvdaļa ir Cūkmena dejas apguve, kas mazajos ķiparos izraisa neviltotu prieku. Starp citu, pērn ekoprogramma Cūkmena detektīvi iekļuva pasaules labāko TOP 10 vides izglītības programmu sarakstā.

Savukārt 1. līdz 6. klašu skolēnu iepazīstināšana ar mežu notiek caur atpūtu dabā (programma Mammadaba meistarklase). «Esam izstrādājuši dažādus mācību materiālus, ko skolas var izmantot, mācību stundas organizējot tuvējā parkā, mežā, skolas pagalmā, dodot iespēju skolēniem ieraudzīt tuvākas apkārtnes dabas bagātības,» stāsta L. Abizāre. Lai mācītos gudri izmantot koksni, skolēniem individuāli vai grupā jāizveido kādas funkcionālas lietas no koksnes vai tās pārstrādes produktiem - papīra, kartona. Tāpat LVM mazos interesentus aicina pie sevis, savos tūrisma objektos, viņiem sarūpējot meža izziņas stundas.

Pieprasītās Meža ekspedīcijas

6. klasēm radīta arī vēl viena aizraujoša programma Meža ekspedīcija, kad dabas zinību apguve pārtop piedzīvojumiem pilnā ekskursijā. Ekspedīcijas ir aptuveni divus kilometrus garš pārgājiens dabā ar desmit meža izziņas pieturām, katrā no tām skolēniem jāatrisina kāds radošs vai praktisks uzdevums. Visbeidzot - pēc labi padarīta darba visus gaida pikniks un atpūtas pauze dabā. Ekspedīcija ilgst aptuveni trīs stundas. L. Abizāre informē, ka pēc nepilniem diviem mēnešiem sāksies pieteikšanās jaunām rudens ekspedīcijām. «Pieteikties iespējams no 10. aprīļa līdz 10. maijam. Citu gadu pieredze liecina, ka brīvās vietas ļoti ātri aizpildās. Spējam ekspedīcijas nodrošināt 320 grupām (apmēram 6000 bērniem). Šī ir ļoti populāra programma.»

7. līdz 9. klašu skolēni var piedalīties Meža olimpiādē, kur galvenais uzdevums ir radīt ārā mācību spēli saviem vienaudžiem. Desmit labākās komandas tiekas finālā aktīvās atpūtas sacensībās, bet uzvarētājkomanda balvā iegūst ceļazīmi uz ārzemju dabas ekspedīciju.

Ļoti motivējošas balvas LVM sarūpējuši arī vidusskolēniem, kas iesaistās stipendiju konkursā LVM Bioekenomikas skola. Konkursa trīs kārtās jaunieši iepazīst, pēta dabā un risina jautājumus, izstrādājot arī savus ieteikumus un vīzijas, kas skar inovatīvo bioekonomikas jomu. Seši labākie konkursanti saņem stipendijas 250 līdz 700 eiro apmērā.

Iespējas studentiem un pedagogiem

Uz stipendijām var pretendēt arī studenti, proti, lai rosinātu jauno speciālistu izpratni par meža apsaimniekošanas ciklu, LVM katru gadu izsludina stipendiju konkursu vairākas jomās. Šogad tās ir meža ekoloģija, meža apsaimniekošana, meža biomasas vai zemes dzīļu resursu izmantošana inovatīvu programmu ražošanā, vides izglītība. Stipendijām var pieteikties jebkuras augstskolas students, kuram ir savi ieteikumi, redzējums par kādu no stipendiju jomām. Stipendija sniedz ne tikai finansiālu atbalstu, bet dod iespēju regulāri apmeklēt izglītojošus seminārus LVM vai pie kāda no uzņēmuma sadarbības partneriem.

Bet uz tālākizglītības kursiem vismaz divas reizes gadā LVM aicina pedagogus, kas vēlas gūt jaunu pieredzi, kā vides izglītības jautājumus pielāgot mācību stundu saturam.

Visās minētajās programmās dalība ir bez maksas, pieteikšanās notiek, sākot no augusta, tuvojoties jaunam mācību gadam, izņemot programmu Meža ekspedīcijas. Pieteikties un rast plašāku informāciju par skolu programmām var mājaslapā: www.lvm.lv/skolam. Ik gadu šajās programmās piedalās ap 20 000 interesentu.