Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Elektrības cena pārsniedz 1000 eiro/kWh! Tik dārga elektrība daudziem nebūs pa kabatai

© Ekrānšāviņš/Latvenergo

Latvijā elektrības cena birža otrdienas rītā pārsniegs 1000 eiro/MWh. Tik dārga elektrība Latvijā vēl nebūs bijusi. Dienas vidējā cena biržā rīt tuvosies 470 eiro/Mwh.

Tikpat augsta elektrības vidējā dienas cena būs arī Lietuvā un Igaunijā.

Portāls NRA jau rakstīja, ka arī šodien ir rekorddārga elektrība - dienas vidējā cena biržā pārsniedz 290 eiro/Mwh. No pulksten 16 līdz 17 Latvijā elektrības cenā biržā bija 626,06 eiro/Mwh! Vairāk šeit.

Latvenergo skaidro, ka elektroenerģijas cenu kāpumu aizvadītajā nedēļā galvenokārt ietekmēja zemas gaisa temperatūras, tādēļ Nord Pool patēriņš nedēļas laikā kāpa par 12 %, arī Baltijā pieprasījums bija par 6 % augstāks. Sausi un auksti laikapstākļi Ziemeļvalstīs ietekmē ūdens rezervuāra aizpildījuma samazinājumu, kas šobrīd ir zem normas līmeņa. Ikdienas cenu svārstīgumu sekmēja arī mainīga vēja izstrāde un augstas energoresursu cenas. Savukārt Baltijā cenas kāpa, lai arī enerģijas plūsmas no Krievijas bija par 17 % augstākas, vienlaikus no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala tās bija zemākas par 17 % un par 27 % zemākas no Somijas.

Salīdzinot ar pagājušo nedēļu, Nord Pool reģionā elektroenerģijas patēriņš kāpa līdz 10 551 GWh, izstrādes apjomi pieauga līdz 10 562 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 6 % līdz 629 GWh. Lietuvā novērots lielākais elektroenerģijas patēriņš Baltijā, pieaugot par 4 % līdz 272 GWh. Igaunijā novērots patēriņa kāpums par 8 % līdz 199 GWh. Latvijā patēriņš bija 159 GWh jeb par 6 % vairāk nekā nedēļu iepriekš.

Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 12 % līdz 423 GWh, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Latvijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 14 % līdz 151 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 3 % līdz 180 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 92 GWh, kas ir par 29 % augstāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 95 %, Igaunijā 91 %, bet Lietuvā 34 %. Baltijas valstīs tika saražoti 67 % no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma