Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Valdība pašvaldībām nākamgad garantēs IIN ieņēmumus 98% apmērā

Valdība pašvaldībām nākamgad garantēs iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumus 98% apmērā, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā šogad, trešdien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē vienojās pašvaldības un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Pašvaldības gan sākotnēji rosināja nākamgad garantēt IIN ieņēmumus 100% apmērā, taču premjers norādīja, ka šādu garantiju valdība nevar dot.

Vienošanās par IIN prognozes garantiju 98% apmērā nākamgad iekļauta Ministru kabineta (MK) un LPS 2012.gada vienošanās un domstarpību protokola projektā.

Savukārt vienošanās par IIN ieņēmumu pārdali starp valsts un pašvaldību budžetiem netika panākta. Pašvaldības rosināja noteikt, ka to budžetos nākamgad nonāktu 84% no IIN ieņēmumiem, bet valsts budžetā – 16%. Valdības piedāvājums savukārt ir attiecīgi 80% un 20%.

Saskaņā ar nodomu protokola projektu IIN ieņēmumi 2012.gadā kopumā paredzēti 812,2 miljonu latu apmērā. Pēc valdības piedāvājuma, pašvaldības saņems 649,7 miljonus latu.

Dombrovskis sēdē piebilda, ka pašvaldību ieņēmumi no IIN nākamgad valdības piedāvājumā pieaugs par 11,1 miljonu latu jeb 1,7%, salīdzinot ar šo gadu.

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) ieņēmumi nākamgad paredzēti 96,36 miljonu latu apmērā, tostarp par zemi iecerēts iekasēt 51,97 miljonus latu, par ēkām ‒ 29,47 miljonus latu, par mājokļiem ‒ 13,59 miljonus latu, bet par inženierbūvēm ‒ 1,34 miljonus latu.

Izglītības pasākumiem nākamgad paredzētas valsts budžeta mērķdotācijas 210,69 miljoni latu, ja darba devēja sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir noteiktas 24,09% apmērā, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijai līdz nākamā gada 1.jūnijam būs jāizvērtē noteikumi par speciālās izglītības iestāžu uzturēšanas finansēšanu un jāizstrādā priekšlikumi risinājumam bērnu no piecu gadu vecuma kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanai.

Vēl vienošanās paredz no valsts budžeta līdzfinansēt 2012.gadā izmaksātos garantētā minimālā ienākuma pabalstus 50% apmērā, kā arī no valsts budžeta līdzfinansēt līdz 2012.gada 1.maijam izmaksātos dzīvokļa pabalstus 20% apmērā. Nākamgad valsts budžetā arī paredzēts finansējums 44,61 miljona latu apmērā Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumiem, kas tiek finansēti no Pasaules Bankas aizdevuma.

Kā domstarpības protokola projektā vēl minēts sabiedrisko transporta pakalpojumu organizācija un finansējums reģionālo starppilsētu, reģionālo vietējo, dzelzceļa un pilsētu maršrutiem, kur valdība piedāvā sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju zaudējumu segšanai dotācijas 35,309 miljonu latu apmērā, kas ir par 14,16% jeb pieciem miljoniem latu mazāk nekā šogad. LPS savukārt šādam piedāvājumam nepiekrīt, aicinot reorganizēt autoostu sistēmu no 2012.gada 1.aprīļa, palielināt braukšanas tarifus starppilsētu maršrutos un dzelzceļam par 5‒7%, kā arī apkarot nelegālos pārvadājumus un veikt citus pasākumus.

Ministru kabineta un LPS 2012.gada vienošanās un domstarpību protokols ir nākamā gada valsts budžeta likumprojekta paketes sastāvdaļa.

LPS dibināta 1991.gadā un apvieno Latvijas novadu un republikas pilsētu pašvaldības. Savienības biedri ir visas 119 pašvaldības – deviņas republikas pilsētu un 110 novadu pašvaldības.